Bird of passage

Sun Nordberg 15:00 18 Apr 2019

Att göra hårdkokt knarkfilm med män som skjuter åt både höger och vänster, det är gammalt. Att visualisera droghandelns växande framfart från den colombianska ursprungsbefolkningens perspektiv, är något annat. Det är ett intrikat och djärvt åtagande att försöka skildra andras historia. Något regissörerna Ciro Guerra och Cristina Gallego inte räds. Tidigare kända för prisbelönade Embrace of the Serpent, en dedikation till Amazonas gångna kulturer, är de nu tillbaka med ännu ett omvälvande episkt drama. Denna gång om Wayúu-folket och deras kultur i kollision med en allt mer lukrativ livsstil.

I centrum står matriarken Úrsula (Carmiña Martínez), hennes dotter Zaida (Natalia Reyes) och dennes friare Rapayet (José Acosta). Rapayet behöver skrapa ihop till en hemgift och ser sin chans till snabba cash genom marijuanaförsäljning åt amerikaner, gringos. Om det går åt helvete? Självklart! Plötsligt har getter bytts ut mot tjocka sedelbuntar, hyddor mot lyxvillor, ordet mot gevär och en vedergällande skjutning mot ett smärre blodbad. Även om filmen prickar flera punkter i det klassiska drogregistret blir det inte klyschigt, utan känns både noga genomtänkt och genuin. Genom att låta Wayúu-folkets kultur flyga fritt istället för att försöka förklara den lyckas Guerra och Gallego med att skildra deras historia utan att trampa på den. Resultatet blir en poetiskt följsam inblick under en period då den tidigare så vördade hedern sakta bryts sönder till förmån för skamlösa affärer. Att vi aldrig riktigt får komma närmre än denna inblick blir stundtals lite väl flyktigt.

Men Birds of Passage är inte bara en redogörelse för hur droghandeln svepte fram över norra Colombia under sjuttiotalet. Det är snarare ett epos. Om hur girighet och kapitalism tränger igenom gamla traditioner, levnadssätt och värderingar. Och hur det fräter sönder en familj, en klan och ett folk som obekvämt skruvar sig i den nya tillvaron.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Belle

”Belles” intressanta premiss sjabblas bort i en tråkig ”Skönheten och odjuret”-pastisch. Oscar Söderman uttråkas av anime-veteranen Mamoru Hosoda senaste film.