Ingmar Bergman fick aldrig sin ost

Peter Morath 16:43 15 Dec 2011

Vad cool han var, Bergman. Snygg och cool. Borde nästan ha varit framför kameran istället, kan man tycka. Jag har nog aldrig sett klart på en endaste Bergman-film. Kanske Fanny och Alexander. Nån julafton. Full. Utöver det har jag liksom inte kommit mig för att gå in på piratebay och skriva "Sommaren med Monika" och ha mig. För mycket blyerts. 

Häromdagen såldes några lappar på auktion som Bergman skrivit till sin hushållerska. Det var roliga lappar. Bland annat en där Bergman uppenbarligen beordrar sin hushållerska att gå och köpa Jarlsberg-ost. Men något måste ha gått fel:

Haha. "Kalle Anka". Jag kan tänka mig hur det gick till. Hushållerskan har precis varit och köpt ost. En Jarlsberg. De på Saluhallen sa att det var Jarlsberg. Så nu sitter hon och borstar sitt hår framför någon gammaldags spegel och ser plötsligt hur en lapp flikas in under dörren. Hon stelnar till och tar med darrande fingrar upp pappersbiten och läser:

Sekunden efter flikas ännu en lapp in under dörren. Lite hotfullt nu. 

Tänk om hon köper för tjocka pepparkakor? Exakt vad kommer att hända då? Kanske Döden kommer för att hämta henne?

Efter tredje ostinköpet tröttnar Bergman. Verkar finna sig i att det inte blir någon Jarlsberg-ost. Vill "återgå". 

Hade Bergman varit vid liv idag hade jag åkt ner till Fårö och gett honom ett helt hjul och så kunde vi sitta där vid strandkanten och äta ost och prata om raukar eller vad man nu gör i en sån jävla märklig situation. 

 

 

Fler blogginlägg från Peter Morath