Supervalbloggen recastar hela Game of Thrones!

Supervalbloggen 12:16 14 Apr 2014
Se alla artiklar om: 

Nu är det så att någonting riktigt spännande hände i förra veckan. Jo, jag blottar mitt lilla nördhjärta o säger: Game of Thrones säsong 4 började i söndags!

Ärligt: det tog kanske en och en halv säsong för mig att faktiskt get into Game of Thrones. Först tänkte jag, ”Men hallå! Om jag vill se sexism o rasism reproduceras wholesale kan jag bara vända mig mot fönstret och skåda ut över den verkliga världen!”

Sedan fattade jag den sk ”grejen” – den verkliga världen har inte drakar!!

Så efter tre säsonger av nakna bröst (kärleksfullt skildrade ur den manliga blicken, ofc!), bruna vildars obligatoriska topless-dans-runt-en-eld, låtsaspolitik, ännu mer låtsaspolitik, och en jävla massa långsamt vandrande genom en skog/öken/stad tänkte jag… ”NÄR kommer säsong fyra!?! Guud jag dör!”

Och medan jag väntade började jag tänka: ”Men om man kollar ut på den verkliga världen…. Vem skulle då vara vem i Game of Thrones!?!” Nu när säsong fyra äntligen har anlänt känner jag att jag kan gå ut med mina funderingar. För vilket ”house” motsvarar vilket svenskt parti? Och vilken karaktär motsvarar vilken svensk politiker? Sätt på soundtracket i bakgrunden och kolla in mina förslag! (OBS: vaga spoilers! Men detta är ändå bara intressant för folk som har sett typ upp till säsong två, såatte...)

För länge, länge sedan styrdes Sverige av kung Göran Persson aka Robert Baratheon…

gotgoran_0.jpg

Okej, hur tänkte jag nu? Som självutnämnd casting director motiverar jag svaret såhär: om ni inte ser likheterna lever ni in denial. Är de välmående, äldre regenter som långsamt har tappat greppet om folkets hjärtan (typ i Robert Baratheons fall, definitivt i Göran Perssons fall)? Föll den ena pga moderaterna och den andra pga Game of Thrones-versionen av moderaterna, det vill säga the Lannisters?! (Vet inte ens om jag måste förklara varför the Lannisters = moderaterna, men se ex. alla ggr i serien en Lannister säger: ”My father will give you lots of gold!” dvs medeltida för ”Pappa betalar”.)

Efter Robert tog hans arvinge över… Men vad folket inte visste var att denne Baratheon/blåa socialdemokrat/det nya arbetarpartiet EGENTLIGEN var en Lannister!

gotfredrik_0.jpg

Jopp, surprise, det nya arbetarpartiet va visst bara moderaterna after all!

Men House Baratheon bereder sig nu för hämnd o maktövertagande…

gotlofven_0.jpg

OURS IS THE FURY.

Stefan Löfven, Sveriges egen Stannis Baratheon, samlar sig inför strid – med hjälp av en mystisk röd prästinna som jag tänker mig, i vår värld,  motsvaras av en urspårad, vänsterorienterad PR-byrå. Typ de som väljer färgen på partiledarens slips efter konsultation med högre krafter/enkäter. Men hur ser det ut med de allierade??!

”WINTER IS COMING”, menar Vänsterpartiet/The Starks! Så förbjud vinst i välfärden innan det är för sent! Alltid lika partyglada, detta gäng.

gotjonas_0.jpg

En sak är säker när det gäller VP/House Stark: deras svurna fiende är och förblir moderaterna/the Lannisters. Svårare är d med lite otydligare allierade, såsom de festliga, men ack! så ombytliga....

...House Tyrell/Miljöpartiet!

gotmp_0.jpg

Mjaae, först va de med sossarna aka House Baratheon – när det skeppet såg ut att sjunka flirtade de in sig lite hos moderaterna/the Lannisters. Vart står de här trädgårdsentusiasterna egentligen? Med makten? Eller lite mittemellan? Eller tänker det att hela Starks/Lannisters-skalan är irrelevant?

Några som däremot är tydligare med var de står är House Greyjoy.

gotcenter_0_0.jpg

Tadaa! House Greyjoy aka Centerpartiet! Har inte en knivskarp motivering här, annat än, well ”we do not sow”/”vi sår inte” som slogan. Med tanke på att Centern tydligen har förlorat rätt mycket stöd i landsbygden tänker jag mig att de inte sår/odlar längre? Nuförti’n hänger de väl mest på korvfestival.

gottheon_0.jpg

Ugggh, vi måste prata om hur hemsk/skämmig den här scenen var. Alltså, har vi inte utvecklats beyond "någon äter korv = billigt kastrationsskämt"? Nä nä.

Andra är straight up falska. Ta till exempel Walder Frey/Sverigedemokraterna.

gotsd_0.jpg

”Nej men!” kanske ni tänker nu. ”Vad är kopplingen mellan SD o den här elaka gamla gubben?” En fråga till er: vilken annan partiledare skulle vara så  bekväm med att kolla ut över ett rum/en nation fylld till bredden av hens egna genetiska avkomma? Mhmm. Dessutom ser jag hela The Red Wedding som en varning inför vad som väntar om något parti försöker samarbeta med SD i framtiden. Kaos. Kaos, backstabbing o jobbig folkmusik.

Vem kan man lita på i denna farliga Game of Thrones-värld? Hur står det till med the Tullys, egentligen?

gotkd_0.jpg

Familj. Plikt. Ära. Jepp, visst är det väl KD vi har här! Plus att den enda personen i serien som brinner för kärnfamiljen med en lika stor passion som Göran Hägglund är Catelyn Stark née Tully. (Plus plus: fisk = symbol för House Tully = symbol för kristendomen, kalla det en slump ni, jag kallar det destiny.)

Tyvärr har the Tullys förlorat mark och andra spelare försöker stärka sina positioner…

gotfolkp_0.jpg

Kom igen. Det är uppenbart. Den ena fick en titel av the Lannisters – den andre fick en titel (”utbildningsminister”) genom sin allians med moderaterna. Båda är stora fans av valfrihet! Båda har smått suspekta leenden. Båda blickar mot tronen/regeringsmakten m tragiskt mycket sukt i blicken.

Men! Vad händer uppe i norr, långt från storstadens backstabbings och partiledardebatter?! Vad ser vi där? Är det The Wildlings eller är det den autonoma vänstern!?

gotvanster_0.jpg

"We don't kneel for anyone beyond the Wall."

Och vad är det där för ljud – om inte femhundra vänsterpartistiska röster som höjs för att ta avstånd? Ty vid muren i norr kämpar Wildlings och Starks, trots att de egentligen delar ursprung som ättlingar till The First Men (jaja, jag wiki:ade detta). Men kommer de snart att hitta en gemensam fiende i…

The White Walkers/extremhögern?

gotextrem_0_0.jpg

”Winter is coming” ya'll, och extremhögervindar blåser in över Europa. Kommer någon att ta hotet från the White Walkers på allvar? Innan det är för sent? (Och innan någon ba: ”ursäkta, sluta avhumanisera nazister, inget är vitt o svart!” – nej, jag tror inte på rille att nazister är mordiska odödliga zombies från de frusna ödemarkerna… Men faktum är att The White Walkers låter som ett vit makt-rockband såå).

Nu vet jag vad ni tänker: "Men Supervalbloggen! Var det allt? Du har missat flera partier och karaktärer!" För er, mina små ankungar, har jag lite extra/extended material. För inte kunde jag väl utelämna Daenerys Targaryen aka F!?

gotfemi_0.jpg

Tuffaste ever, mother of dragons, har lidit under patriarkatet för att till slut ha slagit sig fri! Men är denna power sammanvävd med koloniala/eurocentriska narrativ? Är det ett fall av "medelklassen buren på arbetarklassens axlar"? Och kommer Daenerys att bli drottning/in i riksdagen? Only time will tell!

Och tro inte att jag inte har lärt mig en läxa angående Piratpartiet! Även de har en del i den magiska värld som är Game of Thrones (/den mindre magiska värld som är svensk partipolitik).

gotpirate_0.jpg

Killen längst till höger är de andra partierna som shade:ar.

Vad tycker ni om min GoT-casting? Jag är ju obvs nöjd, men hur skulle ni göra? Eller är det som jag misstänker, dvs. ingen annan bryr sig? *torkar bort en tår* *kollar på säsong tre i emojis*

Fler blogginlägg från Supervalbloggen