Partiledardebatten, min recension

Supervalbloggen 00:27 5 May 2014

Jo, jag vet, alla gör "analyser" av partiledardebatten just nu. Därför tänkte jag vara lite different different och göra en snabb recension av densamma! Häng med mig när jag betygsätter det vi eg. bara plågar oss igenom för att ha någonting att snacka om på sociala medier.....

1. Underhållningsvärde.

pldebatt5.jpg

Nämen ni förstår. Detta var inte direkt en spännande show (annars skulle jag knappast ha tappat fokus, kisat lite och ba: "Hägglund har... ganska fina drag ändå...."). Visst, folk avbröt varandra, röster höjdes, grälla slipsar flashades -- men det kändes lite tomt och fumligt. De enda som lät lite övertygade på rösten var Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt (som Aftonbladet menar till och med fick tårar i ögonen under diskussionen om a-kassan). Antalet comebacks och one-liners var också få (sure, Reinfeldt fick in en "bluääh din kommunist!!"-känga @ Sjöstedt, men den var också ganska platt. "Ni pratar mer om att avskaffa kapitalismen än om hur man ska göra en bra skola", typ. *shrug* Du kan bättre, Reinfeldt.) Lite mer fiyyaah! nästa gång, tack!

Allt som allt: betyg: 4

2. Frågor.

pldebatt3.jpg

A-kassan diskuterades, vilket var spännande, då KD faktiskt vill att taket i a-kassan höjs (hallå, enad front!?). Tycker dock alltid att det är intressant att se var fokus hamnar, och vilka "tokenfrågorna" är, vilka frågor man klämmer in i programmet för att de är "inne". Här: feminism! Jag sken upp i soffan när det var dags för partiledarna att diskutera frågan -- sedan sjönk jag ihop som en liten trasig ballong då den övergavs efter 30 sek. JA, på riktigt. Löfven sade något om att barn inte kramar sina pappor, Jonas Sjöstedt började tala, Lööf brann för entreprenörerna, sedan: moving on!! Man ba: wait, stop, backa bandet!? Som ni också förstår blev det ingen diskussion om hur en antirasistisk politik skulle kunna se ut i praktiken heller. Dock: ja till att lyfta frågan om kollektivavtal och arbetskraftsinvandring!? Juicy.

Men jag saknade också kritiska frågor om bostadskrisen. Varför lyser detta med sin frånvaro i Partiledardebatten? Eller missade jag något? Istället: vad som känns som en hel kvart om försvarspolitiken.

betyg: 4

3. Invandringen.

pldebatt2.jpg

Ärligt talat, det här går ju inte? Man kan inte besvara ALLA frågor med orden "färre invandrare!!!" Tänk om jag gjorde det i min vardag? Hur skulle jag då klara mig i livet!? Svar: kat.as.tro.falt. Eller? Vet Jimmie Åkesson någonting jag inte vet?

SL-KONTROLLANT: Har du en giltig biljett?

JAG: Det.... öh.... minska... invandringen??

SL-KONTROLLANT: Minska invandringen!!! *försvinner i ett moln av rök*

JAG: #lifehack

 

pldebatt6.jpg

betyg: 1

4. "Jag träffade en X på Y"/möta-folket-movet

Förvånansvärt nog kör Jonas Sjöstedt på denna i år?? "Jag var på Scan i Kristianstad." Han levererar det med glöd i blicken. Men är det lite uttjatat? Mjaa, den får ett halvleende.

 

betyg: 4

5. Bästa comeback.

pldebatt1.jpg

Jag skrattade faktiskt högt. Osäker på om detta var för att det var kul ~i jämförelse med allt annat~, eller om det genuint var kul? Men den får ett brett flin!

betyg: 5

6. Antalet gånger ordet "märkligt" används.

.......

betyg: 1

7. Vart tog alla vägen?

Helluuu, vad hände med Annie Lööf och Göran Hägglund i debatten?! Kräv er plats, oh my god.

betyg: 2

Fler blogginlägg från Supervalbloggen