Girls

TV: In the good news department

Parisa Amiri 11:31 28 Feb 2014

Dunham till SNL!

Kvinnodagen innebär som vanligt fest och systerskap, i år har NBC också förstått att det är värt att fira. Den 8 mars är det dags för Lena Dunhams första gästande av SNL! 

Nu är ju jag lite osäker på hennes skådisskills om hon inte spelar Hannah - det kom ut förra veckan t.ex. att hon fick kicken från miniserien Mildred Pierce, vilket inte behöver betyda någonting heller - men ser fram emot att se henne göra andra karaktärer. Kommer hon att kunna lägga skådistics som Hannahs slappa handleder och ordsbetoning åt sidan? Doubt it. Men äntligen slutar OS att fucka upp, inte minst för tv-tablån. 

Michelle Obama gästar Parks & Rec!

Gullisar unite! Tidigare har showen gästats av Amys/Leslies frikort och idol Joe Biden, nu klättrar de ännu lite högre upp på politikerkändisstegen. Allas vår First Lady kommer antagligen att dansa och framförallt att göra reklam för sin kampanj "Let's Move", som ni J U minns att Beyoncé hakat på:

Avsnittet sänds 24 april. Skriv upp det. 

Game of Thrones officiella poster är här!

Och budskapet... Gör HBO en American Apparel och provocerar fram reaktioner? Rätt uppenbart att de har utgått från de svenska antifeministernas verklighetsuppfattning!

Läs mer

Lena Dunham & Co. mötte mig på kontoret

Parisa Amiri 11:48 7 Jan 2014

Årets första arbetsdag är härmed räddad.

 

(Inte helt osugen på True Detective HELLER)

Läs mer

Gnagande känsla av Girls officiella trailer för säsong 3

Parisa Amiri 19:04 22 Nov 2013

Är beyond orolig. 

I trailern får vi se bland annat se Hannah göra följande saker:

1. Lunka fram i en kontorskorridor och tappa diverse saker. Klumpigt!

2. Spruta ut vätska ur munnen på annan person i en bar. Klantigt!

3. Sitta opassande i en fåtölj. Knasigt!

4. Opassande dumpa diverse saker på ett kontorsbord. Knäppt!

5. Vit-twerka mot en gravsten. Konstigt!

6. Fastna med den där pojkigt friserade skallen i en stol. Fick slut på synonymer som börjar på K här, men vid det här laget tror jag att ni fattar. 

Intrycket att hon ska reduceras - allt mer - till en sorts komiskt stollig seriefigurskaraktär med kroppsbehärskningen hos en nypubertal 13-åring hoppas jag VERKLIGEN bara är trailerredaktörens fel, som gjort sitt cyniska bästa i hopp om att sno tittare från Modern Family. 

I övrigt: Marnie förblir kroniskt ointressant, Shoshanna sitter på vad som kan bli den mest markanta utvecklingen och Jessa kan inte vara annat än perfektion.

Läs mer

Saturday Night Live S39E01 - Tina Fey

Parisa Amiri 13:31 8 Oct 2013

Gör nu min tv-slavsmässiga plikt och kollar av om ni unnat er vår älskade baby momma av modern humors kväll på SNL?

I korthet:

Underbar förnedring av de nya SNL-skådisarna i monologen (som bjöd på flashbacks till Tinas tid som SNL-regular!), en flygplatsutroparsketch som var genial i all sin enkelhet, en av de bästa fejkproduktsreklamerna de producerat, för E-Meth, ett kärt återseende av Drunk Uncle och tyvärr en trippelcameo av Breaking Bads Aaron Paul som lyckades etablera sig som cameokåtare än Jon Hamm. Det blev bara svagare och svagare för varje gång han visade sig i rutan, tills cameoeffekten (CHOCK, LOL, osv) uteblev helt.

Det enda jag vill säkerställa att ni inte går runt och har osett  - även om allt pekar på att ni har sett den sju gånger - är Girls-spoofen, konstigt nog första gången Hannah och sällskap föräras med en SNL-pik.

Efter två minuters ren perfektion blev "Blerta" plötsligt ett trendande flicknamn. Vilket förresten för tankarna till den klassiska Liz Lemon-svordomen "blergh"! GUMMIHANDEN!

Aldrig varit med om att samtliga karaktärer i en spoof varit så ON POINT som i denna, från de svaga handlederna, ticsen och den självcentrerade världsuppfattningen hos Hannah, Marnies brat-fast-tror-sig-vara-intellektuell-ton, det naiva, maniskt men harmlöst irriterande i Shoshanna  och att vara en ny nivå av blasé som Jessa. 

Bonus: nivåerna av mäkt i denna instagrambild, Lena Dunham ser spoofen av sin egenkreerade tv-serie (hade hon kanske blivit förvarnad av showen?) i Mindy Kalings soffa som i sin tur förevigar detta good sport-ögonblick. Tack UNIVERSUM

Läs mer

TV-seriers syn på sajters balla kontor

Parisa Amiri 15:52 28 Jun 2013

När jag maniskt plöjde i övrigt strålande "vita män konspirerar och backstabbar varandra i Washington"-serien House of Cards med en peakande Kevin Spacey i förgrunden (minus för vissa av tala in i kameran-sekvenserna och den ibland något överdrivna dialekten) tillsammans med en överlägset kylig Robin Wright kunde jag inte låta bli att irriteras/skrika rakt ut av deras skrattretande bild av sajtkontor.

När den centrala grävande journalist-rollen gick över från en klassisk, politisk tidsskrift till sajten Slugline där det bara var att "köra ut grejer" valde regissör och scenograf-gänget att ge oss denna inramning:

Istället för det deprimerande fabrikstänket i uppradade bås/skrivbord med minimalt utrymme för att ta sig ut till kaffekokaren hittar vi här en freakin LASTPALL där en kille casually halvligger på ett par kuddar samtidigt som han störtar en minister. 

Träväggar med INSPIRERANDE kampkonst och en självgod rädda världen-typ i bakgrunden som jobbat klart sin halvtimme den dagen. 

Nej, grattis du papperstidningslobbyist som lyckades sälja in det här tänket till seriens people. 

En annan instant klassiker är sajten som i Girls ger Lena Dunham uppdraget att knarka, festa och dokumentera detta spektakulära, Jazzhate. Vidare på det inspirerande tänket:

Förödande roligt. 

Men är de här skildringarna helt utan verklighetsförankring eller existerar liknande krystat moderna kontor? En googling på Buzzfeed* office (*lever genom denna sajt) visade sig tyvärr förmildra Slugline-fallet. 

Kluddande på (givetvis transparenta) mötesväggar - check. 

Ungdomligt internetspråk - check. De olika knappar man kan uttrycka sig med på Buzzfeed (även Win, Cute, osv) finns representerade i fysisk form på kontoret. Vi måste ändå ge dem att de faktiskt använder sig av helt oironiska - vad vi vet - skrivbord. 

Quirky, fnissiga teckningar som förvisso ser ut att vara strategiskt ditplacerade enbart för fotograferingen. 

Internetmeme i fysisk form - check. Och en katt på det, Nyan Cat i det här fallet!

Och en slutlig confession från en som 1. jobbar med en sajt 2. på ett kontor: jag använde en bild på Joffrey som piltavla bredvid mitt skrivbord och har uppklistrade bilder på Beyoncé, Kardashian-gänget, Arrested Development-casten osv. Guilty as charged.  

Läs mer

Det påstådda "romcom-slutet" i Girls, think not

Parisa Amiri 11:56 19 Mar 2013

FETA SPOILERS

Att både Hannah och Marnie söker sig till sina expojkvänner under en svacka i deras liv, där de vacklar av olika skäl, ser jag som ett ytterligare symtom just på att de mår dåligt? Ett ytterligare led i alla världsfrånvända, desperata utspel under säsongen? Marnies session på mage, stirrandes på en docka hemma hos Booth. Hannahs OCD:ande och topssjälvskadebeteende. Att de söker sig till något välbekant och tryggt för att bli omhändertagna när deras förmåga att förlita sig på sig själva och sin kapacitet failat dem, eller när de känner att den failat dem. Marnies självbild som övermänniska har övergått till den person som fattar micken på en företagsfest och Hannahs övertro på sin kreativa förmåga gifter sig med pressen inför en stämningsansökan om hon inte trycker ur sig en bok om hook ups i New York.

Det är inget romcom-slut, det är ren jävla misär. Jag tycker alltså att det INTE är en lat, filmisk lösning av Judd och Lena som skrev avsnittet, utan att de ytterligare befäster deras pissiga state of mind och hur absolut vilsna de är. När jag såg att Hannah ringde Adam uppfattade jag det som lika tragiskt som när hon satte igång med att skada sitt andra öra. 

Vissa verkar tolka att Marnies drömska blick mot Charlie i slutet, som en femtiotalsfru som hänger upp hela sin tillvaro och person på en handlingskraftig, stark man, är en sorts "nu har allt löst sig"-stund? Things are shittier than ever. Hon vill föda hans små barn? Ni gick på det? 

Och Hannahs Facetime-samtal till (man kan tydligen ringa på 3g numera) till Adam kommer i en stund där hon är närmre avgrunden än någonsin. Herrejävlagud, hon hade precis innan ringt upp knarkaren från en trappa ner, som hon fyllelåg med när hon knarkat i en neongul wife beater, för att" få hjälp med att klippa sig" = få prata med en annan människa i hopp om att denne ska tycka synd om och ta hand om henne. 

Den mest välmående karaktären är Shoshanna, som äntligen fått ett bryt. Och glöm inte att "realism" och "autenticitet" inte är någon kvalitetsgarant.

PEACE

Läs mer

När Lena och Judd jobbar ihop

Parisa Amiri 17:43 28 Jan 2013

Apatow: Sometimes I'll say something profound like, "Maybe we should show Peter Scolari's penis."

Dunham: Mmhm.

Apatow: And you will email back, "Yes, that seems like a good idea. Do you think he'll do it?" And then I say, "Yes, I think he will do it." And then he does do it.

Dunham: Bigger and better than we had even imagined.

--------- ---------- --------- --------

 

Apatow: You know, the show is run differently from other shows because we're trying to really filter everything through you. My goal is to have you do as much work as possible without getting killed. So part of what I'm trying to do is pace you so you don't collapse. For me, a lot of the work is just having a very fresh brain and set of eyes to read things and look for where there are holes or trouble and then trying to help fix that.

Dunham: I feel like you're constantly monitoring my brainpower and body power, even when I'm not able to tell what I'm feeling.

Apatow: I try to think months in advance, When will you collapse?

Dunham: And you've been a pretty good judge so far.

I Fast Company berömmer Lena Dunham och Judd Apatow varandra på ett uppslag. I princip. De nystar upp sin arbetsprocess, man får veta hur lite Judd egentligen skriver för serien och man kan inte, trots det uppenbara myset i intervjun, undgå att känna inflationen i mängden pressyta de två har skänkts den senaste tiden. Alla redaktörers dröm. 

 

Läs mer

Nöjesgaten: Girls

Parisa Amiri 17:17 14 Jan 2013

I Nöjesguidens poddy Nöjesgaten pratade vi senast om fråge- och utropstecknen kring Girls, vilka faktorer som gav serien dess framgång och hur de även är de som bäddar för kritik, hur psykologityngd terminologin blivit, mångfaldsfrågan, det sinnessjuka i att fans är attraherade av karaktären Adam,  Lena Dunhams kommande bok och de fyra avsnitt jag har fått se av Girls andra säsong som har premiär i Sverige ikväll. 

Nytt i andra säsongen: de har bättre smink/smink överhuvudtaget. Lena testar en ny trosvariant. Resten snitchar jag i podden. 

Ber om ursäkt på förhand för mitt OBH Nordica-skämt. Kan inte släppa det riktigt än!

PS. Tobias skrev även en recap på första avsnittet som sändes i USA igår. 

Läs mer

Vanity Fairs/Judd Apatows Comedy Issue

Parisa Amiri 16:22 11 Jan 2013

Hur BLEV då Vanity Fairs tredje nummer med gästredaktör, i detta fall en comedy issue av Judd Apatow?

Börjar strålande. 

Den allmänna uppfattningen att Judd skulle ha något problem med att hans - heta - fru Leslie Mann näckar/hånglar med andra män förstärktes. 

Kärade ner mig ytterliggare i gull-Fallon och fick, stalker som jag är, reda på ungefär var han bor i New York. Förra helgen lyckades jag fastställa Manrepellers exakta adress. HIHI. 

KLART dessa har funnit varandra!

Som sagt. 

Girls egen Charlotte knäpper opp. 

YES! Kanske den halvsida som gav mig mest. Nick Offerman har, som vi tidigare konstaterat, helt och hållet blivit Ron Swanson och allas nya favorit Rashida Jones tipsar om mitt livs app. RUNPEE! 

Fick veta att Rebels syskon heter Riot, Anarchy och Liberty. Som en barnbok som utspelar sig på östra Södermalm. 

HÅHÅ. 

Skivomslagstjejer.

Saknade Andy Samberg. Fick inte samma skådiskarriär-post-Saturday Night Live som Jason Sudeikis förväntas få?

SARAH. Never goes out of style. 

Och mastodontjobb, en sk "oral history", om kultserien Freaks and Geeks. 

Nämndes ens Tina Fey någonstans? Tror inte det. Extremt konstigt. Men två olika personer hatade på Piers Morgan! Lyckan. 

Numret lyckades alltså rymma i princip min fullständiga intressesfär minus the usuals: katter, barn, sås. KUDOS!

Läs mer

Lena Dunham i V Magazine

Parisa Amiri 14:42 8 Jan 2013

"If I wanted to be ironic, I’d grow a mustache.”, sa hon och poserade med tandkräm droppandes från ansiktet. Haha, Lena Dunham poserar för V Magazine och Terry Richardsons kamera (...) och snackar twitterhäng med Taylor Swift, att listas bland kändisar om dyra boenden, att vara en skådis befriad från utseendepress och hon droppar en mening jag försökt plocka isär ett tag. 

“I think we can all agree with the idea that the beautiful girls that get all the boys get written about. They don’t usually write.” 

Menar Lena att hon bryter mot den uppfattningen? Eller att hon trivs med att write istället för att get written about?

Läs här.

Läs mer

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla