TV-seriers syn på sajters balla kontor

Parisa Amiri 15:52 28 Jun 2013

När jag maniskt plöjde i övrigt strålande "vita män konspirerar och backstabbar varandra i Washington"-serien House of Cards med en peakande Kevin Spacey i förgrunden (minus för vissa av tala in i kameran-sekvenserna och den ibland något överdrivna dialekten) tillsammans med en överlägset kylig Robin Wright kunde jag inte låta bli att irriteras/skrika rakt ut av deras skrattretande bild av sajtkontor.

När den centrala grävande journalist-rollen gick över från en klassisk, politisk tidsskrift till sajten Slugline där det bara var att "köra ut grejer" valde regissör och scenograf-gänget att ge oss denna inramning:

Istället för det deprimerande fabrikstänket i uppradade bås/skrivbord med minimalt utrymme för att ta sig ut till kaffekokaren hittar vi här en freakin LASTPALL där en kille casually halvligger på ett par kuddar samtidigt som han störtar en minister. 

Träväggar med INSPIRERANDE kampkonst och en självgod rädda världen-typ i bakgrunden som jobbat klart sin halvtimme den dagen. 

Nej, grattis du papperstidningslobbyist som lyckades sälja in det här tänket till seriens people. 

En annan instant klassiker är sajten som i Girls ger Lena Dunham uppdraget att knarka, festa och dokumentera detta spektakulära, Jazzhate. Vidare på det inspirerande tänket:

Förödande roligt. 

Men är de här skildringarna helt utan verklighetsförankring eller existerar liknande krystat moderna kontor? En googling på Buzzfeed* office (*lever genom denna sajt) visade sig tyvärr förmildra Slugline-fallet. 

Kluddande på (givetvis transparenta) mötesväggar - check. 

Ungdomligt internetspråk - check. De olika knappar man kan uttrycka sig med på Buzzfeed (även Win, Cute, osv) finns representerade i fysisk form på kontoret. Vi måste ändå ge dem att de faktiskt använder sig av helt oironiska - vad vi vet - skrivbord. 

Quirky, fnissiga teckningar som förvisso ser ut att vara strategiskt ditplacerade enbart för fotograferingen. 

Internetmeme i fysisk form - check. Och en katt på det, Nyan Cat i det här fallet!

Och en slutlig confession från en som 1. jobbar med en sajt 2. på ett kontor: jag använde en bild på Joffrey som piltavla bredvid mitt skrivbord och har uppklistrade bilder på Beyoncé, Kardashian-gänget, Arrested Development-casten osv. Guilty as charged.  

Fler blogginlägg från Parisa Amiri