Lena Dunham

Lena Dunham på SNL

Parisa Amiri 15:43 19 Mar 2014

Redan i monologen (åter)introducerade kära Lena oss för det signifikativa gestgalleri vi under tre säsonger lärt oss att koppla ihop med den hypernarcissistiska, terapiskadade Hannah Horvath. Som ju redan synts på Saturday Night Live, fastän det är Lenas första gång!

I den - ännu en gång bekräftat - träffsäkra spoofen från Tina Feys avsnitt, kolla här hörni.

Så redan i monologstadiet kände jag att jag kunde besvara en av de frågor vi (jag) frågade oss (mig) inför avsnittet, kan Lena faktiskt spela andra karaktärer än Hannah? Indirekt fråga, är Hannah valda sidor av Lena?

Roligt i monologen: när Lena berättade om sin serie Girls var det med ett ödmjukt "little show" OCH säljande information om nakenheten. 

De där händerna. Tydligare skådis-tic än McConnaugheys söderdravel. Det är som att någon har studerat och härmar en gesttutorial på Youtube, efter att ha googlat "I don't know what to do with my hands". 

I den här sketchen ska Lena föreställa den nyanställda tjejen i Scandal-teamet, serien där Kerry Washingtons karaktär tydligen kramas naken med presidenten och jobbar med att undanröja politiska skandaler. Och vet ni vad - jag lolade. Utan att ha sett serien. Vilket jag ska, men min nivå av serierelaterad prestationsångest är skadlig nog redan. 

Wow, motiverad nakenhet! 

Två förstagånger för Lena:

1. Att hon blurras.

2. Vara den första kvinnan på jorden, även känd som Eva i "Adam och Eva", och prata med ormen men som i "Girl"-sketchen är Shoshanna med fjäll. 

Hur står sig Lenas egen spoof på Girls mot Tina Feys? STARKT. 

Är nog mest imponerad av hennes insats i den i övrigt hjärndöda, återkommande sketchen där två tjejbästisar har en show. Det där minspelet har vi inte sett förut = Lena har avancerat något otroligt. 

Och! Något jag hoppas är en kommentar på jordens mest cameokåta person: Jon Hamm dök upp i en tonårings källarlokal för att flirta in i kameran. Tack.

Det finns ingen som Taran Killam inte kan imitera med bravur, nu lägger jag till Matthew McConnaughey till listan. 

Äntligen tas denna samhällsböld upp i SNL! Under en kväll där kvinnor luras till att köpa smycken tar en av kvinnorna med sig sin kille. Kvinnan är spansktalande och har inte riktigt uppfattat vad hennes dude gör och det visar sig att han är en male rights activist. 

Smaka på den omöjliga sammanföringen av ord: male rights activist. 

Bra sketch att se för alla som någon gång undrat om inte män hamnar i skymundan i dagens samhälle. 

Utan att överhuvudtaget förstå bakgrunden till varför Liza Minnelli skulle skreva på det här sättet vill jag ha det sagt att jag skrattade hysteriskt. 

Nästa SNL sänds först den 29 mars, men er väntan kommer att belönas i form av ännu ett gästande av Louis CK! Tog mig friheten att lista diverse saker jag väntar på här i högerkolumnen och säsongspremiären av hans "Louie" är en av dem. 

Läs mer

TV: In the good news department

Parisa Amiri 11:31 28 Feb 2014

Dunham till SNL!

Kvinnodagen innebär som vanligt fest och systerskap, i år har NBC också förstått att det är värt att fira. Den 8 mars är det dags för Lena Dunhams första gästande av SNL! 

Nu är ju jag lite osäker på hennes skådisskills om hon inte spelar Hannah - det kom ut förra veckan t.ex. att hon fick kicken från miniserien Mildred Pierce, vilket inte behöver betyda någonting heller - men ser fram emot att se henne göra andra karaktärer. Kommer hon att kunna lägga skådistics som Hannahs slappa handleder och ordsbetoning åt sidan? Doubt it. Men äntligen slutar OS att fucka upp, inte minst för tv-tablån. 

Michelle Obama gästar Parks & Rec!

Gullisar unite! Tidigare har showen gästats av Amys/Leslies frikort och idol Joe Biden, nu klättrar de ännu lite högre upp på politikerkändisstegen. Allas vår First Lady kommer antagligen att dansa och framförallt att göra reklam för sin kampanj "Let's Move", som ni J U minns att Beyoncé hakat på:

Avsnittet sänds 24 april. Skriv upp det. 

Game of Thrones officiella poster är här!

Och budskapet... Gör HBO en American Apparel och provocerar fram reaktioner? Rätt uppenbart att de har utgått från de svenska antifeministernas verklighetsuppfattning!

Läs mer

Saturday Night Live S39E01 - Tina Fey

Parisa Amiri 13:31 8 Oct 2013

Gör nu min tv-slavsmässiga plikt och kollar av om ni unnat er vår älskade baby momma av modern humors kväll på SNL?

I korthet:

Underbar förnedring av de nya SNL-skådisarna i monologen (som bjöd på flashbacks till Tinas tid som SNL-regular!), en flygplatsutroparsketch som var genial i all sin enkelhet, en av de bästa fejkproduktsreklamerna de producerat, för E-Meth, ett kärt återseende av Drunk Uncle och tyvärr en trippelcameo av Breaking Bads Aaron Paul som lyckades etablera sig som cameokåtare än Jon Hamm. Det blev bara svagare och svagare för varje gång han visade sig i rutan, tills cameoeffekten (CHOCK, LOL, osv) uteblev helt.

Det enda jag vill säkerställa att ni inte går runt och har osett  - även om allt pekar på att ni har sett den sju gånger - är Girls-spoofen, konstigt nog första gången Hannah och sällskap föräras med en SNL-pik.

Efter två minuters ren perfektion blev "Blerta" plötsligt ett trendande flicknamn. Vilket förresten för tankarna till den klassiska Liz Lemon-svordomen "blergh"! GUMMIHANDEN!

Aldrig varit med om att samtliga karaktärer i en spoof varit så ON POINT som i denna, från de svaga handlederna, ticsen och den självcentrerade världsuppfattningen hos Hannah, Marnies brat-fast-tror-sig-vara-intellektuell-ton, det naiva, maniskt men harmlöst irriterande i Shoshanna  och att vara en ny nivå av blasé som Jessa. 

Bonus: nivåerna av mäkt i denna instagrambild, Lena Dunham ser spoofen av sin egenkreerade tv-serie (hade hon kanske blivit förvarnad av showen?) i Mindy Kalings soffa som i sin tur förevigar detta good sport-ögonblick. Tack UNIVERSUM

Läs mer

När Lena och Judd jobbar ihop

Parisa Amiri 17:43 28 Jan 2013

Apatow: Sometimes I'll say something profound like, "Maybe we should show Peter Scolari's penis."

Dunham: Mmhm.

Apatow: And you will email back, "Yes, that seems like a good idea. Do you think he'll do it?" And then I say, "Yes, I think he will do it." And then he does do it.

Dunham: Bigger and better than we had even imagined.

--------- ---------- --------- --------

 

Apatow: You know, the show is run differently from other shows because we're trying to really filter everything through you. My goal is to have you do as much work as possible without getting killed. So part of what I'm trying to do is pace you so you don't collapse. For me, a lot of the work is just having a very fresh brain and set of eyes to read things and look for where there are holes or trouble and then trying to help fix that.

Dunham: I feel like you're constantly monitoring my brainpower and body power, even when I'm not able to tell what I'm feeling.

Apatow: I try to think months in advance, When will you collapse?

Dunham: And you've been a pretty good judge so far.

I Fast Company berömmer Lena Dunham och Judd Apatow varandra på ett uppslag. I princip. De nystar upp sin arbetsprocess, man får veta hur lite Judd egentligen skriver för serien och man kan inte, trots det uppenbara myset i intervjun, undgå att känna inflationen i mängden pressyta de två har skänkts den senaste tiden. Alla redaktörers dröm. 

 

Läs mer

Lena Dunham i V Magazine

Parisa Amiri 14:42 8 Jan 2013

"If I wanted to be ironic, I’d grow a mustache.”, sa hon och poserade med tandkräm droppandes från ansiktet. Haha, Lena Dunham poserar för V Magazine och Terry Richardsons kamera (...) och snackar twitterhäng med Taylor Swift, att listas bland kändisar om dyra boenden, att vara en skådis befriad från utseendepress och hon droppar en mening jag försökt plocka isär ett tag. 

“I think we can all agree with the idea that the beautiful girls that get all the boys get written about. They don’t usually write.” 

Menar Lena att hon bryter mot den uppfattningen? Eller att hon trivs med att write istället för att get written about?

Läs här.

Läs mer

Lika men olika

Parisa Amiri 17:29 15 Oct 2012

Var utan internet i knappt en traumatisk halvtimme på kontoret och valde då att rensa min "Hämtade filer"-mapp. 

Fyndade bilden på unga - ännu yngre - Lena Dunham tillsammans med sin skådiskollega som jag känner så löjligt starkt för, Jemima Kirke, som är tagen två månader efter 9/11 för New York Times.

Minns inte att jag alls reagerade över femtonåriga Lena Dunhams kaninhävande sist jag såg bilden, för då hade jag ju gjort denna självklara koppling: 

Från artikeln med den oöverträffat sensationella rubben "Man Allegedly Bench-Presses Goose for 10 Minutes at LA Park, Goose Allegedly Loves It". 

Läs mer

Småaktiga män har lekt med Photoshop

Parisa Amiri 11:21 18 Apr 2012

NEJ, NU. Ska vi börja nysta i nepotismen som är amerikansk showbiz är det INTE kvinnorna i Girls (som jag ska avhandla ordentligt när jag sett fler avsnitt) som är de största förövarna. Ibland är det bara så enkelt att en kulturfamilj ger kulturbarn. I Lena Dunhams hyllade film Tiny Furniture LIDER hon snarare av vad det innebär, att inte kunna nöja sig med ett vanligt arbete utan behöva glänsa inom kultureliten.  

Björn Ranelids barn vill säkert bara bli ekonomer och busschaufförer, men kommer sluta upp som osäkra, stipendiesökande kulturarbetare hela bunten. 

Läs mer

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla