När hudvård blev ofeministiskt.

Kakan 20:44 6 Apr 2015

Jag bevakas inte bara av nazister eller random män som vill se mig dö, utan även av feminister som granskar varenda litet andetag jag tar, varje stavelse jag publicerar och varje bild på Instagram. Följer den inte till punkt och pricka vad just DIN feministiska övertygelse lyder får jag det hett om öronen. "Kritiken" låter sig icke vänta. Och då pratar jag inte om konstruktiv kritik, som när någon påtalar min vithetsnorm eller vad det nu kan vara. Nä, då handlar det om hudvård,  eller hur jag hälsade på en hund i tre sekunder i mitt tv-program, eller om jag synts på bild med någon. ALLT jag gör granskas.

Jag kan för allt i världen inte förstå hur nån kan ta sig friheten att skälla ut mig och jämföra mina 10 skrubbtips med att rekommendera bantning. BANTNING?

Jag vet att jag är den ofrivilliga queen av flaws, att jag har blivit ett ansikte för det tjocka, adhdiga och obekväma. Många stärks i det och hittar hem. Men det betyder inte att jag inte kan ha normativa intressen. Jag älskar hudvård. Läppstift också. Femininitet är inte farligt och jag gör vad fan jag vill utan att DU legitimt ska kunna claima att det förstörde din dag/hopp om feminismen/självkänsla. Nej, jag står inte ansvarig för nåt av dessa.

Jag ber inte om att vara din förebild. Jag "gråter inte inombords" för att jag har en blogg, skriver en bok, jobbar på P3, gör julkalendern och är konstnär. Nej, jag lägger en mask och umgås med mina vänner. Jag äter en god middag med min tjej. Ibland har jag asmycket ångest. Nä, det är inte "djupt problematiskt" att vara intresserad av hudvård och sedan prata om det. Människor aka feminister är mångfacetterade och Gud nåde oss om vi gör något som vi mår bra av.

Mina texter på den här bloggen handlar ofta om kvinnohat; våldtäkt, prostitution, kvinnomisshandel och annat triggervarnande. Om en läser min blogg vet en att jag är tydlig och det kan göra ont. Men just hudvård är inte det blodigaste jag skrivit om. Även om det var första gången en besökte min blogg förra söndagen stod det klart och tydligt att det handlade om skrubb. Är det jobbigt så hoppa över det. Låt fan inte mig ta ansvar för din ångest. 

Jag älskar mina bloggläsare, jag känner ett stort ansvar och älskar att kommunicera med er. Men asså, jag kan inte pleasa alla. Ni får helt enkelt plocka russinen ur kakan. Nästa gång blir det fuktmask. Håll till godo alla gullisar. 

Läs även Lisa Carlssons reaktion på Kakans text: "Jag sotar eyelinern, tar en selfie, lägger upp på Instagram och suger i mig bekräftelse".

Fler blogginlägg från Kakan