Foto: Emma Svensson.

Woah Dad vill omdefiniera musikbranschen

14:21 1 Dec 2016

För nästan exakt två år sedan bestämde sig Joel Borg för att lämna kneget på Luger och bege sig ut på en ny resa. Nu driver han Woah Dad och jobbar med Håkan Hellström och Zlatan Ibrahimovic.

Tillsammans med vapendragaren Niklas Lundell och skivbolagsveteranerna Isse Samie och Klas Lunding tog de planet till det förlovade musiklandet och Woah Dad föddes.


Gänget som alltid jobbat för andra stora aktörer kände att det var dags att göra något själva, och konstellationen var självklar. Men Woah Dad skulle inte komma att bli något skivbolag i dess klassiska bemärkelse.
– Traditionellt sett är skivbolag skittråkiga, att det ens heter skivbolag känns väldigt gammeldags. När vi kom på idén till Woah Dad ville vi starta något nytt som inte hängde kvar i det gamla tänket. Live och festivalsidan har utvecklats en hel del de senaste åren, men när det kommer till skivbolagen är det bara konsumtionen som har förändrats och inte själva bolagsstrukturen.

Projektet tog form snabbt och gick från idé till handling. Julen 2014 kom Woah Dads första skivsläpp i form av vinylboxen Håkan Boma Ye! som spelades in på Ullevi samma år.
– Det var något speciellt med det giget och att det var kul att göra ett fint analogt hantverk mitt i all streaminghets. Boxen blev vår första release med Håkan och gick väldigt bra, även på Spotify. Det var i den vevan vi beslutade vi oss för att nu gör vi det här, nu satsar vi. Parallellt med det jobbade jag och Niklas även med en del annat.  

Vad gjorde ni då?
– Allt möjligt inom PR, strategi, konceptförslag och gränslandet däremellan. Vi jobbade med Returpack, klimatkonferenser, Kickstarter-projekt till H&M. Men också många roliga artistsamarbeten med bland annat Zara Larsson, Seinabo Sey, Iggy Pop och Mapei. Vi gör fortfarande sådana grejer, men inte i samma utsträckning. 

Vad är det för grejer?
– Just nu jobbar vi mycket med A–Z och Pistonhead Foundation. Det är fortfarande viktigt för oss att de saker vi gör är roliga, bra och utvecklande. Sen är det förstås bra att ha struktur och hålla isär de olika projekten så man inte blandar ihop Håkan med Zlatan.

Tränar Håkan i Zlatans kläder?
– Jag vet inte. Men Håkan tränar ganska mycket så det är inte omöjligt.

Det känns som han tränar typ judo.
– Det vet jag inget om, men Zlatan gör väl det. Eller nej, taekwondo tror jag.

Hur viktigt är det att ni har artister som Håkan och Bob Hund knutna till er?
– Det är klart att det är grymt, men det går ju åt båda hållen. Jag tror att det är lika betydelsefullt för dem att vi har artister som Gina Lee, Dolores Haze och Mouthe också. Vi är en familj där alla medlemmar är lika viktiga. Men jag tror att det finns många fördelar för artisterna att jobba med oss, vi är som en liten båt som kan göra snabba vändningar. Vi kan göra vad vi vill, när vi vill och hur snabbt vi vill och vi försöker vara väldigt artistvänliga. 

På vilket sätt?
– Vi går in i allt lika mycket som artisterna. I den klassiska modellen från förr tog bolagen typ hela kakan, vilket är skevt. Jag tror att om tio år kommer det inte att behövas några klassiska skivbolag alls. Däremot tror jag fortsatt stenhårt på eldsjälar som gillar att jobba nära artister och brinner för musiken.

Joachim och Agneta på Woah Dads kontor i Göteborg.

Har ni några tydliga roller på Woah Dad?
– Nej, men man älskar ju platta trevliga små lättjobbade organisationer som innebär att man kan göra vad som helst. Det är ju skittråkigt att bara göra en sak. Men någonstans kan det bli lite rörigt om alla gör allt. Så det är inte omöjligt att vi optimerar laget, vi är ju nästan tio personer som jobbar tillsammans då är det viktigt att ha lite ordning.

Har ni några riktiga möten?
– I min kalender har jag lagt in ett återkommande möte varje måndag, men jag tror att vi bara haft det en gång. 

Vad är nästa steg?
– Nyhetens behag är över så 2017 blir året då vi måste leverera på riktigt. Nu har vi släppt skitmycket bra, så vi ska försöka att ta hand om allting och satsa hårdare. Men självklart vill vi fortsätta utvecklas och gå mer åt ett fett musikhus 4.0. Vi vill inte begränsa oss till att bara ge ut musik digitalt eller på vinyl. Vi vill kunna göra det allra bästa och fetaste för artisterna. Böcker, filmer och bra stuff. 

Om Woah Dad

Grundades 2014 i Göteborg, idag finns kontor i både Stockholm och Göteborg. 

Grundare:

Joel Borg - Har förutom nästan tio år på Luger jobbat som chefredaktör för garage och indie musiktidningen DZ eller Denimzine. Han har också jobbat med klubben What We Do Is Secret.

Niklas Lundell - Jobbade med Joel på Luger där de var med och la grunden till det som blev Way Out West och Stockholm Music & Arts.

Isse Saime – Kom på namnet Woah Dad efter att ha sett det på en gammal poster. Ligger bakom etiketterna Dolores och Stranded Rekords. Han har också jobbat som A&R  på Universal. Ja, detta är mannen som en gång upptäckte och trodde på basisten från Broder Daniel.

Klas Lunding - Startade legendariska punketiketten Stranded Rekords och senare även Telegram Records. Däremellan han har arbetat som A&R på Warner. Och just det, han har även en heders grammis på sitt CV.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!