Nöjesguidens Stockholmspris delas ut till personer och företeelser som betytt extra mycket under året och som inspirerar och stimulerar andra till att på liknande sätt överträffa sig själva i framtiden. Med andra ord: Stadens lokomotiv. Och vinnarna av Stockholmspriset 2010 är…
Media
Grattis! Hur känns det?
– Det känns enormt! Fantastiskt! Jag har lite tårar i ögonen till och med. Sedan tänker jag ju genast också att det är lite fånigt att ge mig ett sånt här pris, man åstadkommer ju aldrig nånting ensam egentligen. Jag skulle ju inte ha fått nånting gjort 2010 utan Geek Women Unite, alla modiga mänskor som ville #prataomdet, Marcus Birro, mina redaktörer på Fokus – och framför allt genierna som jag har haft förmånen att jobba med på P3 Kultur!
Hur ska du fira det här?
– Såsom alla stora känslor helst ska firas – med champagne. Gärna följt av en ledig dag utan väckarklocka, så det har jag bokat in på lördag.
Vilket pris betyder mest – På spåret eller Stockholmspriset?
– Haha, Stockholmspriset faktiskt. Nöjesguiden var så enormt viktig för mig professionellt, både för friheten man hade att vara precis hur galen som helst och för att Roger Wilson, som var filmredaktör på min tid, lärde oss filmkritiker intellektuell och stilistisk disciplin. Jag hoppas förstås att jag sedan dess har fortsatt stå för fritt vansinne och analytisk skärpa, så om de som jobbar med tidningen nu tycker det är det sjukt stort för mig.
Film
Till det som är vackert
En känslig studie i makthierarkier, identitet och kulturellt kapital som imponerar med sitt mod och sin tonträff. Det här är sannerligen ingen lättberättad historia, men Till det som är vackert väjer skickligt för relationsmässiga klichébilder och landar istället i något unikt och personligt. Inte minst Lisa Langseth och Alicia Vikander är två självklara namn att följa för alla som bryr sig om framtidens svenska filmscen.
Hej Lisa Langseth, regissör. Hur känns det att vinna över Bill Skarsgård och Noomi Rapace?
– Det känns stort! Som gammal infödd stockholmare är detta ett mycket fint pris att få.
Blev 2010 som du hade tänkt dig?
– Nej, inte alls faktiskt, det har hänt så mycket på alla sätt och vis. Det har varit ett grymt bra år.
Konst
Tova Mozard
Grattis Tova! Hur känns det?
– Det känns bra och roligt.
Varför tror du att du går segrande ur denna kategori?
– Antagligen för att min konst gjorde starkast intryck på juryn.
Kan du förklara skillnaden mellan fiktion och verklighet?
– De är varandras motsatser. Verklighet är förknippat med det som faktiskt har hänt och vad som är realiserbart, samt det förnuftiga. Fiktion är förknippat med fantasi, dikt och det oförklarliga. Men enligt mig behöver de inte alltid vara så långt ifrån varandra och jag trivs bäst i en uppblandad tillvaro.
Ann Petrén
Grattis! Hur känns det?
– Haha, det känns bra. Det är väldigt roligt och uppmuntrande. Jag kan inte beskriva en annan känsla – det är riktigt kul.
Om du skulle ta emot detta pris på scen – hur skulle ditt tacktal låta?
– Jag hade berömt juryns goda smak för alla nominerade. Då menar jag alla nominerade i kategorin scen – Galeasen och Moment. Det är två väldigt bra föreställningar, så juryn är helt i min smak. Sedan skulle jag tacka för uppmuntran!
Vad betyder Stockholms Stadsteater för dig?
– Det är mitt teaterhem. Det är där jag arbetar väldigt mycket. Ibland åker jag iväg och gör en annan resa– då blir det som att resa hemifrån. Jag åker för att finna inspiration och för att vara pigg och aktiv som skådespelare. Stockholms Stadsteater är en stor arbetsplats – en teater som spottar ut kvantitet och skyddar mig från saker som jag inte vill göra. Jag vill alltid vara delaktig i mina val.
Tekla Knaust
Tekla Knaust är inte en nykomling inom modebranschen och har under de senaste åren jobbat som stylist världen över med bas i Stockholm. Men 2011 var utan tvekan hennes år, både med jobbet via egna agenturen New Blood Agency och framgångarna som stylist åt Noomi Rapace.
Läsning
Underbara dagar framför oss: en biografi över Olof Palme
Som biografi är den nära och empatisk, men inte det minsta insmickrande eller sentimental. Som samtidshistorisk skildring av 1900-talets politiska utveckling i Sverige är den samtidigt överblickbar och klar som djuplodande och problematiserande. Som stockholmsskildring är den hänförande. Henrik Berggrens Underbara dagar framför oss gör oss till kunnigare, klokare och bättre människor.
Tjena Henrik Berggren. Hur känns det?
– Mycket hedrande. Efter hand blev Stockholm allt viktigare när jag skrev boken och jag lade ner mycket jobb på att försöka återskapa de olika miljöer Palme rörde sig i, från Östermalm till Vällingby.
Om du skulle ta emot detta pris på scen – hur skulle ditt tacktal låta?
– Mer som ett Oscarstal än ett Nobeltal, antar jag. Tack till familj, förläggare, husdjur och så vidare.
Om Palme var vid liv – vad hade du frågat honom då?
– Jag hade frågat om han inte har skrivit en dagbok eller åtminstone sparat några personliga anteckningar?
Musik
Robyn
Grattis Robyn! Hur känns det?
– Det känns soooft. Ett smajl och en liten varm känsla i kroppen. Jag är på turné och saknar Stockholm.
Bar
Little Quarter
Den samlade kunskapen bakom Marie Laveaus inre bardisk når höjder som många krögare bara kan drömma våta drömmar om. Little Quarter är den amerikanska baren som utan genvägar ger dig den kompromisslösa drink du faktiskt är värd. Södermalm har fått en kvalitetsbar.
Hej Jimmy Dymott, barchef. Hur känns det?
– Jättebra! Jag är otroligt ärad och glad. Vi har inte varit igång så länge så det är kul att vi uppmärksammas. Det är kul att vårt hårda arbete slår ett slag för cocktail-kulturen. Vi är nöjda med det här priset!
Vad skulle du säga ligger bakom vinsten? Inte är det väl isen?
– Jag hoppas att det är vår känsla för vårt arbete då vi jobbar väldigt mycket. Vi lägger ner omsorg i detaljerna och vill producera fram bra produkter i glaset. Så musiken lägger vi lite på hyllan då cocktailen ska synas. Sedan byter vi drinklista varannan vecka och hackar vår egen is. Även glädjen som vi möts av varje dag av människor som uppskattar vårt engagemang och hantverk gör vårt jobb lite roligare. Vi har inga genvägar - allt är från scratch.
Vilken dryck ska du fira med?
– Det blir med en härlig Baileys till middagen jag ska äta nu och sedan avslutar jag med en Ale.
Bon Bon
Med tapas på en nivå som stundtals tangerar perfektion, fine dining für alle och servicekänsla som på en lyxrestaurang står årets krog ohotad på sin position. Framför allt har restaurang Bon Bon gjort det riktigt kul att äta ute igen.
Grattis! Hur känns det?
– Det känns jätteroligt, kul att andra gillar det vi gör. Framförallt eftersom det vi gör är relativt ovant för restaurangpubliken i Stockholm.
Hur många glaskulor ger du detta pris?
– Alla i hela skålen. Och det är många det!
Vilka skulle du vilja tacka?
– Dem jag vill tacka mest är min fantastiska personal, utan dem hade inte Bon Bon funnits. Tack ska ni ha!
Klubb
Trädgården/Under Bron
Hej Jakob Grandin! Hur känns det?
– Jag tycker att det finns hopp om livet! Solen lyser och snart kan man sitta mot en varm husvägg och stirra in i vårsolen....
Är detta ett bevis på att ni klubbar bäst i Stockholm?
– Det som bevisar att vi gör bra saker är det engagemanget vi får från personal, dj:s, konstnärer, vänner, kärlekar och alla våra gäster. Vi skapar en plattform som öppnar upp armarna för duktiga, kreativa människor och försöker hålla oss så långt ut på kanterna som möjligt för att överraska, sticka ut och förändra. Hoppas vi inspirerar.
Vad gör er till vinnare?
– Ända sedan vi började göra klubbar har vi haft ett enormt engagemang och en stor energi. Då levde vi på drömmar att få förändra – och med erfarenhet, rykte, kontakter och lite tur har vi lyckats förändra. Men det är tack vare år av hårt arbete, insamling av erfarenhet och kontakter som gör oss till vinnare. Vi är ytterst tacksamma för priset, men vi har dock bara påbörjat en lång, lång resa...
Nöjesförbättrare
Rättviseförmedlingen
Det bästa någon kan göra för vårt nöjesliv är att öppna dörrarna och göra det möjligt för ännu fler människor att bidra till det. Rättviseförmedlingen har påverkat företag, makthavare och vanligt folk och har antagligen haft störst inverkan av alla nominerade på Stockholm under 2010.
Grattis Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen! Hur känns det?
– Så FETT! Och rysligt fint. Att Nöjesguiden prisar ett jämställdhetsprojekt i konkurrens med så mycket annat coolt visar på hur relevanta de här frågorna är för hela samhället – även nöjeslivet. Slentrianmässiga val och begränsande normer måste utmanas, vi kan bättre! Folk är villiga att hjälpas åt för att förändra det, och det är så jävla härligt att det uppmärksammas. Jag hoppas att Rättviseförmedlingen kan fortsätta inspirera klubbokare, festivaler, museer och andra att bli mindre enkelspåriga och därmed smartare, fetare, bättre och roligare 2011 också.
Vilka kvinnor har betytt mest 2010?
– Johanna Koljonen, Robyn, Gudrun Schyman, Kakan & Julia, Lena Andersson, Rebecca & Fiona, Nicki Minaj, Cecilia Uddén samt årets nykomlingar Bianca, Vivi, Eva, Essie och Ava.
Är det rättvist att ni vann?
– Ja, för tusan. 22 712 kvinnor, män och andra, i alla åldrar och ifrån alla delar av Sverige – och världen – som oavsett politisk färg hjälps åt för att konkret bidra till en jämställd värld och tillsammans säga "nu finns det inga ursäkter längre, vi hjälper er". Det är svårbräckt och så jävla vackert.
I juryn: Margret Atladottir (ordförande), Parisa Amiri, Maina Arvas, Holly Astera, Viktor Barth-Kron, Maja Bredberg, Elin Engelbrektsson, Niklas Eriksson, Michaela Forni, Patrik Forshage, Johan Hallstan, Anders Karnell, Amat Levin, Josefin Lundgren, Martin Petersson, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Pelle Tamleht, Kristin Zetterlund.