Här är samtliga nominerade till Stockholmspriset 2023

Redaktion 18:00 16 Nov 2023

De har utmärkt sig exemplariskt under det gångna året. 

Stockholmspriset är tillbaka och här är de nominerade i samtliga kategorier. Vilka vinnarna blir avgörs den 8 december på Södra Teatern i Stockholm. 

KROG

Bord 
Att Joel Aronsson skulle skapa något bra i Agrikulturs tidigare lokaler kunde vi nästan räkna ut på förhand. Med samlad erfarenhet från ställen som Fäviken Magasinet och Ett Hem var förväntningarna höga som barbord. Resultatet? Finkrogsmat serverad i en avslappnad bistromiljö. Ett koncept som känns såväl samtida som framtida på en och samma gång. 

Rolfs Hav
Köttkungen Johan Jureskog har bokstavligt talat gett sig ut på djupt vatten med den nya bakfickan till Roffes. Men har han tagit sig vatten över huvud? Nej, fiskt vågat visade sig vara allting vunnet för Rolfs Hav är en sån där krog som känns som att den alltid har funnit. 

Solen 
Slakthusområdets transformation från industripark till gastronomisk destination har rivstartat, och i bräschen för denna går kockduon som har en rad finkalibriga krogar på sin meritlista. Hit går du med familjen, kompisgänget eller kollegorna och känner dig oavsett lika välkommen. En krog som precis som sin namne utstrålar värme och vi kan bara konstatera att Adam och Albin har gjort det igen. 


BAR

Celeste 
När möblemanget till taksatsningen vid Mariatorget lyftes på plats med hjälp av helikopter blev polisen nedringda av oroliga södermalmsbor. Extra lustigt då just densamma råkar dela adress med Polishuset, där gänget från Etoile slagit ner bopålarna. Utöver en krog på riktigt hög nivå erbjuds drinkar och grogg av samma kaliber. Detta med en panoramautsikt över Södermalms takåsar. Man tackar! 

Duvan
En riktig jävla pub, japp det är precis vad som väntar dig på anspråkslösa Ringvägen nära Blecktornsparken. Och anspråkslöst är kanske också det ord som ligger närmast till hands för att beskriva Duvan. Men låt dig inte luras av dess opretentiösa anslag, här är det såväl kvalitet som passion som genomsyrar hantverket. Skål.

Freyja + Söder
När Stureplansgruppen öppnade sin första etablering Freyja + Söder på Södermalm var det inget litet tådopp som väntade. Istället kopplades namn som kocken Emma Shields och inte minst veteranbartendern Jimmy Dymott in. Detta i kombination med en av stans bästa utsikter gjorde att såväl krogen som baren blev en av sommarens mest välbesökta. Och succésagan fortsätter även efter att kylan har satt sina tänder i Stockholm.

KLUBB 

Kind People Club 
Med tre klubbveteraner vid rodret smög Kind People Club igång sitt sexiga klubbkoncept redan under 2022. Sedan dess har rattar vridits på, internationella bokningar presenterats och oförglömliga kvällar passerat. Johanna Beckman, Anders Berg och Thomas Antonsson har skapat något som förhoppningsvis är här för att stanna en lång lång tid framöver. 

Svarta Hästens Schackbar 
Schack, det svartvita fältets fotboll, var länge känt som en sport för oskulder. Men nuförtiden kan man både ha en trekant och spela schack på fritiden utan att någon höjer på ögonbrynen. Bäst gör man det framför ett bokat bräde i källaren till Arnoldshuset med något gott i glaset. 

Chris Cardenas 
En till synes outtröttlig festkatalysator. Det är nog bästa sättet man kan beskriva Cris Cardenas på, som de senaste året har haft åtminstone ett finger med i de flesta fester vi har dansat oss svettiga på. En samtida garant för att du ska få en fantastisk kväll. 

MUSIK 

Dina Ögon 
2023 var året då Dina Ögon cementerade nykomlingshypen och blev ett permanent inslag i den svenska musikfloran. Kvartettens andra album Oas släpptes i februari år och beskrevs av Nöjesguidens recensent som "ett vattenhål att släcka törsten med". Vi dricker fortfarande.

Kerstin Ljungström 
Ett imponerande cv som låtskrivare och producent till trots var det först i år som Kerstin Ljungström albumdebuterade under egen flagg. Till Dig består av tio skickligt snidade poplåtar fulla av både personlighet och finess. 

Boko Yout 
Under aliaset Boko Yout skapar konstnären Paul Adamah sitt eget musikaliska narrativ. Tidigare i år kom den otroliga debut-EP:n As Seen On TV som gör upp med fördomar om såväl manlighet, identitet och sexualitet. 

FILM & TV

Konferensen 
Att åka på teambuilding med ett gäng kommunanställda kan vara nog så läskigt. Om det dessutom dyker upp en blodtörstig och hämndlysten mördare blir vistelsen inte direkt enklare att ta sig igenom. Men lyckligtvis adderar regissören Patrik Eklund en stor portion humor till Mats Strandbergs köttfest och tillsammans med en stark ensemble även framför kameran är den perfekta söndagsrullen ett faktum. Se den varje söndag! 

Paradiset Brinner 
Mika Gustafsons starka drama kammade hem flera priser redan innan premiären i hemlandet, och uppmärksamheten är välförtjänt. Paradiset brinner behandlar tunga teman utifrån  ungdomens perspektiv och balanserar dyster diskbänksrealism med fantasirik lekfullhet. Fotografiet är vibrant och framställer den gråa vardagen färgglatt genom barnasinne som lins, vilket adderar ytterligare till dynamiken. Gustafsons fiktiondebut är en oerhört vacker film.

Tore
William Spetz beskriver själv Tore som "det svåraste jag någonsin har gjort, men också det roligaste" vilket är väldigt passande för en dramakomedi som till mångt och mycket rör sig kring ämnet sorg – och att fly från densamma. 

KONST

Dimen Hama Abdulla
Konstnären tillika dramatikern Dimen Hama Abdulla rör sig fritt mellan praktiker som dramatik och performance till bildberättande. Den senaste tiden bland annat på Max Ronnersjös konstnärliga svartklubb AW men också på Gävle Teater, Söderhamns Teater och Slottescenen i Ljusdal. Hon har även en kommande utställning på Saskia Neuman Gallery. På tal om att röra sig fritt.

Fatima Moallim
Stjärnskottet Fatima Moallim har hunnit med så mycket, samtidigt som hon bara tycks vara i början på sin konstnärliga karriär. Bara under de senaste åren har hon hunnit med såväl offentliga installationer, som gästspel och utställningar på Magasin III, Belenius och Moderna Muséet. I början av nästa år väntar en separatutställning på Konstakademien i Stockholm. 

Sixten Sandra Österberg
En av årets bästa utställningar stod Sixten Sandra Österberg för med Time of nothingness: everything happens som visades på galleri Andréhn-Shiptjenko. Blott ett år efter examen från Konsthögskolan har hon utöver nämnda galleri inlett ett samarbete även med ett baserat i New York, samt inte minst avbildat genetikern och Nobelpristagaren Svante Pääbo med ett hedersporträtt som nu hänger i Gripsholms slott. 

SCEN

Bögen är lös (i magen) 
Edvin, vår Edvin. Från konferencier på Stockholmspriset till fullfjädrad entertainer som nu på egna ben säljer ut landsomfattande turnéer. Är det vår förtjänst. Nej det är faktiskt ingen annan än hans egen. Och en väldigt vass manusförfattare då. 

Arv på Dramaten
Uppsättningen av mastodontpjäsen Arv kändes på förhand som ett test. Gillar du teater så mycket att du klarar av en över åtta timmar lång föreställning, frågade regissören Carl Johan Karlson. Det gjorde vi. Så pass mycket att publiken inte ville gå hem efter föreställningens slut. Arv blev en sådan succé att den faktiskt återvänder till Dramaten nästa år. Då ska vi se den igen.

Shima is a Punk Rocker 
Bara namnet på showen förtjänar nästan en nominering i sig. För första gången på 13 år ställde sig Shima Niavarani på scen med en egen föreställning. Shima Is A Punk Rocker var dessutom både skriven och regisserad av henne själv, såklart.

MEDIA

Oförskämt att anta
Make fulkultur fint igen, var eventuellt Ann Edliden och Emily Dahls pitch till varandra när fröet till Oförskämt att anta såddes. Duon tar oss med på en nostalgisk resa genom den populärkulturella historien, utan att någonsin bli kladdigt sentimentala. Ambitiöst och utbildande.

Skriv om oss!
Det är kris i Sverige. Läskris närmare bestämt. Sveriges läsambassadör Nioosha Shams drar med podden Skriv om oss! sitt strå till stacken genom att inspirera till läsning av litteratur för och med ungdomar. Varje avsnitt gästas dessutom av spännande gäster.

Valerie Kyeyune Backström
Det går knappt att vända eller skrolla en kultursida värd namnet idag utan att det dyker upp några rader av Valerie Kyeyune Backström. Och varje gång stannar vi till, tar en paus, och njuter av några minuters stilistisk fröjd. Fullkomligt oförmögna att slita oss.

LITTERATUR 

Eden – Isabelle Ståhl
Eden är inte bara en uteservering på Smedsudden. Det är en bok också. En bok som skärskådar vår vidriga jakt på autenticitet och tar oss med på en vindlade resa genom Europa.

Det röda är det gränslösa - Judith Kiros
Det är inte bara det röda som är gränslöst. Det är även din begåvning. Aldrig förr har en depression varit så stimulerande att ta del av.

Andrev Walden
Jävla Andrev. Snart har du lika många priser som du har pappor.

MODE 

Ellen Hodakova 
Återanvändning som du inte sett, eller för den delen burit, den förut. Med lekfulla blinkningar till dåtiden är Ellen Hodakova samtidigt en designer i framåtrörelse. Vi hänger mer än gärna med. 

Dennis Bröchner
Benjamin Ingrossos stilistiska musa och med otaliga melloframträdanden på cv:t. Stylisten, kreatören och före detta After Dark-medlemmens Dennis Bröchner har mer än ett finger med i spelet när det kommer till den svenska artiststilen 2023. 

KA-YO
Sport, friluftsliv och funktion möter mode i en kombination vi inte visste att vi saknade.  Konceptet att blanda klassiska märken, intressanta uppstickare och tilltalande grafisk design är kanske inget nytt under butikskoncept-solen, men likväl har det aldrig känts mer frestande att få snöra på sig vandringsskorna.

NÖJESFÖRBÄTTRARE

Vassa Eggen Stage 
Det krävdes en köttrestaurang för att skaka liv i musiklivet kring Stureplan. Stadsdelens minsta, och enda, livescen samlar musikeliten tillsammans med morgondagens stjärnor. Dessutom alltid gratis. Vad har vi gjort för att förtjäna detta? 

Kollektivet Livet Bar & Scen 
Mitt i alla rapporteringar om scendöden föddes ett maskrosbarn som gick emot strömmen. Kollektivet Livet flyttade in på den tidigare Stadsgårdsterminalen och ambitionen var från dag ett att skapa något som gynnade kulturtörstande Stockholmare. Resultatet i form av en levande livescen tillsammans med bar och terrass på gångavstånd från Slussen var precis den injektion vi behövde för att återigen känna hopp om en livskraftig huvudstad. Heja! 

Hosoi 
Den nischade lyssningsbaren som tidigare huserade i anslutning till At Six fick en ny hemvist i Hus 26 i samband med Slakthusområdets nysatsning. Ambitionen att skapa ett socialt rum för musiklyssning som kombineras av intag av naturliga viner och japansk fusion är uppfylld med råge. Med inte bara den fasta inkarnationen utan dessutom en numera återkommande festival i verktygslådan gör Hosoi utan omsvep vårt nöje så mycket bättre. 

Nomineringarna är presenterade utan inbördes ordning och utnämningen gäller något som har utförts främst under 2023 och till viss del 2022, inte för lång och/eller trogen tjänst. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2023.

0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!