Världen är full av violer

Sandra Nelson 14:40 29 Jun 2010

På sommaren ska man vara på landet och vada i gödsel och tälja kottar och ro i något bladlusigt kärr annars är man inte en riktig människa. Man ska ha tre månader till att bara vara och att mindfullt inreda torpet och laga bufféer och meta.

I alla fall om man ska döma av det livspusselsförnekande lull-lull som visas varje sommar på samtliga kanaler. Det är inte så att jag ogillar att saker utanför tullarna syns i riks-tv, det är det där passivt-aggressiva dyngtvånget och tegmarksförhärligandet som jag vänder mig emot. Det är nog ändå mest storstadsbor som känner att det rycker i tjottaheijtitarmen när björkarna slår ut. Men varför är det idel landsbygd som visas på sommaren när vi storstadsbor ger fullständigt fan i Småland resten av året? Ja, säg det ni. Är det en patetisk längtan till det ursprungliga kanske? I Hässelby var lärarna aldrig sena att berätta hur dåligt det var att bo i staden och att vi skulle vara tacksamma för Grimstaskogen så att vi inte skulle bli helt förtappade. För hade man inte sett en ko i verkligheten kunde man lika gärna skjuta sig i huvudet eller åtminstone skämmas för att man inte visste något om det verkliga livet. Vår verklighet var liksom inte lika verklig som den några mil bort.
Det där blossar upp som en liten snoozeklocka från barndomen varje sommar när SVT visar något från Österlen eller ett gudsförgätet torp. Fy fan vad härligt de har det i syrénbersåerna som aldrig är för blåsiga och altanerna inte är sticksiga alls. Surdegar svängs i rustika kök och den där danska bonden (ni vet, han den söta Håkan Hellström-typen) odlar ännu fler rovor denna säsong. Allt är härligt. Allt är filbunke. Jag önskar att svenskar hade samma neurotiska tv-förhållande till landsbygden som engelsmännen verkar ha. Där det mördas och smids ränker i varenda rosenbuske. Annars tröstar jag mig med detta: Det blir sommar på fula ställen också. I industristäder, förorter, avfolkningsbygder. En sommartalkshow från Råcksta/Mordor/Akalla. Skulle inte det vara ett trevligt avbrott mot alla förbannade landsortsidyller?

Bäst just nu

Kingdom
Brittisk småstadsadvokatserie med Stephen Fry. Behöver jag säga mer?
Kanal 9, söndagar 20.00

Real Housewives of New York City
Andra säsongen är snaskigare, lortigare och ännu roligare än förra. Härifrån är det långt till höstacken.
Kanal 5, söndagar 19.00

Landet runt
Det allra trevligaste från de få kvarvarande redaktionerna ute i landet. En bänk vid Siljan fick ny kostym. En tjej i Skövde vann ett stipendium. Men den nya programledaren måste jobba på mysfaktorn!
SVT1, söndagar 18.15

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!