Vad du måste läsa den här månaden

Isabelle Ståhl 13:30 27 Jan 2012

Metro 2033 – den sista tillflykten
Dmitrij Gluchovskij
Pocketförlaget
År 2033 ligger världen i ruiner efter det sista kriget och jordytan är obeboelig. En sista människospillra har sökt skydd i Moskvas metro, världens största atombombsäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier. Metro 2033 är en ovanligt skickligt komponerad dystopi. När man läser den får man samma trivsamma undergångskänslor som när man spelar det postapokalyptiska tv-spelet Fallout 3 eller besöker övergivna industriområden i Östeuropa.


Dikt, prosa, essä

WG Sebald
Bonniers
Författaren WG Sebald vägrade förlika sig med den depression som läkarna hade diagnostiserat honom med. Istället gick han i exil i England och gav sig ut på den karga engelska landsbygden för att dödsföraktande hänge sig åt sin melankoli och skriva om den i essän Saturnus ringar – en engelsk vallfart, som återfinns i den här samlingsvolymen. Den är ohämmad excess i död, förintelse och förfall och ett perfekt alternativ för den som har tröttnat på självhjälpsböcker. Idag är det enda socialt accepterade sättet att hantera en depression att försöka bota den innan man hinner tolka den så att självförverkligandeprojektet och arbetslinjen kan efterlevas smärtfritt. WG Sebalds bejakande av sitt svårmod känns därför som en oemotståndligt radikal taktik.


När börjar det riktiga livet?
Fredrik Lindström
Bonniers
Jag tyckte om Fredrik Lindströms första novellsamling, Vad gör alla superokända människor hela dagarna?. Även om karaktärerna var osympatiska var det lätt att sympatisera med dem, för han var så bra på att skildra allt det svaga och osmickrande som inte fick plats i deras officiella jag. I När börjar det riktiga livet? har karaktärerna tyvärr inte tillräckligt intressanta neuroser för att jag ska känna mig berörd av dem. De är alldeles för nöjda och Fredrik Lindström har alldeles för stor distans till dem för att komma nära, oftast stannar han i ett slags lojt ironiserande ovanifrånperspektiv. Deras ångest över att inte få ihop livspusslet eller att inte hitta rätt soffa känns som ett tema som inte ens var intressant i svenska romcoms på nittiotalet. Men i några noveller skymtar något annat förbi, som i den om kvinnan som alltid har en färdigpackad resväska i garderoben utifall att en spännande man skulle höra av sig och vilja rymma utomlands. Det egna livet är bara en kuliss som lätt skulle kunna monteras ned om något intressantare dök upp. Fredrik Lindström borde hålla sig till att skildra den känslan för han är ganska bra på den.


Den nya taxidermin

Mercedes Cebrián

Astor förlag

Uppstoppandet av döda djur kallas på fackspråk taxidermi. Mercedes Cebriáns vackra roman handlar om kvinnor som försöker rekonstruera eller konservera identiteter och händelser, allt för att kunna skärskåda dem på tryggt avstånd. En av dem vill återskapa en fest som ägde rum för flera år sedan och materialisera det ögonblick då den inte hade ett namn. När händelser får ett namn fryser bilden till tecken och minnet övervinner upplevelsen, en insikt som Cebriáns kvinnor sakta nås av.


Och han ska flyga över himlen i mina armar
Staffan J Thorsell
Recito förlag
När Staffan J Thorsell dricker sig berusad för första gången upptäcker han ”Nya världar, ett gränslöst paradis med oändliga ängar som han aldrig någonsin ville lämna igen en enda sekund”. Det blir början på ett långt alkoholmissbruk. Eftersom han går till jobbet och betalar sina räkningar i tid misstänker ingen hans sjukdom. Med sin genomlevda erfarenhet ger Thorsell en nyanserad bild av vad ett missbruk kan innebära, långt bortom den svartvita bild av bruk och missbruk som vanligtvis levereras.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!