Foto: Axel Öberg.

Unik Louis Vuitton-utställning i Göteborg

12:54 14 Mar 2018

Gucci Gucci, Louis Louis, Fendi Fendi, Prada.

Den 16 mars slår Galleri Fredstan upp dörrarna till utställningen Legendary Louis Vuitton Bags & Trunks The Exhibition.

Det som började som en inredningsidé för 15 år sedan har vuxit sig till en samling på över 300 väskor och trunkar signerade det franska modehuset Louis Vuitton.

– Min fru såg en koffert med en glas-skiva på, som placerats som vardagsrumsbord i en inredningstidning. Vi ville ha något liknande. Ett intresse väcktes och med tiden blev det fler och fler. Idén till en utställning uppstod när vi köpte en tysk ägarens privata samling på 152 väskor och koffertar och idag har samlingen vuxit och är faktiskt mer än dubbelt så stor, förklarar Magnus Malm, en av ägarna till koffertarna utställningen Legendary Louis Vuitton Bags & Trunks The Exhibition är baserad på.

Trots att både Hemingway och Judy Garland har stått som ägare på några av de unika väskorna är det förvånande nog två svenskar som står som nutida ägare. Vi har pratat med makarna tillika ägarna av samlingen Johanna och Magnus Malm.

Hur har ni egentligen kommit över koffertar som ägts av såväl presidenter som skådisar och modedesigners?
– Internationella auktionshus som Sotheby's och Christies är en guldgruva men vi har även gått via agenter och andra kontakter världen över.

Hur reser man egentligen med dessa tunga väskor?   
– Sedan 1854 har Louis Vuitton tillverkat väskor och koffertar. För länge sedan anställdes bärare för de tyngsta koffertarna, men med tiden har väskorna blivit mindre och lättare. Koffertarna har tillverkats för i stort sätt alla resesätt. Luftballong, båt, flyg, tåg, bilar och för strapatser i djungler mm. Den röda tråden är att väskorna är tillverkade för särskilda syften och för speciella personers behov, oavsett prominenta eller kända ägare eller inte.

Använder ni något annat än Louis Vuitton i väskväg?  
– Min fru har några handväskor från Hermes, Gucci och Chanel, men de allra flesta är av märket Louis Vuitton. Vår samling består uteslutande av väskor, koffertar och andra föremål från Louis Vuitton. Samlingen innehåller bland annat en surfingbräda, elgitarr, roulette-bord och skateboard av LV.

Detta är säker sekretessbelagt men när samlingen inte ställs ut, vart förvarar ni den då?
– I ett stort f.d bankvalv i Norrköping.

Sist men inte minst, hur hamnade egentligen utställningen i Göteborg av alla ställen?
– Vi hade världspremiär i Amsterdam i december 2017, och ville visa vår samling i Sverige innan vi fortsatte till andra världsstäder. Vi letade lämplig plats i Stockholm eller Göteborg, och valet föll på Göteborg tack vare den fantastiska galleri-lokalen på Södra Hamngatan och samarbetet vi fått med Hufvudstaden.

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!