Turteaterns nya konstnärliga ledare beskriver sin tv-inspirerade uppsättning av Henrik Ibsens Vikingarna på Helgeland “Som en korsning mellan Game of Thrones och Rederiet”.
Efter två gyllene decennier är tv-serieformatet något som andra kulturformer måste förhålla sig till – eller anpassa sig efter. Tv-spel delas upp i säsonger, ljudböcker förpackas i entimmesavsnitt, och när Marie Nikazm Bakken – Turteaterns nya konstnärliga ledare – presenterade sin första produktion var det givetvis en tv-serieinspirerad uppsättning av Henrik Ibsens Vikingarna på Helgeland.
Varför gör ni teater inspirerad av tv?
– Både teatern och tv-formatet har ett tempo som gör det möjligt att berätta en längre historia som får publiken att knyta an till platser, karaktärer och situationer. Jag vill se vad som händer när det långsamma i teatern – att man är där och upplever det på plats – möter det långsamma med tv-formatet – att följa något över tid.
Hur tar det sig i uttryck?
– Vi har delat upp Ibsens pjäs i tolv avsnitt där vi inleder varje episod med ett ledmotiv och en recap. Dessutom använder vi cliffhangers och har specialavsnitt för jul och nyår. Föreställningen blir väldigt visuell och är inspirerad av slapstick, fars och komedi samtidigt som det blandar drama med opera. Och eftersom vi spelar våldsamma vikingar kommer det bli lite splatter också.
Vad kan teatern lära sig av tv-serieberättandet?
– Jag vet inte om det kan lära något, det är ett annat format och det ska det också få lov att vara. Men däremot tycker jag att det är intressant att se var som händer när formaten korsas.
På vilket sätt lämpar sig Ibsens Vikingarna på Helgeland för tv-serieformatet?
– Pjäsen är svulstig med överdådiga kulisser och handling. Det är som en korsning mellan Game of Thrones, Rederiet och Buffy the Vampire Slayer. Karaktärerna har klassiska drivkrafter, de vill utföra stordåd och bli ihågkomna samtidigt som de vill hämnas oförrätter. Pjäsen är både väldigt teatral och innehåller teman som är vanliga bland tv-serier.
Varför tror du att så många kulturformer lånar tv-estetiken?
– För mig handlar det om världar som är omfattande och eviga. De bara byggs och byggs och tar aldrig slut. Jag tror att vi lockas av den här typen av komplexa världsbyggen och parallella verkligheter som vi kan dyka ner i. Särskilt när vår världsbild är så fragmenterad som den är i dag. Turteatern prövar gärna nya grepp.
Utöver tv-teater av Ibsen så tänker jag på Britney- och Klingon-teater. Vilken riktning vill du som nytillsatt konstnärlig ledare ta Turteatern?
– Jag vill föra vidare Turteaterns arv att våga sig på de omöjliga projekten. Just nu är jag väldigt intresserad av att skapa epos, stora världsberättelser som innehåller allt mellan himmel och jord. Jag vill hitta teatern i teatern och göra pjäser med mantrat irrelevant, ineffektivt och skamlöst.
Första avsnittet/föreställningen av Turteaterns Vikingarna på Helgeland har premiär den 29 november.