Foto: Privat.

Tove Lo mår bättre än någonsin

11:02 26 Aug 2019

Tove Lo har gjort det många drömmer om. Jag syftar dock inte till den enorma framgången med musiken, livet i Los Angeles och de vilda festerna med popeliten, utan att hon tagit sig ur svärtan och in i ljuset. Efter ett liv av depressiva tankar och ångest mår Tove Lo helt okej, kanske till och med bra, just nu.

Ebba Tove Elsa Nilsson, mer känd som popstjärnan/kattdjuret Tove Lo, är aktuell med det nya albumet Sunshine Kitty efter ett uppehåll på drygt tre år. Mycket har hänt sedan Nöjesguiden sist talades vid med artisten. En lång rehabilitering, ett lyckligt förhållande och ny musik senare hörs vi över brusig telefon. Jag befinner mig i min säng i Stockholm, Tove Lo på ett hotellrum i London. När vi fnissar i luren låtsas jag att vi är två vänner i en 80-tals rom-com som skvallrar om en kille liggandes på mage med benen upp i luften. Men vårt samtal handlar minimalt om killar, och skönt är väl det.

Det unika och beundransvärda med Tove Lo är hennes kompromisslösa sätt att uttrycka sig på. Genom åren har hon blivit känd för sina personliga texter om sex, droger och psykisk hälsa. En stor del av Tove Los image har präglats av kaos och självdestruktivitet fram tills nu. 
– Inspirationen är alltid mitt liv och varje album reflekterar min samtid. Här får alla toppar och dalar samsas om utrymme. Men det som skiljer Sunshine Kitty från mina tidigare verk är mitt mående. Jag har befunnit mig på en tryggare plats. På något sätt har jag känt mig hemma i all förändring som är mitt liv, det vill säga att jag aldrig är på en plats i längre än en vecka. 

Kan det vara så att världens kändaste sad girl har blivit glad? 
– Självklart finns det några ledsna låtar för precis så är livet också, men mycket i mitt liv är gladare än förr. Jag har skrivit lyckliga kärlekslåtar, är inte det knäppt, säger Tove och skrattar. 

Tove Lo berättar att stödet från fansen, familjen och pojkvännen har gjort stor skillnad. Sökandet efter bekräftelse och dämpandet av känslor med alkohol och droger har ersatts av hälsosamma rutiner och relationer. Det går att komma ut på andra sidan säger hon. 
– Jag är lyckligt lottad att de problemen har varit hanterbara och att jag haft ett liv fullt av kärlek med människor som bryr sig om mig. Att jag varit deprimerad under hela mitt liv har kommit inifrån, så den trygga samhörigheten jag fått känna har betytt mycket. Det har funnits stöd att få när jag väl vågat be om det. 

Jag undrar om Tove kan få dåligt samvete gentemot de vars drömliv hon lever. Det kan hon, och det händer ofta att hon undrar över hur hon kan må dåligt när hon har världens bästa jobb. Men i en tid där vi slutat rygga tillbaka vid blotta tanken på depression och börjat prata mer öppet om psykisk hälsa, både privat såväl som på sociala medier, har det skett ett skifte, menar Tove. 
– Det finns en anledning till varför så många får allvarliga problem med droger och psykisk ohälsa och det måste vi titta närmare på, säger Tove. Många som jobbar med musik är känsliga personer vilket gör det svårt för oss att anpassa oss till det här hektiska livet. Och de som varit kända sedan de var barn eller tonåringar har nog ingen chans att få ett någorlunda normalt liv. Det är säkert en stor del av missnöjet och bristen på “tacksamhet” mot karriären. Jag är glad att jag hade en hel barndom utanför rampljuset och hann bli min egna person innan alla bildade en åsikt om mig, fortsätter hon. 

Allt började genom ett samarbete med Max Martin och hans låtskrivarteam under 2011. Hösten därpå fyllde Tove 25 år och släppte sin första singel Love Ballad, följt av hiten Habits som blev hennes stora genombrott. 
– Ofta tänker jag att det är sån tur att jag kom in som vuxen, för annars hade jag aldrig kunnat hantera det - no fucking way. Jag hade för mycket självhat på egen hand, hade aldrig kunnat hantera musikbranschen om jag mött den som tonåring. Idag är jag tacksam över min ålder och alla fina personer runt omkring mig som uppskattar det jag gör. Hade jag varit yngre hade nog kärleken jag får av alla varit svår att ta till sig. 

Det är inte bara måendet som förändrats hos Tove Lo, utan även hennes sound. Tillsammans med Ludvig Söderberg och en mängd medproducenter har hon vågat experimentera mer. Sunshine Kitty har rört sig från hennes tidigare elektroniska musikstil till ett mer akustiskt sound. 
– Vi började prata om att det skulle vara fett att ha med en gitarr i någon låt eftersom det var så länge sedan vi hade det och slänga in lite percussiongrejer. Ett bra exempel är min första singel Glad He’s Gone som är väldigt text- och sångdriven. Många låtar på den här skivan är mer historieberättande. Men med det sagt så finns det också klubbigare låtar på skivan eftersom jag fortfarande älskar det.

cam_3_9.jpg

Till Sunshine Kitty har Tove Lo hittat ett nytt visuellt språk. Numera ackompanjeras hon av lodjuret med samma namn som albumet. Med en fluffig gulbrun kropp, rosa mage och flickig rosett dyker den upp i Toves flöde med jämna mellanrum. Hon beskriver den som söt men med rätt jävlig personlighet.
– För varje skiva har jag velat göra något nytt visuellt och utmanande. Lokatten har varit mitt spirit animal och en karaktär i mitt liv sedan jag var liten, så det var helt enkelt dags att utveckla det. Lokatten är lekfull och busig, och mer dramatisk än mig - om det nu går. 

Lokatten är ritad av Harley Jones som arbetar som tatuerare i Australien. Tove och hennes kreativa team hittade honom på Instagram när de letade efter inspiration för merchandise och visuella effekter. Hon skrev ett DM för att kolla om han var intresserad av att göra illustrationen och han svarade “are you kidding me, my girlfriend is a huge fan”. Sen är det ett kanadensiskt produktionsbolag från Montreal som animerar och kommer jobba med liveshowen. Hittills har vi sett några smakprov på vad Sunshine Kitty har att erbjuda. Tidigare i somras konstruerade Tove Lo ihop en “break up box” innehållandes dagbok, plunta, choklad och voodoo-docka som hennes följare kunde vinna. 
– För att delta var följarna tvungna att skicka in motiveringar på varför deras vänner förtjänar en tröstande break up-box prydd med lokatten. Nu har jag många utlämnande, hjärtskärande men också roliga berättelser att ta del av. 

Tove Lo lever i en skimrande kreativitet som är få förunnad och jag finner det genuint och rart att hennes inspiration till stor del kommer inifrån. När jag frågar henne om musikalisk inspiration är hon tyst en stund. “Är du kvar?” undrar jag när jag får ett skratt till svar från andra sidan. Tove berättar att hon scrollar genom sin långa Spotifylista för det står annars helt still i huvudet. Hon läser upp: 
– Robyn, Justice, Billie Eilish och alla mina brudar såklart. 

Brudarna som Tove syftar till är ett tjejgäng som består av bland andra Icona Pop, Alma och Charli XCX. Några av dem har hon lärt känna genom musiken på senare dagar, medan hon känt Caroline Hjelt från Icona Pop sedan gymnasiet.
– Carro är heaven sent. Att dela erfarenheter och situationer med någon som förstår exakt vad man går igenom är det bästa stödet en kan få. Jag minns en kväll i ettan på gymnasiet när Carro sov över hos mig och vi gick upp mitt i natten, satte på oss täckbyxor och gick ut i vinterkylan. Vi gick runt i timmar och beskrev våra drömliv för varandra, att vi skulle sjunga och turnera världen, och sen så bara händer det? Det är sjukt att vi haft de här liknande resorna, händer det ens.

Tove berättar att hon har lätt att knyta kontakter och prata med människor men det tar ett tag innan hon släpper in någon hela vägen. 
– Jag är hellre lite naiv och blir besviken än är misstänksam och ensam. 

Jag frågar Tove hur en vanlig dag ser ut i hennes rockstjärneliv, eftersom hon är vid närmare eftertanke den kändaste personen jag pratat med. 
– Ibland lyckas jag ha en vardag tre veckor i sträck om jag är hemma i Los Angeles mellan spelningar. Jag bor i Venice tillsammans med min kompis Caleb (Nott, red. anm.) från Broods. När jag vaknar på morgonen brukar jag direkt sätta mig i min hemmastudio och lyssna på lite tracks jag gjort dagen innan. När Caleb vaknar frågar han om jag vill ha kaffe, som jag alltid tackar ja till, så han gör kaffe till mig. Vi går upp till vår lilla rooftop och snackar skit och visar varandra musik. “Vad tycker du om den här, eller den här?” kanske vi frågar varandra. Sen kör jag ett yogapass hemma eller drar ner till stranden. Därefter drar jag till studion vid 14 men eftersom den ligger en bit bort sitter jag i bilen ganska länge och lyssnar på inspirationsmusik. Sen jobbar jag, ibland är jag klar innan midnatt, ibland efter.

Foto Moni Haworth.
Nöjesguiden #8, 2019.


Sedan en tid tillbaka är Tove bosatt i Los Angeles, och precis som med alla städer finns det fördelar och nackdelar med att bo där. Tove berättar att hon tycker om närheten till havet, och alla människor hon mött. Genom sina vänner i staden har hon utforskat många subkulturer och träffat på ett och annat original säger hon. Samtidigt menar hon att Los Angeles kan vara en hård och i viss mån ohjälpsam stad. 
– Det sämsta är att det finns så många hemlösa människor som både har drogproblem och psykiska problem som inte får hjälp eftersom det inte finns något skyddsnät. Som betraktare är det väldigt obehagligt att se hur samhället svikit dem.

I alla samtal jag läst och lyssnat på med Tove Lo är hennes röst, eller snarare stämbanden, en central del i sammanhanget. För två år sedan fick hon en cysta på stämbanden som krävde en omfattande operation och ett års vila innan hon tillfrisknade. Ett år av isolering, perioder av tystnad och framför allt ingen sång. 
– Direkt efter min sjukskrivning väntade en turné på 120 gig där varje spelning var en och en halv timme lång. Jag var rädd för att sjunga. Jag hade ingen kontroll på halsen, muskeln eller rösten för den delen, utan fick träna upp allt igen när jag befann mig på turnén. Det var omöjligt för mig att stå självsäker på scen och ge allt, jag hade verkligen inte det i mig utan paniken tog ofta över. Det var mycket svårare att komma tillbaka än vad jag trodde det skulle bli. Helt ärligt var det jävligt tufft.

Men det fanns inget annat alternativ. Både innan operationen såväl som de första månaderna efteråt var hon rädd för att rösten inte skulle vara densamma och insikten om att det inte fanns något annat jobb hon kunde tänka sig var såklart skrämmande.
– Ibland försökte jag trösta mig med att jag skulle kunna bli världens bästa producent istället för att sjunga. Jag tjatade på kompisar att skicka låtar som jag fick remixa utan att de bad om det, jag var bara så uttråkad och orolig. 

Sunshine Kitty släpps den 20 september. Förutom tidigare nämnda Alma, som gästar den redan släppta singeln Bad As The Boys, medverkar stjärnor som Kylie Minogue, Jax Jones, Doja Cat och MC Zaac.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!