Tareq Taylor smaksätter ny kärleksteater

11:03 10 Nov 2017

Teater Insites Studie i kärlek utforskar smaken av förälskelse.

Doftbio, subtilt tonsatta tandläkarbesök och virtual reality-middagar. Arenorna för så kallade ”multisensoriska upplevelser” bara växer. Senast i raden av aktörer som vill testa att laborera med flera sorters sinnesintryck samtidigt är Malmöbaserade Teater Insite. I deras nya föreställning Studie i kärlek – som görs i samarbete med Moomsteatern och Kockeriet – utforskar de kärlekens olika faser med hjälp av tillhörande smakupplevelser signerade Kockarnas Kamp-vinnaren Tareq Taylor.

– Det kommer bli väldigt mycket av det här gemensamma rummet som man går in i som publik, det är det vi arbetar mycket med på Teater Insite. Hur man jobbar med och hur skapar man en enhetlig, gemensam värld att befinna sig i. Utan att helt ta bort det här med ”scen och salong”, och utan att du för den delen krävs att agera särskilt mycket i det, förklarar Matthias Hahne Thorbjörnsson, konstnärlig ledare på Teater Insite.

Studie i kärlek kan bäst beskrivas som en sjuttiofem minuter lång kabaréliknande happening.

Det hela börjar i ett slags förmak på Bastionens baksida. Sommartid används ytan som Kockeriets uteservering, men nu, under spelmånaderna november och december, är det här man kommer att välkomna publiken med ”något värmande”.

Sedan erbjuds man följa med ”de färgsprakande karaktärerna på en vandring i hjärtats labyrint”, som upphovsmakarna själva uttrycker det. Upplevelserna längs denna vandring inkluderar bland annat monologer, dansnummer, sång och livemusik. Vid ungefär sju av stationerna får åskådarna något att tugga på. Dessa amuse-boucher, som det då rör sig om, är skräddarsydda av Tareq Taylor och matchar – på ett eller annat sätt – det man tar del av på scen.

– Smakerna spelar en stor roll för oss här. De gör det till en helhet. Och att då få jobba med en smakduktig person som Tareq Taylor är så klart en viktig del i det. Vad som händer med dig som åskådare är dels att du får någonting att stoppa i munnen, men också att du hör och ser någonting kopplat till det. På så sätt skapar vi ett minne som förhoppningsvis lever kvar även efteråt, berättar Matthias Hahne Thorbjörnsson.

Är det enbart ”bra” minnen, om du förstår hur jag menar?
– Jo, jag tror att vi för det mesta skapar positiva minnen. Men sen har vi ju även en uppbrottsdel i föreställningen. Hur smakar det, liksom? Vad är det? Hur känns det? Vad tänker du själv om du smakar på ordet uppbrott?

Tja… det är väl beska, ganska oangenäma smaker, antar jag.
Precis. Och alla tänker vi på olika grejer när vi upplever de här känslorna. Vissa tröstäter ju. Det är också en sådan aspekt man kan fundera på. Vad är det konkret man äter när man försöker trösta sig själv? Det är så vi gillar att arbeta. Att leka med smakerna, med formerna. Sedan var det viktigt för oss att köra på det här veganska spåret, så att alla kan smaka och äta av det.

Fint! Annars hade det ju adderat en extra dimension om ni med flit triggade igång allergiska reaktioner hos publiken…
– Hahaha, ja, men det hade blivit lite väl risky. Den föreställningen får vi vänta med.


Skådespelaren Dennis Nilsson under sin monolog. Bild: Nöjesguiden

Studie i kärlek är regisserad av Helena Röhr. Genom så kallad ”devising” (en metod för kollektivt teaterskapande, reds. anm) har hon och ensemblemedlemmarna Ilkka Häikiö, Harald Leander, Niclas Lendemar, Maria Naidu och Dennis Nilsson jobbat fram upplägget tillsammans. Samtliga verkar vara av uppfattningen att de är något riktigt intressant på spåren när de nu kombinerar teaterframträdandet med tillhörande smakupplevelser.

– Det finns ju en form av föreställning där man till exempel spelar upp ett mordmysterium till en middag, men det är inte riktigt samma sak. Att som vi ta associationer kring ett tema och både smak- och scensätta det, det vet jag inte om det har hänt så ofta faktiskt, säger Harald Leander.

Helena Röhr, regissören, fyller i:
– Ja, vi pratade om det häromdagen, att tänk om man upplever hela den här föreställningen och så går det typ två veckor och så äter man mynta igen och blir helt ”men åh, det är ju sån där”. Risken finns att det blir som en love potion varje gång du käkar mynta eller dricker mojito sen.

– Lite trist då att just spaghetti blev smaken av uppbrottet…, skojar Harald Leander.

”Studie i kärlek” har premiär den 11 november och spelas fram till och med den 16 december på Bastionen i Malmö.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!