SVT har förstört min tro på evig kärlek

10:38 19 Aug 2021

Kärleksrealityn Vi eller aldrig lämnar djupa spår i Alexandra Lundbladh. 

Varje gång som jag har hört någon yttra åsikten att folk borde göra slut oftare har jag varit en stark motståndare. Jag har snarare tyckt att de flesta gör slut alldeles för lättvindigt och min tro på evig kärlek har smutsats ner av andra människors cynism. 

När ett pressmeddelande om SVT:s nya realitysatsning Vi eller aldrig damp ner i min inkorg tidigare i somras visslade jag hela vägen hem från jobbet; äntligen skulle vi få se riktiga par som var beredda att jobba på sina kantstötta relationer i stället för att göra slut vid minsta motgång. I Vi eller aldrig skickas 14 motsatser till turturduvor till Malta för att med hjälp av psykologen Björn Hedensjö och sexologen Louise Manzati försöka rädda sina relationer. Eller, inte nödvändigtvis rädda, men åtminstone komma fram till om det är “VI eller ALDRIG”, som programledaren Farao Groth nöjt deklarerar i varje avsnitt. 

Jag förespråkar gärna parterapi, men i takt med seriens gång blir det alltmer tydligt för mig att inte ens den underbara Björn Hedensjö kan lappa ihop alla relationer. Sedan Vi eller aldrig hittade in i mitt medvetande har jag börjat svaja i min ståndpunkt. Det har nämligen visat sig att folk gör slut alldeles för sällan. 

Kanske borde jag kunnat räkna ut tidigare att premissen “bo i samma hus som sex andra krisande par” inte direkt har samma effekt som en smekmånad vid Comosjön, men ett tag hade jag ändå lite hopp för samtliga par. Jag skriver “ett tag” eftersom ett av paren i huset — 21-åriga Felicia och Matteo som är high school-sweethearts — visade sig vara så intrasslade i problem att det enda humana alternativet borde varit att klippa banden direkt. Precis när de var nära ett genombrott dök nya problem upp och de rörde sig långsamt mot stupet.

Efter tolv avsnitt av Felicias “Matteo, du förstår mig inte för fem öre” var min tro på evig kärlek ordentligt tilltufsad och jag bävade inför parens slutgiltiga val, det när de en gång för alla skulle bestämma om det är “vi” eller “aldrig”. Jag var övertygad om att vi skulle få se det tidigare nämnda paret gå skilda vägar, och förberedde en medlidande blick till förloppet som snart skulle utspela sig på min skärm. Medlidandet byttes snabbt ut mot irritation när det visade sig att inte ett enda av paren på plats var redo att gå isär. Jag drabbades av samma känsla som infinner sig när ens tjejkompis dumpar sin dumma, dumma kille för att kort därefter ta tillbaka honom.

Det är inte det att jag missunnar paren kärlek, tvärtom, men jag vill se dem i relationer som är bra för dem. Om att göra slut oftare är vad som krävs för att få min dröm om evig kärlek att blomma, kör till.


Vi eller aldrig finns på SVT Play.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2021.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!