Sveriges coolaste jobb: Kocklandslaget

Redaktion 13:42 12 Sep 2019
Göteborgaren Sebastian Pettersson är konditor och chocolatier i Svenska Kocklandslaget.
 
Han har renommerade krogar som Oaxen, Ekstedt och Operakällaren på sitt CV, och bland annat ett OS-guld med juniorkocklandslaget på prishyllan. Idag arbetar Sebastian Pettersson med utbildning och som frilanskonditor.
 
Vad innebär det att vara med i Svenska Kocklandslaget?
– Det innebär att jag representerar Sverige i tävlingar inom professionell matlagning och min huvuduppgift är att bygga chokladskulpturer.
 
Hur lyckades du norpa en plats där?
– För fyra år sedan sökte jag och fick en plats i Juniorkocklandslaget och har sedan dess hållit mig kvar och klättrat vägen upp till Kocklandslaget. 
 
Vad är det bästa med ditt jobb? 
– Det är att jag varje dag får jobba med min största passion.
 
Vad har du för utbildning?
– Jag gick tre år på restauranggymnasiet.
 
Är du nöjd med valet av sådan? 
– Hade jag fått ändra i efterhand så hade jag nog valt något mer artistiskt och konstnärligt men som ändå hade kunnat ge mig inspiration och kunskap inom konditoryrket.
 
Vad är den rakaste vägen till drömjobbet i din bransch?
– Ett brinnande intresse, nyfikenhet och hårt arbete kommer att räcka långt.
 
Har det här alltid varit målet för dig?
– Jag brukar tänka lite som en av Kents låttexter ”Hur långt man än har kommit är det alltid längre kvar”. Med det sagt så finns det aldrig något slutmål, utan uppnådda mål skapar bara nya. 
 
Har du en plan-b ifall allt inte riktigt skulle gå som du hade tänkt dig?
– Det händer jämt att saker inte går som man tänkt sig. Men man lär sig av sina misstag och får forma framtiden med hjälp av dessa. 
 
Kontakter kan ju vara A och O. Vad har kontakter betytt för dig?
– Det har betytt otroligt mycket. Att skapa ett brett nätverk av mentorer har tagit mig dit jag är idag.
 
Har du behövt "nära många egon" för att ta dig dit du har tagit dig?
– Jo, det har jag gjort. Alla knep som tar en framåt känns väl tillåtna.
 
Har du något okonventionellt karriärråd?
– ”Det är enklare att be om ursäkt än att be om lov”.
 
Skulle du kunna tänka dig att köra eget?
– Det gör jag redan idag. Dels som frilansande konditor där jag konsultar, reser runt i världen med kurser och föreläsningar samt driver en fotostudio med fokus för mat.
 
Finns du något du vill göra, som du ännu inte gjort? 
– Ja, massor! Ett nära mål jag har nu är att vinna ett OS-Guld med Kocklandslaget. 
 
 
 
Stad: 
Kategori: