Sveriges coolaste jobb: Embark Studios

Redaktion 16:58 26 Aug 2019
Sven Grundberg, Embark Studios
 
Sven Grundberg är kommunikationschef på den relativt nystartade spelstudion Embark Studios med cirka 85 anställda. 
 
Berätta lite om din arbetsplats?  
– Embark Studios är en spelstudio som har funnits sedan i november förra året. Vi har samlat ihop ett oerhört duktigt team, varav ungefär hälften har satt igång att bygga vårt första spel. Vi har även börjat bygga en teknisk plattform, som i förlängningen ska göra det möjligt för vem som helst att bygga egna spel. I december tog vi över Södra Bankohuset, Riksbankens gamla lokaler vid Järntorget i Gamla stan, där vi stormtrivs. 
 
Hur ser personalstyrkan ut?
– Många här har bred erfarenhet från spelutveckling, men vi har även anställda som kommer från andra bakgrunder eller som kommit hit raka vägen från skolbänken. I dag är vi ungefär 85 anställda från 15 olika länder, i åldrarna 20 till strax över 50 år.
 
Vilken typ av kompetens letar ni efter just nu och inom den närmaste framtiden?
– Att bygga spel är komplext och kräver en blandning av olika hantverk och kompetens. Just nu rekryterar vi inom de flesta områden. Allt ifrån utvecklare inom ljud, AI, gameplay och backend till researchers, designers och artister. 
 
Hur bär man sig åt för att få jobb hos er? 
– Först kollar man vilka jobb som ligger ute på vår hemsida, och sen bör man fundera ordentligt på om det vi gör känns tilltalande. Efter att ha skickat in en ansökan tar en rekryterare från oss kontakt om man gått vidare. För de flesta roller har vi även ett arbetsprov. Vår rekryteringsprocess är nog mer gedigen än på många andra företag. Vi har en speciell kultur, och är måna om att de som börjar här funkar och trivs i vår miljö. Självklart måste man vara duktig på det man gör och ha rätt typ av kompetens. Men det är lika viktigt att tro på vad vi vill åstadkomma och gilla den kultur vi försöker bygga. Vi letar efter individer som är nyfikna, som vill lära sig nya saker, som är självgående och trivs att jobba under ett stort mått av individuell frihet. 
 
Vad bör man plugga?
– Länge saknades renodlade spelutbildningar i Sverige, och många i branschen har byggt sina portföljer på egen hand. Idag finns det dock ett gäng riktigt vassa spelutbildningar, såväl i Sverige som utomlands. FutureGames och Game Assembly, bara för att nämna ett par. Men vi letar inte bara efter folk med spelbakgrund. Vi har även ett AI-team, till exempel, som kräver en mer specialiserad typ av akademisk kunskap. Vi tror att spelutveckling gynnas av människor med nya perspektiv och olika bakgrunder.  
 
Om du skulle ge några råd till en person som ska sätta sig i skolbänken idag, vad skulle det vara?
– Jag skulle påminna personen om att det man pluggar inte nödvändigtvis behöver avgöra vad man ska göra senare i livet. Utvecklingen går fort just nu, och samhället håller på att förändras snabbt. Därför är det viktigt att ha ett öppet synsätt, att känna tillförsikt i att man förmodligen inte kommer göra samma sak livet ut, och att man långt efter utbildningen behöver lära sig nya saker. 
 
Vad har du själv för utbildning?
– Jag gick på Handels i Stockholm. Och jag har faktiskt tentan i redovisning och finansiering oskriven. Till mitt försvar så började jag jobba redan som 20-åring som journalist, innan jag jag svängde in på mitt nuvarande spår.  
 
Är du nöjd med valet av sådan?
– Handels är en fantastiskt bra skola som lockar till sig massor av duktiga och ambitiösa typer. Men grejer som redovisning och ekonomisk statistik är ju rätt tråkigt. 
 
Vad är den rakaste vägen till drömjobbet i din bransch?
– Överlag krävs det ambition, kreativitet och nyfikenhet. Men framförallt krävs det att man lär sig ett hantverk ordentligt, från grunden, vad det än må vara. Det finns liksom inga genvägar om man vill bli riktigt duktig på något. 
 
Har det här alltid varit målet för dig?
– Ja, jag har spelat spel sedan jag var liten. Vi hade en Amiga 500 hemma i början av 90-talet, som jag älskade över allt annat. Det dröjde dock ett tag innan jag greppade att en sån som jag kunde få jobba med spel. 
 
Vad har kontakter betytt för dig?
– De bästa kontakterna är resultat av väl utförda jobb. Att dra runt och mingla kommer inte leda någonvart om dina kontakter inte kan gå i god för att du är en duktig yrkesperson.
 
Har du något okonventionellt karriärråd?
– Passa på att byta jobb ofta, i synnerhet när du är ung. Ta alltid tillfällen i akt att lära dig något nytt. 
 
Finns du något du vill göra, som du ännu inte gjort?
– Det hade varit kul att skriva en bok eller manus till en film eller tv-serie. Eller vara med och skriva manus till ett spel.  Tänker att det är något jag skulle kunna ge mig i kast med när barnen blivit äldre.
 
 
 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!