Spelkonsolerna du inte kände till - men måste ha

20:41 17 Aug 2021

Vem vill egentligen ha en Playstation 5 när du kan få en knallgul designpärla som styrs med en vev? 2021 års intressantaste konsoler är inte de du tror.

Året är 2021 och de allra flesta tror att de hetaste konsolerna på marknaden kommer från Microsoft, Nintendo och Sony. Xbox One X/S, Switch Oled och Playstation 5 i all ära - men det är betydligt mindre företag som står för årets (och möjligen nästa års) mest intressanta spelmaskiner.

Allra högst upp på listan står en knallgul liten kvadrat som kallas för Playdate. Portland-baserade Panic har designat en otroligt simpel och ren bärbar spelkonsol vars främsta egenskap bokstavligt talat står ut. Förutom att ha ett styrkors, två knappar och en svartvit skärm har Playdate nämligen också en vev. Exakt varför veven kommit till vet vi inte, men klart är att spelskaparna kommer få en rolig utmaning i att designa sina spel kring den. Panic har fått hjälp av de svenska designgenierna på Teenage Engineering för att ge konsolen en yta som sticker ut. Men spelen är också de lite speciella - utvecklade av en rad handplockade stjärnor. Mjukvaran kommer släppas i en slags prenumerationstjänst där användarna betalar per säsong, och serveras ett par dussin exklusiva spel per säsong.

Årets kanske största snackis kommer från amerikanska Valve. Valve är kända för många saker, kanske framför allt för att de utvecklat spelplattformen Steam - där den absoluta majoriteten av alla PC-spelare köper sina spel. Nu vill de ge sig in i den bärbara spelsvängen och utmana Nintendo. Steamdeck är i grunden en bärbar PC-dator intryckt i något som liknar en Switch - men med friheten som kommer av att slippa verka under Nintendos relativt hårda regler. Valve har gjort försök med hårdvara tidigare utan att egentligen få till några succéer.

Dedikerade retromaskiner är en annan enorm del av hårdvarumarknaden. Aldrig har det funnits så många (och så många bra!) alternativ till att spela gamla spel på gamla maskiner uppkopplade till gamla tv-apparater. Konsoler som den dyra men på papperet fantastiska Polymega-konsolen som kan byggas ut och modifieras baserat på exakt vad du vill spela, och Analogues maskinpark får oss med nostalgisk läggning att kasta oss efter checkhäftet.

Den märkligaste och möjligen minst seriösa av alla konsoler vi kommer räkna upp i den här texten kommer också från det kanske mest oväntade håll. Många tror fortfarande att amerikanska skräpmatkedjan Kentucky Fried Chickens beryktade “KFConsole” var ett skämt. Men nu har datum för lansering och förbokning släppts och det ser faktiskt ut som att det här kommer att bli av. I själva verket ser det ut att vara en liten och nätt speldator, men med det lilla tillägget att den har en liten “ugn” infälld i chassit. Ugnen, eller “Chicken chamber” som den heter, är stor nog att svälja ett par friterade kycklingbitar.

I en tid då det fortfarande är nästan omöjligt att få tag på nextgen-konsoler ter sig alternativen kanske ännu mer frestande. Panics Playdate sålde slut på sin första laddning förbokningar (20 000 enheter) på 20 minuter. Och det uppstod kaos i onlineköerna när förbokningarna för Valves Steam Deck öppnades. 110 000 enheter på 90 minuter, och nu vet ingen riktigt när nästa chans ges. Och hundratusentals hårdvaruhungriga spelare kan nu bara vänta och hoppas att de köpt rätt pryl.

 

TIDERNAS MÄRKLIGASTE KONSOLERTjejkonsoler (1994/1985)
Vad har Master System Girl i Brasilien och japanska Super Lady Cassette Vision gemensamt? Ja, de är konsoler specifikt skapade för att tilltala kvinnor. Idén är naturligtvis idiotisk, men tjejversionen av Super Cassette Vision är ruskigt snygg...

SouljaGame Console (2018)
Minns du SouljaBoy? Han som dansade som superman (och nu gör rundorna på TikTok). I sin jakt på kontanter slänger han på sitt namn på nästan vad som helst. Till exempel den SouljaGame Console, som var billig kinesisk bootlegteknik intryckt i ett ganska fult plastskal. Som tur var köpte nästan ingen den.

Gizmondo (2005)
Sveriges bidrag till denna tveksamma skara heter Gizmondo, en konsol ingen minns annat än för dess otroliga upphovsman: Tjock-Steffe. Enorma fester, sönderkörda sportbilar, stormningar med automatvapen och en spelkonsol ingen ville ha. Sagan om Gizmondo har allt. Konsolen i sig har nästan ingenting.

Virtual Boy (1995)

2021 är det lätt att se tillbaka på Nintendos historia och bara se modiga men lyckade satsningar. Så har inte alltid varit fallet. Virtual Boy var en tidig flirt med någon slags 3D-headset. Problemet var Nintendo var före sin tid och byggde teknik som mest bara resulterade i huvudvärk.

View-Master Interactive Vision (1988)
En av 80-talets finaste minnen stod de där röda View-master-leksakerna för, den där som du matade med fotoskivor. View-Master gjorde naturligtvis en egen konsol också, som använde VHS-band och en handkontroll som ser ut som ett fiskespö från framtiden. Och med den styrde du halvinteraktiva filmer om mupparna.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!