Så startar du eget

Redaktion 10:00 25 Aug 2021

Står du i startgroparna för att driva egen låda? Vi reder ut frågetecknen samt träffar några som har gjort samma resa. 

Aktiebolag, enskild firma eller kanske fakturering via egenanställningsbolag? Eget kontor, hemmajobb eller kontorshotell? Valen du står inför när du ska starta eget är många och inte alltid så lätta. 

Att starta en Enskild Firma är både enkelt och billigt, vilket förmodligen för många också är den största fördelen. Ska du inte fakturera särskilt mycket kan således detta alternativ tillsammans med användandet av egenanställningsbolag vara ett passande val. Du behöver dessutom inte engagera någon annan då det bara krävs en person för att starta en enskild firma, som i regel får samma organisationsnummer som ditt personnummer. En nackdel är däremot att det ofta kan vara svårt att hålla isär din personliga ekonomi från företagets, och du har som ägare ett obegränsat personligt ansvar för alla företagets förpliktelser vilket gör det riskabelt så snart det din omsättning ökar.

Ett Aktiebolag är både lite krångligare och mer kostsamt att starta. Du behöver ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor och upprätta en årsredovisning vilket ställer högre krav på din bokföring. Utöver det måste du dessutom engagera minst en person utöver dig själv, då styrelsen för ditt Aktiebolag ska bestå av minst en ledamot och en suppleant. Detta oavsett om du står som ensam ägare eller inte. 

Fördelarna med ett Aktiebolag är dock desto fler så snart din verksamhet börjar växa. Både skattetekniska, men också möjligheten att spara pengar i företaget till perioder du inte fakturerar lika mycket. En annan fördel är också möjligheten att växa företaget med fler anställda. Det som kanske är den viktigaste aspekten för många som driver företag är emellertid att du som ägare är en separat juridisk person och företaget en annan. Det är ett stort skydd för dig som privatperson, och skiljelinjen mellan företaget och dig som ägare blir mycket tydligare då grundregeln är att aktieägare inte har något personligt ansvar för företagets skulder.

Egenanställningsföretag såsom Frilans Finans och Cool Company är ett fördelaktigt alternativ om du vill komma igång snabbt med ditt företag. Denna variant innebär heller inte någon initial kostnad, utan du betalar löpande - oftast i form av en procent på det du fakturerar. Detta alternativ kan också vara fördelaktigt för dig som har en anställning i grunden och bara ska fakturera för en sidoverksamhet. Din ersättning betalas ut som en vanlig lön på ditt konto, efter att egenanställningsföretaget dragit av skatter och sociala avgifter samt sin del av beloppet. Din nettolön landar i regel således på cirka hälften av det du fakturerar exklusive moms.

Frida Bratt.

Låter det krångligt? Vi frågade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, vad man bör ta ställning till när man ska dra igång en verksamhet.  
– En grundläggande fråga att ta ställning till är förstås om du tror att kommer att ha förutsättningar att skapa intäkter som täcker kostnaderna, och mer därtill. Frilansare och konsulter kanske bara går över från att vara anställda till att göra samma sak i egen regi, och då är det lättare att skapa en bild av vad verksamheten kan komma att ge. Har du en ny affärsidé så är grundläggande frågor annars vilket problem din produkt eller tjänst löser, vilken är målgruppen och hur ser konkurrenssituationen ut. Vad har du som andra inte har och vad kan du ta ut i arvode?

Jag tror också det är bra att från början förstå skillnaden med att vara anställd och driva eget. Ökad frihet och flexibilitet förstås, men också skillnaden i att det är du själv som ansvarar för din försörjning. Du måste själv jaga uppdrag, sälja din tjänst eller din vara. Och att du själv måste stå för administration som arbetsgivare annars står för, som inbetalning av skatter och sociala avgifter. 

Finns det några fallgropar man ska se upp för? 
– En fallgrop tror jag är att tro att det bara är lyx att driva eget. Det är en stor frihet, men det kräver som sagt stort eget driv, tid och fokus. En annan fallgrop är att inte på förhand ha kollat av marknaden ordentligt för den produkt eller tjänst man tänkt erbjuda, eller inte ha kollat av prisläget hos dina konkurrenter. Det är ju grunden för att du sen ska kunna göra en kalkyl för din verksamhet. Var beredd på att det kan ta tid innan du kommer upp i en nivå på intäkter så att du kan ta ut motsvarande en ”normal” lön. 

Hur ska man bära sig åt om man inte vill blanda sin privatekonomi med verksamhetens? 
– Om du har en du enskild firma ses företagets ekonomi som en förlängning av din egen ekonomi. Pengar du tjänar räknas som inkomst av tjänst i deklarationen och kräver att du har koll på vilka pengar som hör hemma var. Vill du separera verksamheten från din privatekonomi görs det via ett Aktiebolag. Jag skulle dock säga att det enklaste är att åtminstone starta med enskild firma. Det är väldigt smidigt och du behöver inget kapital för att dra igång. AB passar för mer riskfyllda verksamheter, som exempelvis kräver stora investeringar som gör att skulder kan uppstå, av just anledningen att man inte vill beblanda privatekonomin med företagets ekonomi. En fördel i AB är också att man kan ta ut ersättning i form av utdelningar som skattas med 20 procent. 

Och om man verkligen hatar ekonomi, hur ska man göra då?
– Det är kanske bara att inse att för den som verkligen hatar ekonomi är anställning betydligt bekvämare. En genväg är dock egenanställningsföretag som erbjuder skötsel av administrationen, såsom inbetalning av skatt och egenavgifter och bokföring. Nackdelen är förstås att tjänsten kostar i form av en viss procentuell avgift av det belopp du fakturerar din kund. Du får alltså ut mindre i ren lön. 

Vid vilken ungefärlig årsomsättning bör man välja att starta ett aktiebolag? 
– Det är svårt att sätta en ren gräns, men skulle verksamheten skalas upp med anställda och stora investeringar så ökar också riskerna i bolaget och därmed behovet av ett skyddsstaket mellan företaget och den egna ekonomin. Tjänar man under brytpunkten för statlig skatt ska man alltid välja enskild firma tycker jag, eftersom det är först därefter som skatten på utdelningar från aktiebolag blir mer förmånlig. 

Hur bär man sig åt för att starta ett sådant? 
– Till att börja med måste du ha ett startkapital på 25 000 kronor. Du upprättar ett dokument som heter stiftelseurkund, där exempelvis bolagsordning framgår. Bolaget ska sedan anmälas till Bolagsverket. Det finns mycket bra information om hur man gör på exempelvis verksamt.se. 

Vad är ett handelsbolag och när kan det vara ett alternativ? 
– När man är två eller flera personer som startar bolaget. Det är en enkel bolagsform som är lätt att starta. Bolagsmännen blir personligen ansvariga för skulder exempelvis, som i enskild firma.

 

MÖT NÅGRA EGENFÖRETAGARE 

KRISTOFER ÅKESSON 
KÅ&Co, Aktiebolag

Vad gör ditt företag? 
– Jag driver en byrå som hjälper andra bolag med en kombination av det jag jobbat med under min karriär. Vissa kunder hjälper jag med mer traditionell PR i Sverige och internationellt, andra hjälper jag med att bygga varumärke och funkar som ett strategiskt bollblank kring positionering och marknadsföring.

Varför startade du eget?
– Jag har varit anställd på ett eller annat sätt i hela min karriär och alltid varit en trygghetsnarkoman. Det senaste decenniet har jag varit nio år på Live Nation och därefter gick jag för två år sedan in som delägare och COO för Society icon, ett techbolag inom marknadsföring. Det var det första klivet mot den ”osäkrare” världen, när jag gick från storbolag till startup. Society icon växer snabbt och i mars kände jag att jag ville ta nästa kliv i min utveckling och lämnade min operativa roll där för att starta mitt eget bolag helt och hållet.

Hur valde du företagsform? 
Bra fråga. Jag funderade inte så mycket på det. Det kändes självklart för mig att starta AB. Men jag inser ju också att det finns en hel del fördelar när det gäller att hålla isär min privata ekonomi med bolagets, och även en del skattefördelar kopplat till utdelning och så vidare. Men jag tänker att det viktiga är att bara komma igång om man ska starta eget – och då funkar ju enskild firma precis lika bra.

Saknar du något med att vara anställd? 
– Inte just nu faktiskt. Jag ser ingen prestige i mitt egenföretagande på det sättet att jag inte kan tänka mig att vara anställd igen, men just nu väger fördelarna med att vara egen mycket tyngre för mig.

EMILIE ROSLUND 
Ebbis Katt AB, Aktiebolag 

Vad gör ditt företag?
– Driver projekt inom medieproduktion och agerar konsult inom samma område.

Varför startade du eget?
– Jag ville inte fastna i kvinnofällan Frilans Finans eller motsvarande som tjänar pengar på att folk inte vågar starta eget. 

Hur valde du företagsform?
– I tre år drev jag enskild firma vid sidan om mina projektanställningar. När jag började få in egna, större projekt var AB en lönsammare företagsform så jag gick över av den anledningen. 

Vad är fördelarna för dig med den?
– Själva formen passar bäst för det jag sysslar med. Med ett aktiebolag kan jag anställa mig själv och andra, ta ut vinst, friskvårdsbidrag och annat trevligt. 

Saknar du något med att vara anställd?
– Det skulle vara att få tjänstepensionen då, en känsla av trygghet och trefikat.

REBECCA BRAGE 
Stockholmfood, Aktiebolag 

Vad gör ditt företag?
– Tipsar om restauranger, barer, mat och vin, samt hjälper några restauranger med marknadsföring och PR.

Varför startade du eget?
– Något som började som en hobby utvecklades till ett arbete. Det kändes otroligt att kunna jobba med en hobby, få bestämma själv kring arbetstider och kunder. Bland det bästa som hänt. 

Hur valde du företagsform?
– Jag började med enskild firma och hade det lite för länge. Sen höll jag på att hamna i en jobbig situation med företaget och fick prata lite med en advokat. Han sa att det var hål i huvudet att jag inte hade AB och att han inte skulle kunna hjälpa mig innan det var ändrat. Så i ett nafs hade jag AB. Med facit i hand så borde jag ha skaffat AB mycket tidigare. Det var bara av lathet, okunskap och ointresse som jag inte hade ändrat tidigare. Jag tycker det är så tråkigt att läsa på om sånt och det kliar i fingrarna så fort jag behöver sätta mig in i nya liknande saker. 

Vad är fördelarna för dig med den?
– En av de stora fördelarna uppdagades nu under pandemin. Mitt företag drabbades hårt och tappade en stor del av intäkterna från en dag till en annan, under lång tid. Men tack vare att jag har ett AB så har jag fått hjälp med korttidsstöd. Är mycket tacksam över det. 

Saknar du något med att vara anställd?
– Saknar absolut ingenting och känner mig så otroligt glad varje dag över att få bestämma min dag helt själv. 

 

Läs även: De har Sveriges minst attraktiva jobb

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!