Putt på Åland

14:55 20 Jul 2022

I juni 2022 fyllde Ålands självstyrelse 100 år. Vi uppmärksammade detta med ett statsbesök i golfens tecken.  

Klockan är halv tio på morgonen och vi står i kön till incheckningen till färjeläget i Kapellskär.
– Business or pleasure, frågar kvinnan i luckan.
– You do the math, svarar jag och pekar käckt på golfklubborna i bagageluckan. 

Trots detta får vi åka med på turen som tar cirka tre timmar till Mariehamn. I princip samtidigt som frukostbuffén plockas undan försvinner även de mörka moln som har tornat upp sig under vår resa över Östersjön, och istället tittar det gula klot som är så karakteristiskt för ön fram. Vi pratar givetvis om solen och Åland stoltserar faktiskt med flest soltimmar i Norden. Ja alltså till och med fler än både Gotland och Öland. Temperaturen passerar tjugostrecket när vi kör av färjan och förutsättningarna är formidabla för huvudsyftet med vår resa – golf. 

Eckerö Golf ligger precis som namnet antyder på den västra sidan av ön, nära Eckerö. Banan drivs av några eldsjälar som stolt berättar att den faktiskt var den första att öppna i hela Finland denna vår. Redan i början av april slogs de första bollarna ut. De första nio hålen är av ängskaraktär medan den andra och svårare delen av banan slingrar sig genom skogen. Detta märks också tydligt på vår score men eftersom ingen egentligen vill höra om någon annans golfrunda så stannar vi där. Det bör emellertid nämnas att jag vann men det är en helt annan historia. Banan är rolig och utmanande men fortfarande under konstruktion. Klubbhuset består av ett par sammansatta baracker och det automatiska bevattningssystemet är ännu inte på plats. En fjäder i hatten är emellertid att Eckerö generellt är en av de banor som öppnar tidigast för säsongen i Finland, och 2022 var öppnade den faktiskt först av alla i hela landet.

Jackie, Hasse och hunden Brunello.

Efter 27 hål i strålande sol tillbringar vi kvällen och natten på Björnhovda gård – ett familjeägt pensionat med åtta dubbelrum. Gården drivs av Jackie och Hasse Lindmark, två hästmänniskor som blev bofasta på ön då de tog över Björnhovda. Förutom hästar och natur delar de ett stort intresse för mat och dryck vilket märks på leveransen av kvällens sena middag inklusive viner från den egna källaren. 

Dagen därpå slickar solen fönsterkarmen och vi vaknar lätt jetlaggade av fågelsång och björnvrål. Eller det var en överdrift, det är bara en timmes tidsskillnad. Men vi vaknar hur som helst tidigt och efter en snabb frukost styrs kosan mot Kastellholmen och Ålands GK. Precis vid Putins omtalade fastighet nära Saltvik svänger vi av stora vägen och stannar till vid lokalkändisen Michael Björklunds egna krog Smakbyn. Eller lokalkändis är verkligen en underdrift. Björklund är förvisso född här vid Saltvik, men har sedan dess gjort sig ett namn på framför allt den Nordiska matlagningsscenen. Han har vunnit den prestigefyllda tävlingen Årets Kock i såväl Finland 1997 som i Sverige tre år senare. Som om detta inte vore nog sopade han även hem segern i Expedition Robinson 2020, i tuff konkurrens med bland annat Clara Henry. Men matlagningen är fortfarande det som ligger varmast om hjärtat och på Smakbyn utgår han från säsongens skörd och det lokalproducerade. Faktiskt så pass lokalproducerat att spriten tillverkas i grannhuset där Ålands enda bränneri ligger. Ett bränneri i vilket Björklund också råkar vara delägare. Nu står emellertid golf på schemat så groggen får vänta på sig, och vi nöjer oss istället med en räksallad modell större. 

Här kanske det är lämpligt att ta ett steg tillbaka och reflektera lite kring det här med självstyre. På samtliga inrättningar vi passerar uppmärksammas nämligen hundraårsjubileet med alltifrån affischer till påminnelser om evenemang kopplade till firandet. Och det är framför allt det åländska egensinnet man vill framhäva, att ålänningarna – till viss del på grund av att de bor omgivna av havet – har en djupt rotad vilja att gå sin egen väg och göra på sitt eget sätt. Så länge man kan minnas har ålänningarna talat svenska och haft en kultur som liknat Sveriges, och Åland tillhörde också Sverige fram till 1808–1809 års krig då Sverige tvingades avstå såväl som Finland och Åland till Ryssland. När det ryska tsardömet föll ihop i samband med första världskriget utropades Finland till en självständig republik. På Åland uppstod då en idé om att återförenas med Sverige, och 1917 tog man kontakt med den svenska regeringen samt den svenska kungen med en önskan om detta. Finland ville emellertid inte lämna ifrån sig Åland utan erbjöd istället ålänningarna en viss form av självstyrelse som i stora drag ger ålänningarna rätt att stifta lagar om sina inre angelägenheter. Det lokala Lagtinget får till exempel stifta lagar om hälso- och sjukvård, miljö, undervisning, kultur- och fornminnesvård, polis, post samt radio och tv. I övriga delar följer man i allt väsentligt de finska lagarna.

Längre än så hinner vi inte i historielektionen innan det är dags för att slå ut på Slottsbanan. Ålands stolthet inom golfvärlden som återöppnade 2020 efter en totalrenovering signerad den danske banarkitekten Philip Spogárd – som redan har fått många golfentusiaster att höja rejält på ögonbrynen. Banan omnämns redan som en av Finlands absolut bästa, tillika en av Europas kommande toppbanor. Inte minst bjuder rundan på en imponerande utsikt över det historiska landskapet kring Slottssundet – inklusive Kastelholms Slott med anor från 1300-talet. Hål nio och tio som löper längs vattenbrynet med utsikt mot slottet är något av det vackraste vi har sett i golfväg, inkluderat timmar och åter timmars tv-tittande. Även om spelet inte är riktigt lika vackert som omgivningen rullar en och annan putt i och slutresultatet ligger åtminstone nära handicap. Det öppnar sig även en möjlighet att prova klubbens andra bana Kungsbanan som visar sig vara en kuperad skogsbana. En strategiskt och inte minst fysiskt utmanande sådan och under den 20 minuter långa bilfärden tillbaka mot färjeläget gör kroppen sig absolut påmind. 

På hemresan blir vi uppgraderade till Viking Lines senaste tillskott till armadan i form av Viking Glory. Förutom spa, taxfree-shopping och en handfull restauranger är skeppet bland annat bestyckat med Östersjöns första roterande chambre séparée. Färjan är en klar uppgradering jämfört med sina föregångare, men resan tar något längre tid på grund av att rutten in i centrala Stockholm adderar ett par timmars kryssning. Ett hett tips är att förhandsboka en massage i skeppets spaavdelning då dessa fylls upp tämligen fort. 

OM ÅLAND 

Huvudstad: Mariehamn

Befolkning: 29 789 

Valuta: Euro

Kuriosa: Åland är enligt grundlag enspråkigt svenskt och invånarna får hembygdsrätt från födseln eller efter fem års boende. Hembygdsrätten är en förutsättning för att få äga mark och fastigheter samt att få idka näringsverksamhet.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera