Peter Siepen: "Jag är inte så nostalgisk"

11:15 3 Sep 2021

Tillsammans med Little Jinder leder han öppningsavsnittet av SVT:s nya storsatsning Svenska hits. 

Trots att ZTV lades ner för över tio år sedan hör man allt som oftast tv-människor referera till kanalen. Ofta handlar det om något nytt format som ska appellera till en yngre målgrupp, och gärna vara lite punkigt. En av kanalens starkaste profiler var Peter Siepen. 

Hur tror du att det kommer sig att statusen för ZTV fortfarande är så pass intakt? 
– Jag tror att det kan ha att göra med den otroliga omvälvning som kanalen innebar. Från det statiska och nästan svartvita till något helt gränslöst. SVT hade två kanaler som rattades av 7000 man, ZTV var en kanal som gjordes av 40 man. Det blir lätt statiskt om man är en så stor organisation som SVT. På ZTV kunde vi sitta samma dag och spåna fram hur vi skulle fylla en timme på kvällen. Sen var det såklart stundtals väldigt svajigt och högt och lågt, men det gjorde också att vi fick fram några riktiga guldkorn. För mig var till exempel programmet Knesset helt otroligt, som tillät trivialiteter.

För en som är uppväxt med MTV och ZTV är det lätt att bli nostalgisk när man tillåter sig att blicka tillbaka. Hur är det för dig, saknar du den tiden? 
– Nej jag är inte så nostalgisk, men jag kan absolut titta tillbaka på saker som har hänt och är så himla glad att jag fick vara med när tv blev demokratiserat. Vi var som dagens influencers som kunde göra vad som helst så länge det rockade. Idag är tv tyvärr lite tillbaka till säkra format som rullar 20 år.

Finns det något i mediebranschen idag som påminner det minsta om ZTV? 
– Youtubers och influencers i sociala medier är väl de som kommer närmast det idag, de som vågar prova nya format.

Svenska hits är ett musikjubileum som kommer att sändas en gång om året. Programmet lyfter stora populärmusikaliska händelse från det senaste seklet och i premiäravsnittet Save Tonight –Svenska hits från videoeran hyllas musikvideon som koncept. Precis som titeln antyder står bland annat Eagle Eye Cherry för musiken, tillsammans med ett husband som består av Amason och Rebecca & Fiona. Programledarskapet delar Peter Siepen med Little Jinder.
– Det gick jättebra och var precis så som det ska vara när man gör tv, där ingen blir territoriell utan alla jobbar för att det ska bli så bra som möjligt. Josefin imponerade i sin nya roll och vi funkade jättebra som duo.

Är tv fortfarande ditt rätta element?
– Det är en färskvara att göra tv och det var faktiskt längesedan jag gjorde det på riktigt. Men jag gör en del grejer för sociala medier och för företag ibland så det gick ganska fort att komma in i det. Jag kände mig inte särskilt ringrostig. Sen funkade balansgången mellan manus och improvisation bra också. Manuset är fundamentet men det får samtidigt inte bli för stelt. Det måste få bli lite personligt, som när Eagle Eye spelat Save Tonight kommenterade jag till exempel att han ser exakt likadan ut som för drygt 20 år sedan.

Det gör han verkligen!
– Du tycker också det? Ja men det gör han. 

Du livnär dig till stor del idag som dj. Hur pass bra koll har du på ny musik? 
– Jag kör mycket klassiska hits, men håller mig ganska uppdaterad. Sen är det väldigt kul när folk som är födda på 00-talet också upptäcker E-Type och annat som var stort på 90-talet. Jag har programlett den här festivalen Vi som älskar 90-talet ett antal gånger nu och det roligaste är just att publiken är så blandad.

Vad har du för relation till de artister som deltar i programmet? 
– I programmet gör de remixer på gamla låtar. Rebecca & Fiona gör till exempel Fridas I Know There's Something Going On, som för övrigt Phil Collins skrev till henne. Den gjorde de jättebra, men annars har jag inte hört dem så jättemycket. Men jag gillar det jag har hört!

Jag minns en tid då du var lika välbetald som influgna världsartister. Hur mycket kan du fakturera för ett företagsgig idag?
– Jag omsätter närmare två miljoner per år på mitt DJ:ande, så det går ingen nöd på mig. 

Förutom att dj:a är träning en stor del av Peter Siepens vardag idag. Eller inte bara idag, han har tränat i snitt varannan dag de senaste 40 åren. 

Du siktar på att bli Sveriges bäst bevarade 60-åring, en svensk Iggy Pop?
– Ja, absolut. Lyssna på Schyfferts och Nours senaste pod bara, de verkar helt besatta av mig. Senast jag tränade i Vasaparken noterade jag att det var ett par som iakttog mig när jag ångade på där i snortajta shorts. Efter ett tag såg jag att det var Schyffert och Nour, och strax efter det skickade någon en länk till podden där de pratade på om min träning och min kropp. Men det var bara snälla grejer dom sa, det var jättekul. Lyssna på det! 

Svenska hits sänds lördagen den 25 september klockan 20.00 på SVT och på SVT play.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!