Patrick Modiano tilldelas Nobelpriset i litteratur 2014

13:34 9 Oct 2014

Patrick Modiano
Foto: Robert Modds.

Klockan 13 idag meddelade Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund att årets Nobelpristagare i litteratur är fransmannen Patrick Modiano. Den i år 69 år gamla författaren har bland annat skrivit böcker som De yttre boulevarderna (1972) och Villa Triste (1975).

Vanliga teman i Modianos böcker är jakten på identitet och oförmågan att förstå samhällets rörelser. Hans ofta dystra böcker toppar nu många bokförsäljares topplistor och på flera ställen såldes böckerna slut på bara fem minuter, allt för att tidigare oinsatta nu ska få sin chans att visa sig kunniga om vår nya Nobelpristagare.

Nöjesguiden har under de senaste dagarna haft en enkät om vem ni läsare tycker borde vinna Nobelpriset i litteratur, och vi kan tyvärr säga att ingen av er gissade rätt. Inte ens vi anade att Patrick Modiano skulle få priset.

Populärast bland Nöjesguidens läsare var Joyce Carol Oates, med nästan sjutton procent av rösterna. Kort efter kom Chimamanda Ngozi Adichie med 11,88 procent av rösterna, och (till vår besvikelse, röstare) Haruki Murakami med 11,33 procent av rösterna.

Se hela resultatet från Nöjesguidens Nobelprisenkät här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner