Olof Lundh: "Det kostar ingenting att stänga av tv:n"

10:25 9 Nov 2022

Kan man titta på fotbolls-VM med gott samvete? Borde spelarna stanna hemma? Olof Lundh har svaren.

Snart börjar fotbolls-VM i Qatar. Olof Lundh har värmt upp genom att skriva boken Templet i öknen, som skildrar landets väg mot att få arrangera det kanske mest kontroversiella mästerskapet sedan Berlin-OS 1936.

Finns det någonting som har överraskat dig under arbetet med boken?
– Att vi journalister inte vaknade tidigare. Det har tagit rätt lång tid för oss att se mönstret och belysa problematiken med att det kommer en massa pengar från Kina, Saudiarabien, Abu Dhabi, Qatar och Ryssland till exempel. Under loppet av sex månader började Qatar sponsra Barcelona, köpte PSG och fick VM. Nu är de överallt i europeisk toppfotboll.

Det är över tio år sedan. Varför har granskningarna dröjt?
– Jag tror inte att vi journalister såg mönstret när det hände. Vi kanske inte kunde tillräckligt mycket om Qatar eller förstod till fullo hur mycket de vill påverka och vad de vill göra. Sedan kan man säga rent krasst att publiken inte har varit intresserad. Jag har skrivit regelbundet om de här frågorna sedan 2013. Men det är ingenting som folk har kastat sig över och läst. Intresset för Qatar exploderade först 2021. Under EM, när Sverige gick till åttondelsfinal, handlade min mest lästa krönika om att det norska fotbollsförbundet skulle rösta om de skulle bojkotta VM eller inte. Sen ska man förstås inte bara anpassa sig efter vad läsarna tycker.

Alexander Isak blev ifrågasatt när han gick till Newcastle på ett sätt som Zlatan inte blev när han skrev på för PSG. Är det någon skillnad på de övergångarna eller finns det helt enkelt en större medvetenhet om sportswashing nu?
– Det handlar om att vi fått syn på mönstret nu. Jag kan inte minnas att Zlatan fick en enda fråga om det mellan 2012 och 2016. Det är naturligtvis för dåligt. Jag tycker det är viktigt att skjuta in att både Caroline Seger och Kosovare Asllani, de två största damspelarna i Sverige, representerade PSG vid samma tid. De här klubbarna har insett värdet av att ha damverksamheter. Det finns ju en ironi i att man hyllar Manchester City för att de har samma sociala medier-konto för herr- och damlaget. Så agerar de i Storbritannien. Men hur ser det ut hemma i Förenade Arabemiraten? Det är inte ett mycket roligare land än Qatar.

Hur illa ställt är det med de mänskliga rättigheterna i Qatar?
– Det är ganska illa ställt. Det är en absolut monarki/diktatur. Det finns ingen pressfrihet riktigt. Homosexualitet är förbjudet. Kvinnor har inte samma rättigheter som män. Män kan gifta sig med fyra fruar. Landet har 300 000 invånare, men flera miljoner migrantarbetare som lever under tuffa omständigheter. Det är en modern form av slavhandel som inte bara finns i Qatar. Den finns i hela den regionen. Inte minst i Dubai, dit många svenskar gärna åker på semester. 

Varför vill de arrangera fotbolls-VM?
– Av flera skäl. Emiren som tog makten 1995 och satt till 2013, vars son nu styr, ville sätta Qatar på världskartan. Qatar vill också använda VM till att bygga om landet. Förutom att man har byggt sju arenor och renoverat en så har man byggt tunnelbana, ny flygplats, massa nya vägar och nya hotell. På tio år har de uppnått en utveckling som kanske hade tagit 50-60 år i normalt tempo. Man har bara vräkt in pengar och byggt en helt ny stad utanför Doha, där finalarenan Lusail ligger. Qatar måste ha någonting när oljan och gasen tar slut. De vill att du och jag ska åka dit och turista. Då måste de få oss att tänka på andra saker än hur landet styrs eller hur kvinnors eller lbtq-personers rättigheter ser ut.

Finns det inte så mycket pengar i Qatar att man skulle kunna bygga arenorna utan att använda slavar?
– Jag ställde faktiskt den frågan när jag träffade VM-generalen Nasser Al Khater för ett år sedan. ”Varför betalar ni David Beckham två miljarder istället för att höja lönerna?” Då menade han att de måste marknadsföra mästerskapet. Men jag håller med dig. Det är klart att de hade haft råd med det.

Tror du att de uppnår syftet att förbättra bilden av Qatar? Kan inte mästerskapet leda till en större medvetenhet om orättvisorna i landet?
– I 15-20 länder i Europa tror jag kanske inte att det funkar. Jag tror att de flesta i Sverige som har lite koll på Qatar och är intresserade av fotboll inte tänker ”Wow, vilken fotbollsfest det ska bli”. Men i resten av världen tror jag inte man tänker så. Jag tror att sporttvätten funkar i massor av länder. Ta till exempel Fox, den stora tv-kanalen i USA som har rättigheterna till VM. De har sagt att de bara kommer visa matcherna och inte göra någon journalistik. Då är det klart att många i USA tittar på matcherna utan att få reda på så mycket om den andra problematiken.

Hur ska man tänka som fotbollssupporter? Kan man titta på mästerskapet med gott samvete?
– Där får man gå till sig själv. Du får gärna stänga av VM. Det är inga problem om du avstår. Men då kan du inte åka på solsemester i Dubai. Du kanske ska kolla var dina pensionspengar är placerade. Vi säljer dessutom vapen till Qatar. Det kostar inte någonting att stänga av tv:n. Jag tycker att man måste vara beredd att betala någonting. Under hösten har EU:s ordförande varit i Qatar för att köpa gas, eftersom vi slutade köpa gas av en annan diktatur. Du vill kanske värma dig med gasen, men du vill inte titta på VM. Så kan man absolut leva. Men jag tycker åtminstone man ska veta om att EU försöker köpa gas av Qatar.

Tycker du att spelarna som åker dit borde klandras?
– Nej. Jag kan inte se varför spelarna ska bära ansvaret för det här när deras hemländer fortsätter ha diplomatiska relationer och handlar med Qatar. Självklart ska vi fråga Lionel Messi hur han ser på att spela VM i Qatar. Men jag kan inte kräva att han ska avstå att spela ett VM för att ett korrupt Fifa tog det här beslutet för tolv år sedan.

Är det självklart för dig att åka dit?
– Ju mer jag har funderat på det desto självklarare har det blivit. Det är grundläggande som journalist att vara på plats och berätta och skildra saker och ting. Jag tänker på VM-finalen i Moskva mellan Kroatien och Frankrike 2018. I andra halvlek sprang den regimkritiska gruppen Pussy Riot in på plan. Då vände Fifas produktionsbolag bort kamerorna. Hade det inte varit journalister på plats hade protesten inte fått någon uppmärksamhet.

Det var ju några norska journalister som blev gripna i Qatar förra året. Oroar du dig för att inte komma hem?
– Jag träffade dem precis innan det hände vilket jag skildrar noga i min bok. Där och då var jag lite nervös eftersom jag gjorde en lång intervju med Qatars VM-general. De blev gripna tätt efter att de intervjuade en annan höjdare. Det är uppenbart att Qatar är irriterade på kritiken. Häromdagen var emiren ute och sa att de är utsatta för en förtalskampanj och att det är rasism att vissa länder håller på med det här. Men jag tror inte att de kommer ingripa mot journalister under VM när de har världens ögon på sig.

Läs även: Motsatsen till tantrasex enligt Lundh

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera