Foto: Simon Saarinen

Official Gallery - ett konstprojekt mer än ett renodlat klädmärke

09:00 21 Apr 2017

För på något sätt är det fel att kalla Official Gallery för ett modemärke, även om det handlar om kläder. Allt började som ett konstprojekt för snart fem år sedan och målet är fortfarande att utveckla konceptet och nå nya dimensioner.

Året var 2012 när Teodor Svantesson och Jesper Lindgren för första gången lanserade konceptet Official Gallery. 
 Allt startade med att vi hjälpte vår kompis Lisa Larsson som är konstnär att göra en utställning. Det hela gick riktigt bra och hon lyckades sälja slut på all konst fem minuter innan vi öppnade för allmänheten, berättar Jesper. 

Efter den där utställningen väcktes något inom Jesper och Teo. En insikt om att man inte alltid behöver kolla på redan kända personer, utan att det oftast räcker att se sig omkring för att hitta grymma grejer.
– Det finns så sjukt mycket talang och kreativa människor runt oss. Det har gått jättebra för Lisa och det känns oerhört stort att vi var med och pushade henne. När vi drog igång var målet just att skapa en form av galleri för de kreativa krafter som vi hade och har runt omkring oss.

Hade ni en egen lokal eller galleri som ni huserade i då?
– Nej, själva Official Gallery fanns inte när vi gjorde Lisas utställning utan det växte fram allt eftersom. Sen kommer väl namnet i sig från det där, ett officiellt galleri. Det känns nästan sjukt att ingen hade plockat upp det namnet innan, jag googlade massor men hittade inget.  

Men hur kom kläderna in i bilden?
– På något sätt så ville vi belysa det vi gjorde och vi började jobba på en egen utställning. Och för att ha en röd tråd genom projektet tryckte vi upp merch. Tanken var att alla som var inblandade i vårt projekt skulle fotas eller filmas i samma kläder. Men vi sålde ingenting då utan gav ut till vänner och gick klädda i det själva. Folk gillade det och allt eftersom har vi byggt vidare konceptet och utvecklat det till vad det är idag.  

Vad skulle du säga att Official Gallery är idag?
– Allt är fortfarande mer ett konstprojekt än ett renodlat klädmärke. Men vi har koncentrerat oss på just kläder, även om det inte var planen från början. Jag skulle nog vilja säga att vi mer liknar ett independentbolag inom musikbranschen som gör lite som vi själva vill. Vilket känns jättebra men samtidigt är det lite emot den modell man “borde” jobba efter.

Hur då?
– Jobbar du med kläder så ska du släppa en kollektion vid vissa tidpunkter på ett visst sätt, men vi vill göra något annat. Rent klädmässigt är vi inte high fashion utan gör förhållandevis basic grejer. Folk kanske kallar det streetwear men jag vill inte kategorisera oss där heller. Vi gör vad vi vill och vill vi göra sex skjortor och en kavaj så gör vi det. Vill vi göra smycken så gör vi det.

Och det ska ni göra, eller hur?
– Ja, vi har ett samarbete på gång tillsammans med smyckeskonstnären Göran Kling. Han har inspirerat oss under en längre tid och gjort ringar åt oss privat. Så genom våra möten med honom började vi kika på ett eventuellt samarbete som ganska snabbt blev verklighet. Ett limiterat antal ringar kommer att släppas vid två tillfällen nu i april. 

För ett tag sedan blev ni uppmärksammade av Vouge i samband med att ni ställde ut i RMH’s och Josefine Forsjös initiativ SPACE under Stockholm Fashion Week. Hur ser er relation till RMH ut?
– Babak Azarmi som står som grundare för RMH har funkat lite som en mentor. Han tog kontakt med oss i ett tidigt stadie och har varit med hela vägen. Men Babak är inte nödvändigtvis en mentor i dess klassiska mening. Det handlar mer om en vänskaplig relation mellan likasinnade människor med goda värderingar.

Samarbetet mellan Göran Kling och Official Gallery släpps under april månad.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!