Ny turné utan spår av cis-män

14:59 22 Feb 2019

Emma Knyckare och festivalen Statement ska ut på turné för att skapa fler trygga fester för kvinnor, icke-binära och transpersoner.

Förra året höll Festivalen till på Bananpiren i Göteborg och lockade 5000 besökare per dag. Hur kommer det sig att ni inte kör på det vinnande konceptet?
– Efter förra året kände vi att vi måste göra om festivalen. Samtidigt var vi tveksamma till att hinna få ihop det igen på ett år och om det var värt att bränna ut ytterligare tio personer. Men vi ville fortfarande göra något för vår publik och ta det ut i landet.

I Umeå, Göteborg, Stockholm och Malmö kommer Statement arrangera klubbkvällar med artister, dj:s och ståupp-komiker.
– Det kommer att vara olika line-ups i varje stad, så är man ett riktigt fan kan man följa med oss runt i landet.

Vilka artister kommer att spela?
– Det kan jag inte säga ännu men jag är sjukt taggad! Det blir blandade genrer och vi kommer vara i stora lokaler.

Förra året hade ni hela noll anmälda brott under festivalen, hur tror du att det kommer sig?
– Vi visste lite att det skulle bli så. Det är ju en protest mot sexualbrott och för dem som inte, statistiskt sett, utför sådana brott. Jag tänkte nog ändå att det skulle bli en del fylla och kanske våld men folk var med på tåget redan från början. Det blev en rörelse där folk tog hand om varandra.

Kommer ni hålla nollan?
– Jag hoppas det verkligen. Det handlar mycket om att fina dialoger med ställena och samarbeta med alla inblandade. Förra året jobbade vi jättemycket med säkerheten.

Hur då?
– Vi hade ett säkerhetsbolag med enbart kvinnor. De var med och utformade säkerhetsplanen under ett helt år av planering. Vi tänkte också mycket hur vi placerade bajamajor, att inte ha dem i mörka vrår utan centralt och med belysning. Vi samarbetade också med Nattskiftet som nattvandrade under festivalen.

Statement diskuterades ju friskt och var ju lite av en het potatis. Hur tror du att turnén kommer att mottas?
– Jag tror folk fattar nu. Det var ju ett historiskt år förra året. Ett halvår efter att vi släppte Statement skedde ju Metoo och vi fick igenom en samtyckeslag. Det var ett episkt år och jag tror inte vi behöver förklara varför festivalen behövs. Folk har fattat behovet.

Ni blev nyligen fällda för diskriminering av DO, kommer det att påverka festivalen eller er retorik? 
– DO-beslutet visar att mäns rätt att gå på alla event är viktigare än vad kvinnors, icke-binäras och transpersoners trygghet är. Det motsätter vi oss, något är fel med lagstiftningen om rätten till trygghet inte slår högre.

Den 8 mars släpper Emma boken Patriarkatet får inte festa med oss om arbetet med Statement och tips hur du går tillväga för att förändra världen med kulturevenemang. Fotot på omslaget är taget av Annika Berglund. 

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!