Nöjesguidens skvallerspecial

Redaktion 09:00 17 Sep 2018

Alla talar om det, ingen vill vetas vid det. Golare har inga polare, men samtidigt har vi bokmärkt sajter som Flashback. Vi talar givetvis om skvaller. 

Skvallrets historia tar sin början för jättelängesedan. Det kanske låter vagt men forskningen är inte helt överens om i vilken människofas vi kan anta att det mänskliga intellektet var tillräckligt utvecklad för att vi skulle kunna ägna oss åt den tämligen höga nivå av tankeförmåga som skvaller trots allt innebär. 


Nöjesguiden #9, 2019

 

I avhandlingen Skvaller: om samtalsstrategier hos kvinnor och män (1998) definierar författaren Kerstin Nordenstam begreppet semantiskt som “Information om icke närvarande persons affärer, och värdering av sådan persons handlingar”, vilket får sägas är en så pass generell definition att den funkar klanderfritt även i detta sammanhang, alltså där media rapporterar om ofta oemotsagda subjekt. 

I skvallrets inneboende funktioner ligger bland annat den gruppstärkande sådana. Att prata om andra människor utan att de är närvarande stärker sammanhållningen mellan deltagarna i gruppen. Sett ur en lagbyggares ögon kan det alltså faktiskt vara nyttigt att skvallra. 

Men skvaller kan också fylla en individuell funktion. Genom att leverera “bra” skvaller kan en individ höja sin status inbördes i gruppen, och den som sitter på informationen först har således övertag. Detta märks inte minst på skvallersajter och skvallerbloggar där det på den tidigare typen märks tydliga hierarkier mellan de som sitter på information och de som törstar efter densamma, och på den senare kanske ännu tydligare då en skvallerbloggare indirekt kan omsätta informationen i rena pengar med hjälp av sidvisningsbaserad annonsering.

Givetvis går detta i praktiken också att applicera på skvallertidningar. För ett löjligt lågt pris kan du än idag lägga vantarna på ett veckomagasin för att sedan förkovra dig i alltifrån Zlatans storlek på penis, till vilken outfit kronprinsessan valde till födelsedagsfesten. Har du någon nytta av denna information, eller är det bortkastad tid? Skrolla ett par stycken upp så har du svaret på den frågan svart på vitt. 

 

"Det finns bara en sak i världen som är värre än att folk pratar om en och det är att de inte pratar om en." 
– Oscar Wilde 

 

Få fenomen har också fått en så självklar plats i medie- och populärkulturen som just skvaller. Samtida serier som Gossip Girl, Pretty Little Liars och 13 Reasons Why, samt inte minst kalkonfilmen Gossip (2000) grottar man ner sig rejält i ämnet. Men inte minst skvallrar vi gärna om kändisarna, vilka de ligger med och vilka droger de stoppar i sig.

Skvaller är måhända inte längre nödvändigt för vår överlevnad, även om det faktiskt finns forskning som visar på att nivån av lyckohormonet oxytocin ökar när vi skvallrar, men det förgyller vardagen på ett sätt som gör det odödligt. Därför har vi valt att ägna stora delar av Nöjesguiden #9 2018 åt ett av våra favorittidsfördriv – att skvallra.

 

SKVALLERHISTORIK

År 0 - Judas golar ut Jesus. Rubriker om svek och bedrägeri fanns att skriva redan då och Bibeln var först på bollen.

1677 - Texten till Skvallerbytta bing bång nedtecknas för första gången.

1889 - Startåret för Svensk Damtidning, tidningen som än idag ger svar på vad man egentligen sysselsätter sig med när man är kunglig.

1983 – Den då fjortonårige Jan Axelsson grundar tidningen (ja, tidningen) Flashback.

1985 -  Lill Lindfors troskuppar. Hade detta hänt idag hade knappt Twitter skrivit om det, men faktum är att det är mycket möjligt att svenska folket fortfarande anser detta vara lika mycket allmänbildning som det är att kunna betala sina egna räkningar.

1986 - Hänt Extra skickar ut sin första tidning och har sedan dess publicerat över 100 000 nummer. Familjen Wahlgren är på ett eller annat sätt med i vartenda.

1994 - Tom Hjelte säger att Kjell Bergqvist hoppar på bögar i Nöjesguiden. Kjell Bergqvist kontrar med att Tom Hjelte är en ”importerad kinesisk skvallerkärring”.

1995 - Tobleroneaffären äger rum. Det visar sig att den dåvarande vice statsministern Mona Sahlins tjänstekontokort belastats med privata utgifter - till ett värde av 53 174 kronor. OBS! Hon hade inte handlat Toblerone för alla pengar. Så att det inte blir några missförstånd här.

1997 - Anna Nicole Smith prenumererar på löpsedlar.

2000 - Flashback går från webbtidning till forum.

2002 - Mikael Persbrandt och Peter Wahlbeck hamnar i slagsmål på Spy bar. Persbrandt spräcker Wahlbecks ögonbryn efter att Wahlbeck bitit Persbrandt i armen. Som tur var kommer Thorsten Flinck till undsättning och hindrar det från att urarta helt…

2005 - Carola får spel när hon uppträder i Allsång på Skansen och sular en planta rätt ut i publikhavet.

2007 - Britney Spears rakar av sig håret. ”If Britney made it through 2007, you can make it through today.” blir ett vida känt citat efter detta, det är engelska och betyder ”så jävla illa är det faktiskt inte”.

2008 - Nöjesguiden stalkar skvallerreportern Daniel Nyhlén under två veckor, i lika många städer.

2010 - Skandalboken om kungen, Den motvillige monarken, av Thomas Sjöberg och Danne Rauscher släpps och Tjabo hamnar i ordentligt blåsväder.

2015 - Melodifestivalens röstningsapp kollapsar. Krigslarmet hade kunnat gå, ingen hade märkt någonting eftersom DET INTE GICK ATT RÖSTA.

2017 - Efter 12 respektive 27 år på Aller Media säger Anna och Hans Shimoda upp sig. Till Dagens Media säger de att de vill ”etablera sig som Shimodas”.

Läs alla skvallerartiklar från Nöjesguiden här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!