Foto: Gabriella Towliat.

Naures Sager: ”Akut nu att porträttera queeraraber”

14:47 21 Jul 2020

Nöjesguidens Kasia Syty har intervjuat regissören Naures Sager vars nya kortfilm 1-1 har premiär på SVT Play i samband med Stockholm Pride. 

Under detta uppfuckade år har även det fysiska pridefirandet ställts in och festen förvisats till nätet och fantasins coronafria darkrooms. Stockholm Pride arrangerar en digital parad och gratis festival 31 juli-2 augusti som kan tas del av via länk. Vi har pratat med hjärnan bakom konstplattformen The Uneven, Naures Sager, som jobbar med att synliggöra queera röster från Mellanöstern.

Hur ser du på representationen och mångfalden inom film- och kultursverige? Svara ärligt.
— Konkurrensen har alltid varit hård och kraven höga men jag tycker ändå att man bör släppa in fler människor med olika bakgrunder och ge dem en chans. Film och kultur är tänkt att vara ett verktyg som ska spegla vår tid och plats på jorden och det funkar inte att enbart vita personer axlar det uppdraget oavsett hur duktiga och erfarna de är. De saknar förståelse för andra kulturer som enbart personer från dessa kulturerna kan ge en rättvis bild av. Vi behöver nya röster som kan berätta om sina erfarenheter från en viss kultur, nationalitet, sexualitet, minoritet eller annan grupptillhörighet. Det är inte mer än rätt att personer med förstahandsinformation ska få berätta sina egna historier.

The Uneven vill lyfta fram queera röster från Mellanöstern. Tycker du de fortfarande saknas i offentligheten?  
— Idén bakom plattformen The Uneven kom när jag insåg att jag vill ägna mitt liv åt att jämna ut sånt som är ojämnt/ojämställt/ojämlikt. Det kan till exempel ske i form av representation eller genom att skapa bilder som saknas i samhället. Vårt slagord är “We see The Uneven - it’s time to get even”. 
Det mest akuta just nu är att porträttera queeraraber. Om det är någon samhällsgrupp som har det kämpigt så är det queeraraber. Om det finns vissa människor som kämpar för sina liv så är det queeraraber, speciellt i Mellanöstern. Mitt jobb just nu går ut på att belysa en liten förändring som sker – att queeraraber som jag själv och skådespelaren Robert Hannouch har kommit ut för våra familjer och lever öppet med våra sexualiteter. Det är viktigt att dokumentera den milstolpen och vara stolt över det samt ge hopp till andra i samma sits. I framtiden när jag har slagit igenom ska jag åka båt och plocka upp alla queeraraber som har det kämpigt och åka med dem till mitt privata paradis där alla ska leva lyckligt.

Naures Sagers 1-1 handlar om en gaysexdejt som kraschas av ett straight vänpar. Filmen ingår i Svenska Filminstitutets romcom-kortfilmssatsning It’s Love, vann Pixel Talent Award på Skånes filmfestival och har nu påbörjat sin festivalresa runt om i världen (Hong Kong Lesbian and Gay Film Festival, Texasfestivalen aGLIFF och Woods Hole Film Festival).

Berätta mer om 1-1. Är dejthistorien egenupplevd? 
— Jag brukar säga att mina filmer är olika tisdagar i mitt liv. Filmen innehåller ett prank som jag har gjort på riktigt. Jag och mina vänner kan få ganska störda idéer ibland och jag är alltid den som ser till att vi genomför dem. 

1-1 Foto Hovan Sarok

Vilka är med i filmen?  
— Först och främst har vi Sveriges allra största stjärna, Siham Shurafa. Jag ville vara störig och ta henne ur sin comfort zone men hon är ett sånt geni att hon gjorde rollen flawless. Sen har vi den minst lika magiska Robert Hannouch. Han och jag delar så otroligt mycket genom att vara gay och araber och har samma vision om vad som är viktigt att ta upp och på vilket sätt. Sen har vi den alldeles underbara Rojan Telo som fick den roliga uppgiften att försöka ta så mycket plats han kunde med så lite repliker som möjligt vilket han gjorde galant. Sist men inte minst – Jonatan Öhlin vars karaktär skulle gå igenom en massa olika känslor. Han gick helhjärtat in för rollen och bevisade att han verkligen förtjänade den – framför över tre hundra andra sökande.

Vad fick dig att bli filmare? Vad skulle du göra om du inte hade blivit det? 
— Jag blev filmskapare för att nå ut till människor och porträttera samhällsproblem. Mitt mål har alltid varit att bidra med idéer och lösningar. Annars hade jag nog varit performanceartist, något jag gör lite då och då. Jag älskar att bete mig på ett sätt som anses vara galet och normbrytande. Det känns skönt i själen att pausa det programmerade beteendet och go bananas.

Under Göteborgs filmfestival 2014 tyckte många att Naures Sager hade gått för långt med galenskaperna. När han skickade inbjudningar till sin film I Am Reva såg han till att breven såg ut som utvisningsbesked från Migrationsverket. Det väckte starka känslor hos många, bland andra Laleh som tyckte att brevet väckte obehagliga minnen från tiden då hon var på flykt.

En enkel googling på ditt namn avslöjade att du upprörde en hel del kändisar med din inbjudningsaktion. Hur ser du nu på det? 
— Min konst andas sitt eget liv och jag dras till att göra vissa grejer som jag känner ger mening. Jag ser utvisningsbreven som en förlängning av arbetet med filmen I Am Reva, att de kompletterade bilden jag porträtterade i filmen. Vid den tidpunkten förstod folk inte riktigt vad flytande väskor i havet symboliserade och intresset för själva filmen var inte jättestort. Den allmänna debatten blev tyvärr inte som jag hade tänkt mig och den dog ut rätt snabbt. Vilka känslor och reaktioner den väckte hos folk går inte att mäta eller räkna på, precis som det är med all konst. Vad gäller upprörda kändisar kontaktade jag dem som tog illa upp privat och bad om ursäkt samt förklarade meningen bakom. 

Vad är dina framtidsplaner?
—Jag håller på att utveckla två kortfilmer. Habib & The Thief som är en sexig tjuv och polis-lek mellan två arabiska män. Och Ana Mithli som är en kaotisk komma-ut berättelse i en arabisk familj. Sen har jag börjat skissa på långfilmsmanuset Salam som är löst baserat på mitt eget liv. Jag har irakiska föräldrar, är öppet gay och bor med min pojkvän så det har hänt en del kan man väl säga. Vi kommer att behöva en massa arabiska skådespelare så det är bara att skicka ett mail till info@theuneven.com.

Ge oss dina tips på Pridefilmer eller serier ingen får missa. 
—Serien Special av Ryan O’Connell som jag älskade. Kortfilmen Marco av Saleem Haddad som är helt spot on. Den animerade serien Super Drags, sjukt rolig.

Kortfilmen 1-1 visas på SVT Play (under titeln Sexdejt: 1-1) från den 26 juli.
Stockholm Pride pågår mellan den 31 juli-2 augusti. Hela programmet finns på
www.stockholmpride.org 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2020.