Marie Bergström. Foto: Gwenaëlle Mainsant


När svajpandet blir det nya normala

13:14 19 May 2023

Förut träffades man på krogen, jobbet eller genom vänner, men i dag är dejtingappar det överlägset vanligaste sättet att träffas på. I Kärlekens nya lagar kartlägger sociologen Marie Bergström dejtingens nya villkor i den digitala tidsåldern.

Hur många känner du som träffats på Tinder eller andra dejtingappar? Förmodligen en hel del. I dag är nämligen nätdejting det absolut vanligaste sättet att träffas på i Sverige. Marie Bergström är sociolog och verksam vid Institutet för demografiska studier i Paris och figurerar ofta i franska medier som expert på nätdejting. Nyligen kunde man även se henne i Vetenskapens världs avsnitt Nätdejtingboomen. Nu kommer hennes bok Kärlekens nya lagar, som bygger på Bergströms forskning om hur dejtingappar håller på att förändra våra kärleksliv. 

I boken visar Bergström att siffrorna talar sitt tydliga språk när det kommer till att nätdejting har vuxit explosionsartat.
– Jag tror att det har jättemycket att göra med att våra kärleksliv rent konkret ser väldigt annorlunda ut än tidigare, och vi har många fler uppbrott i våra relationer. Vi har fler partners, och när vi är unga har vi ofta många sexuella relationer innan vi flyttar ihop med någon och skaffar familj. Sedan när man skiljer sig, vilket många gör, så vill man träffa någon ny, berättar Marie.

Med sin forskning vill Bergström röra runt i grytan av fördomar om ”Tindergenerationen”, som i media ofta utmålas som syndabockar och ansvariga för romantikens förfall. I stället lyfter hon fram  att kritik mot matchmakingtjänster inte är något nytt, utan kan spåras tillbaka ändå till 1800-talets hårt kritiserade äktenskapsmäklare och kontaktannonser.
– En stor likhet är att den samtida debatten då som nu handlade om att partnervalen kom ut i dagsljuset – att man så tydligt sa i annonserna vilken typ av partner man ville träffa. Och det som var skandalöst då var inte att man valde partner baserat på ekonomiska kriterier, för det var nog alla överens om, utan det var just att det var så uppenbart att man gjorde det. Någonstans vet alla att vi väljer partners utifrån preferenser och kriterier, men det som folk inte uppskattar är att det kommer ut i dagen, som det gör när man svajpar på dejtingappar.


​”Det börjar uppfattas som lite opassande att bara gå fram till folk på krogen”

 

Bergström ifrågasätter idén om att dejtingapparna bidrar till att kommersialisera kärleken – dejting är och har alltid varit en form av marknad, menar hon. Hennes viktigaste slutats är i stället att dejtingen håller på att bli frikopplad från våra övriga liv, vilket kommer med en rad konsekvenser för våra kärleksliv. Nu kan man träffa människor utan koppling till bekantskapskretsen, som man inte behöver träffa igen om man inte vill, och utan att vänner och bekanta behöver veta om det.
– Många dejtingtjänster började med en form av rekommendationssystem där man kan se hur många gemensamma vänner man har med personen, men det används på motsatt sätt. Om man ser att det finns kopplingar så vill man absolut inte matcha med personen, för man vill inte ha den kontakten mellan sexlivet, jobbet eller vänskapskretsen, förklarar hon.

karlekens-nya-lagar-omslag.jpeg

Den senaste tiden har det skrivits en del om appdejting och nya begrepp som ghosting, zombieing och whelming, som alla i princip syftar på olika sätt som folk dissar varandra på dejtingappar. Varför beter sig folk så dåligt där?
– Jag tror att det är direkt kopplat till att dejting har blivit privat, vilket egentligen bara är ett annat sätt att säga att den har blivit frikopplad från våra övriga sociala liv. Det är helt enkelt så att nätdejting får mycket mindre konsekvenser, eftersom det är personer vi inte känner. Vi behöver inte ta ansvar eller förutse konsekvenserna av vårt handlande, som vi faktiskt måste göra i andra sociala sammanhang.

Kommer vi i framtiden nästan uteslutande dejta genom appar?
– Jag tror att det är möjligt, och en god hypotes att säga att det kommer fortsätta bli stort. Och jag tror att det är just den här frikopplingen som successivt håller på att bli en norm. Det börjar finnas en bild av att det är så det borde vara, att det inte är riktigt sunt att dejta folk man känner. Och det tror jag finns väldigt starkt redan på arbetsplatsen – det ses inte riktigt som professionellt att ha en relation med folk man träffar på jobbet. Den uppfattningen tror jag håller på att sprida sig till även andra sfärer, som att det börjar uppfattas som lite opassande att bara gå fram till folk på krogen.

Trots detta tror inte Bergström att apparna hotar kärleken i sig.
– Min slutats är inte att nätdejting har förändrat sättet vi väljer partner, utan att de tar fram den råare, sociologiska verkligheten i ljuset, som romantiska filmer har lagt en skimrande slöja över. Många kritiska diskurser skulle säga att nätdejting har förstört kärleken. Jag tror att det har utmanat bilden av kärlek, vilket är väldigt annorlunda.

Kärlekens nya lagar ges ut av Fri Tanke förlag, som för övrigt annordnar en helkväll tillägnat boken den 30 maj på Musikaliska Kvarteret i Stockholm. Under kvällen diskuterar Marie Bergström tillsammans med författaren Carl Cederström och Elsa Kugelberg, doktorand i politisk teori,  hur vår syn på kärlek och sex har förändrats av Tinder. Biljetter finns att köpa här.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner