Mysteriet Banksy till Göteborg

Redaktion 16:19 7 Jun 2023

Den inofficiella utställningen om världens mest anonyma konstnär kommer till Sverige. 

Den troligtvis Bristolfödde graffitikonstnären och målaren Banksy är känd för att utmana konstvärldens gränser och hens arbete har orsakat såväl uppståndelse som rubriker i två decennium. The Mystery of Banksy – A Genius Mind är en ambulerande utställning som täcker in alla beståndsdelar av Banksy. Den berättar historien om konstnärens mest kända verk och som utmanar betraktaren till att själv använda konsten som ett sätt att påverka. Utställningen är inte auktoriserad av Banksy men oöverträffad i sitt slag och innehåller över 150 presentationer av verk signerade de  hyllade konstnären.

Varken Banksys verkliga namn eller ålder är kända men han antas vara runt 50 år och med stor säkerhet från Bristol. Det har ryktats om att Massive Attack’s Robert Del Naja är Banksy, samtidigt som andra envisa rykten genom åren har hävdat att det istället är Gorillaz-grundaren Jamie Hewlett som gömmer sig bakom pseudonymen. Banksy har också producerat verk som har synts i det animerade bandets musikvideor tidigare men konstnärens publicist har emellertid förnekat dessa påståenden.

Hans verk kombinerar ofta schabloneringstekniker med mörk humor och politiska uttalanden och utmanar samhällets normer samt belyser olika frågor. Konsten innehåller ofta satiriska och tankeväckande teman och tar upp ämnen som kapitalism, konsumtion, krig och statlig övervakning. 

Ett av Banksys mest kända verk är Tjejen med ballongen, vilket skildrar en ung flicka som sträcker sig efter en röd hjärtformad ballong. Bilden har blivit en symbol för hopp, oskuld och den flyktighet som finns i känslan av lycka. Verket fick dessutom stor uppmärksamhet efter att en reproduktion av detta auktionerades ut och sedan självförstördes så snart klubban föll.

Banksy är också en stjärna långt bortom konstmarknadens gränser. Redan 2010 satte tidningen Time Magazine honom på sin lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen, tillsammans med personligheter som Barack Obama, Steve Jobs och Lady Gaga.

Utställningen The Mystery of Banksy – A Genius Mind visas mellan den 9 juni till den 8 september på Eriksbergshallen i Göteborg. Adressen är Maskingatan 4 och öppettiderna söndag till onsdag mellan 10-18 samt torsdag till lördag mellan 10-20. Biljettpriset är 200 kronor och på grund av det begränsade antalet besökare till utställningen rekommenderas det, särskilt för besökare med en längre resa, att köpa en biljett online i förväg för önskad dag och tid.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera