Om du sover till musik, gör den då något väsen av sig?
Först kom hissmusik och sedan chillmusik. Nu tar forskare steget längre och undrar vilken musik som är bäst att sova till. Musik i form av ljudmattor har blivit ett nästan oundvikligt inslag i vardagen. Du vet den som är tillräckligt genomtänkt för att ändå kallas musik, men tillräckligt ointressant för att kunna sorteras in i bakgrunden av hjärnan. Personlighetslös musik som kan spelas i hissar, reklamer, butiker, caféer och telefonköer. Lyssnandet är tillbakalutat, och kanske en bieffekt av våra ständigt överstimulerade hjärnor som inte längre kan klara av total tystnad.
Med streamingtjänsterna har efterfrågan blivit allt större efter nischad musik. Däribland spellistor med bakgrundsljud som kan porla på utan att störa, ofta med syftet att plugga eller meditera till. Något som också brukar kallas “emotional wallpaper”. Alltså ett steg längre än populärmusikens hitfabriker, musiken ska inte bara följa strömmen för att vara lönsam, utan vara så anonym och likformig som möjligt.
Förra året avslöjade Svenska Dagbladet till exempel att åttiotalsartisten Christer Sandelin, som inte längre har en egen musikkarriär att tala om, blivit miljonär på att producera “chillmusik”. Enligt experter fortsätter marknaden för sådan musik att växa konstant. Musik som bara kan stå och rulla i oändlighet måste ju onekligen vara rätt lukrativt, men också lika själsdödande. Å andra sidan lyckas den onekligen skapa stämningar, annars skulle den ju inte vara så oerhört populär. Men ”bättre än tystnad” kanske inte är en verkshöjd att skryta om precis.
Det är inte någon nyhet att det forskats mycket i hur musik påverkar oss och vårt mående, vilken musik som kan göra oss mest glada eller vilken musik som till och med kan motverka psykisk ohälsa. Men nu har forskare vid Århus universitet i Danmark tagit det ett steg längre än stämningsmusiken; de undersöker nu vilken musik som är lättast att somna till.
I undersökningen The audio features of sleep music analyserades 200 000 låtar från nästan tusen spellistor på temat sömn på Spotify. I topp bland det mest effektiva låg tydligen Lovely av Billie Eilish och Dynamite av BTS. Lite märkligt kan tyckas att vara så petig med det som ska spelas när man sover när det dessutom finns ett enormt utbud av vitt brus och avslappningsmusik att tillgå. För då uppkommer den filosofiska frågan om trädet som faller i skogen: om ingen hör musiken, finns den då? Kan vi ens kalla det musik?
Men det forskarna kom fram till var att musiken inte nödvändigtvis behöver ha en viss typ av lugn karaktär, utan att det snarare handlar om hur bekant musiken är. Då kan det vara just det som har en lugnande effekt, trots att musiken är mer livlig. Alltså är det snarare mönster som hjärnan känner igen än just själva musiken som är det centrala. Det betyder också att valet för sovmusiken är högst individuellt, och att det inte går att göra några direkta generaliseringar.
Själv fortsätter jag nog med den hjärndöda avslappningsmusiken, snarare än att somna till mina favoritartister. Hade jag kunnat somna till dem hade jag nog fått se mig om efter en något bättre musiksmak, eller fått sluta lyssna sönder favoriter så pass att de blir sövande. Och jag slipper gärna lyssna på Rix FM hos frisören, så för all del Christer Sandelin, kör på med din sömniga hitfabrik. Däremot tycker jag att vi kan skippa forskningen om hur vi sover bäst till musik, räcker det inte med att U2 finns?