Molly Hammar har hittat hem

22:03 29 Jul 2019

Hon blev snabbt känd som 16-åring i ldol, långt innan hon hunnit hitta och utveckla sin egen identitet som artist. Idag, åtta år senare är Molly Hammar säker i sig själv och vet precis vart hon är på väg. 

När vi träffas är Molly mitt uppe i förberedelserna till hennes och Kim Cesarions kommande singelsläpp, och vid sidan om gör hon sig redo för en sommarturné med Allsång på Skansen som startskott. Efter år av ihärdigt skapande och uppträdanden har saker äntligen lossnat ordentligt för Molly Hammar. 

Jag har förstått att det är din första sommarturné. Hur känns det? 
– Som en jävla dröm. Och också typ ”äntligen” för att jag kämpat i så många år. Det känns mäktigt att få chansen att göra det här. Jag är inne i en period i mitt liv där jag är så himla tacksam för allting som händer. Det har gått från att jag varit frustrerad över allting som inte händer till att vara tacksam för det som faktiskt händer och då har det också börjat komma saker till mig som jag aldrig ens trodde var möjliga. Det känns jävligt mäktigt, som ett kvitto på att man gör något rätt. 

Har det funnits perioder då det faktiskt inte hänt så mycket eller tror du att det mest handlar om inställning och att man inte alltid ser vad man har? 
– Både och, men det har absolut varit perioder då det inte hänt saker. Majoriteten av min karriär har bestått av att jag kämpat emot mig själv och min självbild, och också hur branschens bild av mig har sett ut. Jag har kämpat med att hitta hem rent musikaliskt och sånt, och det händer mycket i mig själv då, men det händer ju inte så mycket runt omkring. Men det kan ju vara det viktigaste, att det händer grejer i en själv också. 

Du har tidigare pratat mycket om ditt förflutna i musikbranschen och hur folk försökt forma dig som någon du inte är. Hur ville de att du skulle vara? 
– Man blir snarare en produkt än en artist som har något att säga. De ville nog inte att jag skulle ha så mycket att säga, kanske inte tycka så mycket som jag gör. Jag har också sagt, och står för, att jag inte är arg på de som tyckt så och försökt få mig att bli något som jag inte var. Jag visste själv inte och då är det såklart jättesvårt att lyfta fram mig som person i det hela. Det var en omöjlig situation där jag behövde växa upp. Nu har jag vuxit upp och har då successivt på ett väldigt naturligt sätt kommit ut ur det tänket och mer in i mitt egna. 

Ångrar du något?
– Nej, det gör jag inte. Fan, jag lyssnade på en låt av Prins Daniel och Daniela som heter Minns Det Som Imorn och då säger han ”Visst jag missar sömn men jag minns min dröm och jag ska dit även om vägen är en sicksacksöm” och jag dog för den raden. Jag relaterade sönder till den, för jag ångrar inget jag gjort men min väg är verkligen en sicksacksöm.

Det verkar ändå som att mycket vänt sedan du släppte din EP för ett år sen, hur har det varit?
– Inget har varit sig likt egentligen. Det har varit startskottet för någonting, mitt fort börjar bli större och större och jag känner hur jag blir starkare och starkare. Jag märker hur min musik fäster mer. En jävla kärlekshistoria var det med min EP. Det var som att jag blev kär och och så levde vi lyckliga i alla våra dar.

Berätta om låten som kommer i sommar. 
– Det är en av mina absoluta favoritlåtar som jag skrivit faktiskt. Jag var skitnervös när jag skulle träffa Kim Cesarion i studion första gången. Vi har setts några gånger innan men vi har aldrig skrivit ihop, och jag har väldigt stor respekt för honom som artist och låtskrivare. Vi båda gick på Rytmus men han är äldre än mig så vi gick aldrig där samtidigt, men när han hade slagit igenom med Undressed så kom han till mitt uppspel en gång och jag höll på att dö av nervositet. Jag försökte waila sönder bara för att han skulle lägga märke till mig, men jag tror inte att han gjorde det, skrattar Molly och fortsätter:

– Hur som helst, att ens få vara i studion med honom var för mig ett kvitto på att NU jävlar är det en ny nivå på mitt artisteri. Jag hade ställt in mig på att jag skulle komma ut därifrån med en duett tillsammans med Kim. Det var så det skulle bli, jag hade verkligen visualiserat det. Sedan skrev vi den här låten och Kim tyckte att jag skulle göra den själv och jag bara ”ja okej” men i bakhuvudet var jag verkligen bestämd på att vi skulle göra den tillsammans. Jag tänkte att han bara behövde värmas upp lite. Det tog någon session till, sedan fick jag honom att lägga in en vers och då var det bara klockrent. Show Me ÄR en duett. Det är något vi skapat tillsammans, och  så Pontus Persson såklart.

Vilka utmaningar står du inför nu? 
– Allt känns som en utmaning, men den största utmaningen är på något sätt alltid att vara orädd. Det är bara en själv som sätter taket för vad man kan göra. 

Jag tycker att du framstår som orädd. 
– Ja, och det är jag nog. Det är något jag jobbar med hela tiden, att påminna mig själv om att vara orädd. Jag märker att när man får bekräftelse så som jag börjar få – vilket jag såklart är sjukt tacksam för – kan man bli ganska bekväm. Man måste påminna sig själv om att fortsätta pusha gränser hela tiden, det är min största utmaning. Jag har extremt stora utlandsdrömmar, och om man är mycket i Sverige så är det få som lyckas göra den resan. Men jag har börjat sätta mina fotspår i England och UK med tanke på att Big Narstie är med på No Place Like Me. Jag har gästat BBC Radio 1 och brittisk tv, och det är ju verkligen få som får chansen att göra det. Men då krävs det ju att jag är orädd och fortsätter våga. 

Men det om något är ju verkligen ett kvitto på att det händer saker. 
– Verkligen. Det var helt surreal, sånt händer inte. Jag kunde hålla ett lugn mitt i allt kaos som pågick runt omkring i studion och då kände jag en enorm tacksamhet till all tv som jag gjort och alla sjuka tillställningar som kommit med Melodifestivalen och Idol. Allt glittrigt som jag gjort innan fick på något sätt en stor betydelse, för jag kunde gå upp där och leverera. Om jag inte hade varit med om allt i Sverige innan tror jag aldrig att jag pallat den pressen, så det var en stor stund i mitt liv. Det var så mycket som made sense.

Jag tänker att ditt medverkande i Allsång på Skansen i år också är stort. Det är ju något som varit med en hela livet som svensk. 
– Verkligen, jag sa på presskonferensen att det känns historiskt. Allsång på Skansen är absolut en milstolpe i min karriär. Det kanske inte är ett kvitto på att man blir accepterad, men ett kvitto på att folk ser en. De ser hur mycket jag kämpar och att jag inte ger mig, så det är absolut en till sak jag är väldigt tacksam över att få göra. Fan, 2019 alltså! Mycket trevligt. 

Singeln Show Me släpps den 9 augusti.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!