Mejlkorgen är farligare än gräs

15:52 24 Mar 2015

multi.jpg

Att kunna ”hålla flera bollar i luften” och multitaska är en egenskap som anses eftertraktad hos många arbetsgivare. Men vår samtida bild av effektivitet verkar desillusionerad. Tidigare i år publicerade The Guardian en text om boken The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload av Daniel J. Levitin, som i korthet kan sammanfattas såhär: vi blir dumma i huvudet av våra liv.

Även om jag ofta gör mig lustig över och driver med de som ”kopplar ner och kopplar av”, tar mobilfria helger och använder sin frånvaro på sociala medier som statusmarkör (genom att skriva om sin frånvaro på… sociala medier) fick jag en traumatisk upplevelse när jag skulle sova. Jag kände att jag verkligen borde just koppla ner. För när jag lagt huvudet mot kudden och blundade förvandlades mina ögonlock till skärmar, notifikationer om inkomna mejl och sms började rulla framför ögonen. Jag hann reagera över okända nummer innan jag kom ihåg att jag blundade.

Eftersom jag själv märkt att min IQ verkar befinna sig i en ständigt, kraftigt nedgående spiral kan jag inte säga att jag blev särskilt förvånad över de forskningsresultat som presenteras i Guardian-texten. Jag hann bli ledsen över att få det bekräftat när jag läste ingressen, innan jag chattade lite på Facebook, letade efter en låt på Spotify, såg en hudvårds-tutorial på YouTube och klickade upp en artikel om IS. Men notera: Multitaskingen skapar ett dopaminberoende som belönar hjärnan för att förlora fokus och hela tiden söka extern stimuli. Hjärnans prefrontala kortex fungerar på ett sätt som gör även oss vuxna till dumma små katter eller bebisar, vår uppmärksamhet kan lätt kapas av nya saker. Alltså, den del av hjärnan vi behöver för att kunna fokusera på uppgiften framför oss är lättdistraherad.

När vi alternerar mellan inbox, Facebook, debatter på Twitter och nyhetsflashar och drabbas av den där känslan av att vara med i nuet, effektiv och uppdaterad, matar vi egentligen bara hjärnan med tomma kalorier. Istället för den belöning som långsiktigt fokus genererar mättar vi oss på tusen obetydliga uppgifter och till slut kanske en själslig hjärtinfarkt.

Glenn Wilson, professor i psykologi som citeras i The Guardian, har gjort forskning som visar att bara genom att försöka koncentrera sig på att slutföra en specifik uppgift samtidigt som du har ett oläst mejl kan minska din effektiva IQ. Wilsons forskning visade också att multitasking skapar större kognitiva förluster än marijuana, men visa mig en person som skriver ”gräsrökare” i sitt CV. En annan neuro-forskare, Russ Poldrack, upptäckte att den information vi tar till oss när vi gör flera saker samtidigt landar i fel del av hjärnan, i striatum istället för hippocampus, där den gör mest nytta och är lättare att komma åt. Kanske är det därför jag blivit så dum.

Det jobbigaste med den här typen av forskningsresultat är hur de sätter en spotlight på våra egna beteenden. Jag har aldrig känt mig mer som en pundare än nu, och tydligen är jag också dummare än vanebrukare av marijuana. Jag är ledsen om den här texten verkar korkad och osammanhängande, jag har gjort en del annat samtidigt som jag skrivit.

För övrigt: Finns det något mer frustrerande än när du och dina favoritartister har kreativa skiljaktigheter? Ville dö när det ryktades om att Beyoncé är i studion med Cara Delevigne, och när en av de bästa svenska rapparna har all potential i världen men bara gör skit?  

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!