Malmö Antenn

09:15 5 Dec 2018

Klara Radio finns i Stockholm, I Göteborg är det GBG Wax Trax medan det i Malmö är Malmö Antenn som bjuder på experimentella toner i etern. 

Malmö Antenn är ett kollektiv, bestående av vänner med ett passionerat intresse för den experimentella genren, med fokus på vad de själva anser vara ”forskande” musik. Kärnverksamheten är en webb-baserad musikradio, som varje onsdagkväll mellan 19 och 22, basunerar ut elektroniska toner. Programmen kretsar ofta kring en gäst, eller ett tema, där allt är tillåtet!
– Genom att fokusera på liveformatet vill vi skapa ett rum för människor att mötas genom musik. Vi ser MA som en plattform för dj:s och artister att byta ut musik och uttrycka sig utan begränsningar vad beträffar genre, upplägg, mixning osv, för att främja fritt konstnärligt uttryck. På så vis kan även mer erfarna och etablerade personer hitta eller prova nya sätt att uttrycka sig på, utan att behöva känna någon press. Samtidigt vill vi ge möjlighet till personer som kanske inte är så etablerade, eller som precis har börjat spela, att nå ut till en större publik. MA är en plats för experimentation där det finns en chans för vackra misstag att uppstå.

Hur kommer det sig att ni startade Malmö Antenn? 
– Viljan av att skapa något i en tid där allt finns tillgängligt hela tiden låg bakom födelsen. Vi tror vi kan tillföra något till dagens scen, stödja mindre artister i att realisera sin vision.

– Där andra renodlar, spretar vi. Målet är att bli en så inkluderande mötesplats som möjligt och skapa ett flummigt community. Vi var nyfikna på att nå ut i etern till en början och vi hade tankar på en analog piratradio. Inspirationen kom från dokumenterat material från den katt-och-råtta-lek som utspelade sig mellan musikpionjärer och Londons poliskår, men vi har inte kommit så långt ännu hehe.

Har ni hämtat inspiration från något annat håll? 
– Radar Radio innan avslöjandet av deras dåliga interna kultur ... Men deras ide om att ge unga människor möjligheten att visa sin talang var inspirerande. Samma sak med Balamii, det är en liten radio i ett köpcenter som bjuder in alla möjliga att göra sin grej. BBC’s essential mix och France Inter Paris (FIP), så eklektiskt! Samt Klingan och Kalejdoskop i P2.

– Våra gäster ger oss ofta inspiration så därför förändras musiken och genrerna dels beroende på vilka vi bjuder in och dels vad man gillar själv för stunden, det skapar dynamik rent musikmässigt. Vi satsar på att få med folk vi är genuint intresserade av och som därför driver oss att hitta musik som kan möta gästen.
Det är  inte särskilt många som ägnar sig åt den här typen av verksamhet i Sverige. Det finns otaliga mixpodcasts där dj:s får släppa egeninspelade mixar, men när det kommer till live shows kan vi inte komma på mer än en handfull andra här i Sverige. Bara det gör att det finns och kommer att finnas ett stort behov av liknande projekt och initiativ.

Är det någon speciell musik ni siktar in er på? 
– Nej, vi vill att våra gäster får välja själva vad dom vill spela, att kunna ha den största möjliga friheten i att uttrycka sig.

Varför?
– Det finns bra musik inom varje genre, Vi spelar kommersiell såväl som experimentell, genreöverskridande och allt från galet obskyrt till mega-dängor. Inom kollektivet håller vi alla till i lite olika musikdomäner och håller musikgenrer mer eller mindre kära. Men själva utbytet är sjukt spännande och det blir lättare att ta till sig ny musik om den presenteras på ett övertygande sätt. Det som har spelats minst är nog Metal och Pudelrock, men det kanske är ett hål att fylla framöver. Man ska kunna sätta på MA en onsdagkväll och förhoppningsvis höra någonting man inte hört tidigare.

På vilket sätt finns ni i GBG och STHLM med? 
– Den fysiska platsen är mindre viktigt. Men Malmö antenn skulle aldrig funnits om inte den bördiga skånska kulturjorden funnits, där vi kunnat spira. Vi startade i Malmö, men delar av kollektivet har fått flytta på sig med tiden på grund av livet. Men tur det, för det har lett till att vi har utökat vårt nätverk och vänskaper har bildats. Just nu sänds radion var tredje vecka live från respektive stad.

– Det måste finnas så många spännande djs och artister i Sverige som aldrig når fram till en hyfsad plattform. Om du som aspirerande selector har en idé som du vill testa, vad det än kan vara och vem du än är så är du välkommen att höra av dig till oss!

Man kan nå Malmö Antenn via facebook, instagram eller hemsidan.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!