Bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna. Men vad händer när rampljuset slocknar? Carolina Neurath Bengtsson träffar svenska fotbollspar i Gift med fotbollen.
En bekant till mig har en syster som är gift med en fotbollsspelare. Jag känner henne inte, men måste erkänna att jag i flera år har kollat på hennes Instagram i smyg. Det är något med hennes liv som fascinerar mig eftersom det känns så himla långt ifrån mitt eget. Nyfiket har jag följt henne när hon, direkt efter gymnasiet, flyttade utomlands i samband med att hennes partner fick sitt första internationella kontrakt. Sedan dess har det blivit ett gäng flyttar i fotbollens tecken, först till Tyskland och sedan till England. Men jag har heller inte kunnat släppa tanken på om hon ibland inte känner sig rätt ensam – trots att det ser härligt ut på bilderna. Eller om hon någonsin känt bitterhet över att behöva bo så långt ifrån sina vänner och sin familj. Vem blir man, när man hela sitt liv har levt i skuggan av någon annans dröm? Och vad händer när den drömmen en dag tar slut?
Som tur är har journalisten, programledaren och författaren Carolina Neurath Bengtsson både ställt – och fått svar på just den här sortens frågor i SVT:s nya serie Gift med fotbollen. Där möter hon några av Sveriges mest framgångsrika spelare och deras partners i en unik inblick bakom kulisserna i ett liv både på och utanför planen. Medverkar gör bland annat Jordan och Bianca Larsson, Ken och Sara Sema, Erik och Carina Berg – samt Carolinas egen man, före detta landslagsspelaren Pierre Bengtsson.
– Grundidén kom från att min man slutade spela – jag ville fånga vad som händer i livet efter fotbollen. Vad händer när man avslutar en karriär vid 35, och inte har gjort något annat än att vara bäst på fotboll? säger hon.
I tre och ett halvt år var Carolina tillsammans med Pierre medan han fortfarande spelade professionellt. Det var ett speciellt liv – spännande, roligt och samtidigt krävande. Hennes relation till fotboll var innan de träffades nästintill obefintlig. Hon kunde på sin höjd kika lite i samband med att kompisar kollade när det var mästerskap. När det var dags för fotboll i SVT:s Morgonstudio kunde hon be en kollega ta över – det var meckigt att förstå hur tabellen egentligen fungerade.
– Klipp till idag, när jag har stenkoll på hur Allsvenskan ser ut. Jag har gått från att inte bry mig om fotboll till att vara riktigt entusiastisk. Men jag har också fått en helt annan syn på sporten – jag tänker mer på spelarna bakom spelet.
Det finns såklart andra, mindre glansiga sidor av livet som fotbollsspelare och deras närstående får uppleva, som programmet också speglar. Som när en spelare blir bänkad, petad eller skadad. Även ett litet misstag på planen kan få kännbara konsekvenser.
– Jag har fått en inblick i hur tungt det där kan vara. Det är höga toppar och djupa dalar, säger hon.
Hur är det att vara fotbollspartner i motgångar?
– Det är säkert olika för alla, men jag drogs verkligen med och blev påverkad själv. Ganska tidigt när vi träffades var det givet att Pierre skulle spela i EM – han hade då gjort närmare 40 landskamper och hade startat alla matcher i EM-kvalet. Men bara några veckor innan ringde Janne Andersson och berättade att han inte var uttagen i truppen. Han blev såklart chockad och nedstämd, och det smittade av sig på mig. Sen vände det, och Pierre kom med ändå. När jag träffar andra respektive märker jag att det är olika hur involverad man är känslomässigt.
Det känns som att fotbollslivet kan vara rätt ensamt?
– Absolut, och det är något vi också pratar mycket om i serien. I Pierres fall reste han runt ensam, utan familj. Jag har ofta funderat på hur svårt det måste ha varit att gå igenom allt det där utan någon att komma hem till, någon att vara ledsen med och bolla tankar med. Det är mentalt påfrestande när det går dåligt på planen, och då blir det extra betydelsefullt att ha sin familj nära. Jag tror också att många tänker att alla som spelar i samma lag automatiskt är jättebra kompisar, men där finns också konkurrens. Visst är det fantastiskt att få spela i olika länder och träffa folk från hela världen, men konsekvensen blir ofta att man inte hinner bygga riktigt nära vänskap. Man flyttar ständigt, byter klubb och land. Det blir särskilt tydligt när karriären tar slut.
Det är svårt att diskutera ett liv tillsammans med en fotbollsspelare utan att snubbla på slitna klyschor och fördomar om fotbollsfruar. Begreppet myntades i brittisk tabloidpress i början av 2000-talet, där kvinnorna ofta beskrevs som ytliga, materialistiska och inblandade i skvaller som skandaler. Idag har termen snarare blivit synonym med influencers som visar upp en privilegierad vardag i sociala medier vid sidan av planen. Mer sällan visas den krävande sidan av livet med fotbollsspelare. Med många flyttar, osäkerhet, skador och ett ständigt fokus på nästa match.
– Det finns en bild av att influencers och fotbollsfruar hör ihop, och det är nog för att det är de som syns och hörs mest. Men det finns också många partners där ute som inte vill vara i rampljuset och som har privata Instagramkonton, säger Carolina.
Av de personer hon möter i serien är fyra fortfarande tillsammans med aktiva fotbollsspelare – ingen av dem är influencers. I Sverige innebär epitetet "fotbollsfru" sällan heller den klyschiga bild många har. De flesta kvinnor som är tillsammans med spelare i Allsvenskan har helt vanliga jobb. Men bor man utomlands kan det vara svårare att kombinera en egen karriär med fotbollslivet.
– En tjej jag pratade med, som idag bor på Cypern, är exempelvis utbildad sjuksköterska. Hennes plan är att återgå till yrket när hennes man slutar spela, säger Carolina.
Vilka potentiella fallgropar fin för en kvinnlig partner som lever det här livet?
– Jag tycker själv att det är speciellt att lägga sin egen karriär – eller potentiella karriär – åt sidan för att följa med sin partner utomlands och satsa helt på hans. Jag frågar några av tjejerna hur de tänker kring deras självständighet och hur de löst det ekonomiskt. Det är ju viktigt att känna att man kan lämna relationen om man vill det. De jag träffat berättar ofta att de har någon form av ekonomisk överenskommelse. En tjej berättade till exempel att de delar allt rakt av. Men samtidigt kvarstår frågan: vad händer när hans karriär är över?
Det verkar ställa stora krav på både relation och partner?
– Det gör det verkligen. Jag upplever, och tror, att fotbollsspelare ofta känner en stor tacksamhet – och ibland kanske även skuldkänslor – gentemot sin partner. Partnern har kanske inte så mycket att göra på dagarna utan ägnar sig mest åt barn och hem. För de här kvinnorna väntar en minst lika stor identitetskris när fotbollslivet tar slut. Man blir van vid att på något sätt luta sig mot den andra personens karriär.
Vad händer med ens identitet när karriären tar slut?
– Min känsla är att det beror lite på hur tidigt man började och när man började spela professionellt. Pierre har till exempel haft fotbollen som fokus sedan han var barn. Då blir det nog oundvikligt att drabbas av en identitetskris när karriären avslutas. Vem är man då? Det kan vara svårt att veta vad man mer är bra på eller tycker om att göra när man har har fokuserat så mycket på en sak hela sitt liv. Det handlar om att hitta en ny mening med livet. Dessutom kan det vara svårt att hitta en ny sysselsättning som erbjuder den typen av kickar du tidigare fått på en fotbollsplan. Inget kan riktigt mäta sig med känslan av att göra mål och vinna en match. Det säger flera av dem jag pratat med och som avslutat karriären. Att bli förälder när man slutat spela är något många nämnt som ett skönt och välkommet nytt fokus. Det går såklart inte att jämföra rakt av, men det är en lycka som är svår att beskriva.
Hur har din roll som partner förändrats i samband med att Pierre slutade spela?
– Det har blivit många ”terapitimmar” där vi pratar mycket och bollar tankar med varandra. Men jag försöker också hjälpa honom mer konkret. Hans första idé var att han skulle skaffa ett annat jobb, men jag känner honom så väl och vet att han inte skulle vara nöjd med ett klassiskt 9–5-kontorsjobb där man inte får röra på sig. Fotbollen är extrem på det sättet. Jag försökte påminna honom i slutet av karriären: ”Tänk att du har ett jobb där du dessutom får träna på arbetstid.”
Vad är en sån där grej som folk ofta missförstår med fotbollslivet?
– Att det bara är härligt. Jag var på en skolavslutning idag och tänkte på det här med att många barn drömmer om att bli fotbollsproffs. Jag tror inte alltid folk förstår hur tufft det kan vara. Som när du blir bänkad trots att du känner dig i toppform, eller när du blir petad från ett mästerskap. Du är helt i händerna på en tränare som tar besluten – och på din kropp, som måste hålla sig skadefri. Folk tänker sällan på motgångarna, eller på vilka reaktioner som kan komma om du inte haft en bra dag på jobbet. Om jag sluddrar lite i tv är det ingen som bryr sig. Men om en spelare gör ett misstag – hur litet det än är – kan det avgöra en hel match. De kan till och med få dödshot.
Det är ett sårbart liv, helt enkelt.
– Väldigt sårbart. Det som har slagit mig mest är hur otroligt små marginalerna är hela tiden. Ett enda litet misstag kan leda till att motståndarlaget gör mål – och plötsligt är allt kört. Ibland handlar det verkligen om en centimeter. Och just den där centimetern kan avgöra både reaktionerna du får och hur du mår efteråt.
Vad finns det för fördelar då?
– Det är väldigt roligt och något som för oss närmare varandra. Det var en ny värld som öppnades. Plötsligt började jag prata fotboll med folk på jobbet - halva vår redaktion på Ekonomibyrån började alltid måndagarna med typ en halvtimmes snack om Allsvenskan. Sen är det en otroligt euforisk känsla att sitta på läktaren när ens man spelar. Mitt liv fick en ny dimension av att vara en del av någon annans karriär också. Jag upplevde också kickarna – jag var jättenervös inför matcher, och lika lyrisk och glad när det gick bra. Att vara fotbollsspelare har ju också sina klara fördelar. Att få ägna sig åt sin passion, det är ju fantastiskt.
Vad tar du med dig från arbetet med serien?
– Det är svårt att sammanfatta, men något jag varit särskilt intresserad av är hur man hanterar livet efter fotbollen – vad som händer när karriären tar slut. Det finns så många olika vägar att gå. Richard Magyar, som vi träffar, utbildar sig till psykolog. Erik Berg satsar på sina träningsanläggningar, men gör också tv och shower tillsammans med sin fru Carina – där han visar upp en helt ny sida av sig själv. Det är fint att se att det finns ett liv efter fotbollen, och att det faktiskt kan vara både meningsfullt och roligt även om fotbollens kickar aldrig kommer att upplevas igen.
Gift med fotbollen har premiär 21 juli på SVT Play.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2025.