Landets främste ironiker?

16:20 1 Apr 2022

Barometern Oskarshamns-Tidningens chefredaktör Anders Enström kan vara landets främste ironiker.

En tradition som på senare blivit nästan lika vanlig som aprilskämt är att en förnumstig lokaltidningschefredaktör skriver en förnumstig krönika om varför årets aprilskämt uteblir. Den uppstod under Donald Trumps första år som president, då någon form av fake news-skräck spred sig bland redaktionernas glasögonormar. Varje år sedan dess har en ny lokaltidningschefredaktör skrivit en ny krönika om varför det inte lämpar sig att skämta just det året. 2018 var inget år för fabricerade nyheter. 2019 var inget år för fabricerade nyheter. 2020 var inget år för fabricerade nyheter. 2021 var absolut inget år för fabricerade nyheter.

Tror du att 2022 är ett år för fabricerade nyheter? Då tror du fel. I en krönika skriver Barometern Oskarshamns-Tidningens chefredaktör Anders Enström att tidningen (som aprilskämtat varje år fram till nu, förra året var deras aprilskämt till exempel att det skulle byggas en "ice padel-hall" i Oskarshamn och en helt vanlig padelanläggning vid Kalmar FF:s träningsplan Gasten) tar en paus från aprilskämten just i år.

"Humor och skratt är viktiga också i tider som dessa. Men hur vi än klurade kändes det fel. Våren 2022 har vi helt enkelt fått nog av fabricerade nyheter. Rysk propaganda, fake news med syfte att skada demokratin och trollandet i sociala medier har tagit bort lusten att formulera ett aprilskämt i nyhetsform", skriver han.

Först blev jag provocerad när jag läste det. Varför skulle det inte gå att skämta just 2022, när Barometern Oskarshamns-Tidingen uppenbarligen kunde aprilskämta sig igenom hela Trump-eran och pandemin? Sedan slog det mig att Anders Enström kanske skämtar, att skämtet är att skriva den krönikan år 2022 och att Anders Enström är landets främste ironiker. I så fall ska han adlas.

Läs även: Jag blev grundlurad av Martin Melin på 1 april.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!