Konstrundan i Majorna startar i helgen

10:45 10 Apr 2019

Vi pratade med ordföranden Steve Bettman om vad man inte ska missa och hur man ska planera sin runda.

I den bohemiska stadsdelen Majorna kryllar det av konstnärer. Konstrundan i Majorna är initiativet som lyfter dessa genom att massor av konstnärer under samma helg öppnar upp sina ateljéer för besökare samt ställer ut tillsammans på Röda Sten Konsthall. I år händer det flera roliga saker runt om som att Sjömagasinet kommer att ha en foodtruck på Sockerbrukets innergård, och fyra lokala konstnärer kommer att göra en 25 meter lång målning på en mur vid Fixfabriken. Vi tog och frågade ordföranden för Konstrundan i Majorna, Steve Bettman, hur man ska göra för att maxa sin konsthelg.

Hej Steve! I helgen är det ju dags för Konstrundan i Majorna. Hur startade den?
– Det hela började för 22 år sedan när ett gäng konstnärer från Majorna gjorde en utställning tillsammans. Det fungerade bra, blev etablerat och fick trogna besökare. Sedan dess har det bara blivit bättre och bättre.

Vad är det som gör konstnärsskapet i Majorna så bra?
– Majorna är mitt i stan, och det är tätare med konstnärsstudios här än i många andra delar av Göteborg. Jag antar att det är för att byggnaderna precis vid Göta älv brukade vara fabriker och lagerlokaler men nu har blivit utrymmen för mindre företag och individer.

Hur ska man bäst ta sig runt konstrundan?
– Många konstrundor måste man åka bil för att komma runt på, men i Majorna kan man bara promenera eller ta spårvagnen. Man kan börja vid Röda Sten Konsthall där man kan se samlingsutställningen och planera vilka studios man vill besöka utifrån vilka verk man gillade bäst. Från Röda Sten kan man sen ta en av våra bussar som åker runt till alla studios på lördag och söndag.

Vad har ni för roliga grejer som händer utöver konsten?

– Allting handlar ju om konsten, men skillnaden på vår konstrunda till skillnad från gallerier eller museum är att du får träffa artisterna också. Man får se vad som ger dem inspiration, lära känna dem, ställa frågor om deras arbete och deras process. Plus att det här året så har vi satt ihop en liten film som ger en inblick i konstnärernas dagliga rutiner.

Om du fick välja tre stycken stopp på rundan som en inte bör missa, vilka skulle det vara?
– Röda Sten är det enda måstet egentligen, de andra två får man komma fram till själv. Konst i sig är så subjektivt så var och en måste själva bestämma vilka studios och konstnärer som är intressanta just för dig.

Läs även: Göteborgs bästa uteserveringar 2019.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!