Här är några av alla utställningar i Stockholm som inleder konståret.
SIRI DERKERT
Andréhn-Schiptjenko, linnegatan 31
Siri Derkerts liv och konstnärskap spänner över större delen av 1900-talet och speglar omfattande samhälleliga och kulturella förändringar. Andréhn-Schiptjenkos fjärde separatutställning med konstnären, skapad i samarbete med Derkerts barnbarn, presenterar en mångfacetterad resa genom hennes konstnärskap. Utställningen inkluderar sällan visade verk från olika perioder, såsom kubism, modeteckning, porträtt, bronsskulpturer och materialexperiment.
11 januari - 17 februari
TRUDE VIKEN
Belenius, Ulrikagatan 13
Trude Viken (född 1969 i Lødingen, Norge) återvänder till Belenius med en ny separatutställning. Viken utforskar i sitt måleri den sociala och emotionella mask vi bär och gestaltar genom självreflektion det groteska, makabra, erotiska och humoristiska. Hon har snabbt etablerat sig internationellt, med utställningar i New York, Los Angeles samt Oslo och har utöver denna utställning även en större separatutställning planerad på Kaviar Factory i Lofoten.
25 januari - 24 februari
ADAM YTTERBERG
CFHILL, Västra Trädgårdsgatan 9
Den nyutexaminerade och inte minst omtalade Adam Ytterbergs utställning Torun och farmor uppe vid Myhrbodarna är mer än konst. Den skapar en förtrollande scen som uppmanar betraktaren att utforska, känna och finna hopp mitt i livets komplexitet och kommer dessutom med en medföljande bok. I Ytterbergs konst tar karaktärerna oss med på resor genom outforskade platser i den verkliga världen och målningarna behandlar teman som sexualitet, identitet och miljöförstöring.
11 januari - 9 februari
ANN EDHOLM
Galerie Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8
Konstnären Ann Edholm föddes i Stockholm 1953 men bor och arbetar i Nyköping. 2024 markerar ett tre decennier långt samarbete mellan konstnären och galleriet och denna utställning inkluderar nya verk av Edholm. De storskaliga, fysiska målningarna har etablerat Edholm som en pionjär inom den abstrakta konsten i Sverige och gjort henne till en inflytelserik person bland en hel generation yngre konstnärer.
12 januari - 17 februari
GEORG WILSON
Public Service, Storgatan 1
Med utställningen Time Held me Green Dying presenteras den brittiska konstnären Georg Wilsons (född 1998) konstnärskap för första gången i Skandinavien. Hennes säregna uttryck följer ofta säsongens skiftningar och denna utställning presenterar tidens gång genom livets cykler. Wilson är baserad i London och tog sin BA i Art History vid University of Oxford (2020) följt av en MA i Painting vid Royal College of Art i London (2022).
19 januari - 16 februari
PIA FERM
Saskia Neuman Gallery, Linnégatan 19
Plow your fields, keep your enemies close är Pia Ferms debututställning på Saskia Neuman Gallery och hennes första soloutställning i Sverige. Ferm tog examen från den prestigefulla konsthögskolan och akademin Staedel Schule i Frankfurt, där hon också bor och är verksam idag. Hon använder en rad olika material och metoder i sin konstnärliga praxis men har fokus på vävning, även om både sten och marmorskulptur förekommer.
18 januari - 2 mars
MARIA ADLERCREUTZ
Issues, Vattugatan 13
I Fragments and Details – Weaves and Studies presenterar Issues textilkonstnären Maria Adlercreutzs första soloutställning på galleriet. Utställningen inkluderar 14 vävar från olika perioder i Marias konstnärliga karriär. Maria Adlercreutz (1936-2014) var den första konstnären som integrerade nyhetsfotografi i vävning. På 1950-talet studerade hon vid textilavdelningen på Konstfack i Stockholm, där fokus låg på att göra textilkonst till en egen konstform.
11 januari - 3 februari
LISA LARSON
Galleri Helle Knudsen, Hantverkargatan 18-20
Helle Knudsen har samarbetat med konstnären Lisa Larson (född 1931) i snart 40 år som nu återvänder till galleriet med utställningen Unikat. Originalverken i denna sträcker sig tillbaka ända till 1976 och ger dig som besökare en möjlighet att följa Larsons konstnärliga resa. Varje verk berättar en historia och tillsammans skapar de en imponerande samling.
20 januari - 2 februari
RINKO KAWAUCHI
Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22
En av de mest etablerade konstnärerna i Japan kommer till Sverige för en utställning på Fotografiska. Rinko Kawauchi är känd för sitt drömska bildspråk och i den nya utställningen A faraway shining star, twinkling in hand visas över 40 verk ur konstnärens två senaste serier M/E och An interlinking. Verken spänner från fotografier till video, ljuslådor och fotoskulpturer.
19 januari - 14 april
BRUNO MATHSSON
Sven Harrys Konstmuseum, Eastmanvägen 10
För första gången visas ett urval av Bruno Mathssons möbler tillsammans med 35 av Nordens främsta formgivare. Detta i en utställning som förenar form, kreativitet och nytänkande. Utöver Bruno Mathsson visas verk av bland andra Åke Axelsson, Mats Theselius, Simo Heikkilä och Gunilla Allard.
26 januari - 14 april
FATIMA MOALLIM
Konstakademien, Fredsgatan 12
Stjärnskottet Fatima Moallim som var nominerad till Stockholmspriset så sent som i december förra året är nu aktuell med soloutställningen Viljan att leva på Konstakademien. I samband med detta visas även ett urval av Moallims verk upp på Alma. Fatima Moallim mottog Konstakademiens utställningsstipendium ur Folke Hellström-Linds fond 2022. Stipendiet omfattar en utställning vid Konstakademien, medel för att genomföra utställningen samt en utställningskatalog.
20 januari - 2 mars