SPONSRAD LÄNK: PERSONLIGT BREV
Hur ska man skriva ett personligt brev, vad bör man tänka på och vad ska man verkligen undvika? Vi hjälper dig att lyckas.
Våren och sommaren närmar sig, och vare sig det är tid för examen eller inte kan det vara dags att slipa på CV:t och det personliga brevet. Att knåpa ihop ett schysst CV kan ta tid, men många upplever att det svåraste är att få till ett bra personligt brev. Alla har vi suttit där och dragit klyscha efter klyscha och inte känt oss nöjda. På ungefär ett A4 ska du beskriva varför du är det bästa valet och vad du kan tillföra företaget, samtidigt som du bör undvika de vanligaste fallgroparna.
Överlag kan det vara klokt att utforma det personliga brevet som en matchning till annonsen och i efterhand pricka av att du har täckt upp allt som stod skrivet i den. Däremot är det ingen höjdare att använda exakt samma ord som finns i annonsen, försök istället hitta synonymer eller ännu bättre – förklara, exempelvis genom att skriva att du ”gillar omväxling” snarare än att du ”är flexibel”.
Att tydliggöra vad tjänsten skulle innebära för dig är viktigt, men ännu viktigare är att lyfta fram vad du kan bidra med. Vanligt är att rada upp ett par personliga egenskaper och nöja sig med det – försök istället att förklara vad dessa egenskaper betyder för dig och hur de kommer i uttryck i ditt arbetssätt. Kom ihåg att det personliga brevet är en fördjupning av ditt CV, därmed kan du välja vad du vill lyfta fram och det är här du har chansen att visa vem du är.
Anna Jeppsson Blomberg
KIMM, en del av Wise Professionals, rekryteringsspecialist
Anna på KIMM menar att det viktigaste i ditt personliga brev är att hålla en professionell ton, där du kan vara personlig, men inte privat. Detta är något som du bör ha i åtanke brevet igenom och det gäller även om du vill bifoga en bild.
– Välj en bild där du ser professionell ut, det vill säga inte en bild från Mallisresan
Finns det någon särskild ögonöppnare som alltid fångar rekryterarens uppmärksamhet?
– Du kan jobba med rubrikerna, med att sammanfatta dig själv och med att visa på tydligt engagemang gentemot den aktuella arbetsgivaren och tjänsten. Det är bra att visa att man har förstått vad rollen går ut på och på vilket sätt man kan bidra.
Vidare tycker Anna att det är viktigt att tänka på att ”less is more” och att du har tänkt igenom allt du har skrivit.
– Ett av de konstigaste breven var på fyra A4 och trots att det var så långt förstod jag aldrig någonting av det som stod.
Var därför alltid tydlig, krångla inte till det och använd stavningskontroll. Var inte heller rädd att visa ditt engagemang. Vill du göra ett personligt brev i form av en video går det utmärkt, men då ska du fortfarande vara lika noggrann, exempelvis med grym videokvalitet. Ett sista tips från Anna är att du bör tänka på din paketering och därför alltid spara och skicka dina dokument som pdf-format.
Katharina Hjorth
Inhouse, konsult-, bemannings- och rekryteringsföretag
Katharina på Inhouse menar att man som rekryterare läser väldigt många personliga brev och ett sätt att säkerställa att du blir ihågkommen kan vara att bifoga en bild i brevet, då det är lite mer personligt och kan ge ett bra intryck. Vidare är det viktigt att skriva om något som gör att du sticker ut från mängden.
– Det kan vara en udda hobby, en kort berättelse om varför du hamnade i den bransch du arbetar i eller något annat som berättar mer om dig som person.
Katharina anser att man gärna får lägga upp brevet efter tre grundstenar med en kort resumé över sin arbetslivserfarenhet, en personlig presentation och en del där man beskriver varför man är intresserad av tjänsten. Överlag ska man undvika allt som ger en negativ klang och vara noggrann att skilja på att vara personlig och privat.
Vad ska man absolut inte ta med?
– Man ska alltid tänka på att skriva utifrån sig själv och inte försöka vara något man inte är. Det märkligaste jag läst var nog ett brev där författaren försökte sig på en berättelse som skulle vara unik. Personen gick in på mycket djupa och även svåra privata förhållanden som inte alls kändes positivt att läsa.
Katharina tror även att de flesta fortfarande föredrar ett mer traditionellt personligt brev, men att vi går mot en framtid med ansökningar som är mer interaktiva. Det viktiga är att presentera sig själv på ett sätt där man vågar vara personlig, men inte privat.
Fredrik Bardon
Academic Work, bemannings- och rekryteringsföretag
Fredrik på Academic Work anser att det finns ett par saker man ska akta sig för när man skriver sitt personliga brev.
– Politisk åskådning eller om du till exempel har en dröm om att bli medlem i en MC-klubb kommer nog inte att gynna dig.
Däremot ska man våga sticka ut och vara unik, vilket man kan genom att skriva vad företaget kommer att få om de väljer just dig snarare än att skriva vad du tror att de förväntar sig. Har man i annonsen angett att man söker en tävlingsinriktad person kan det vara till din fördel att lyfta fram intressen som visar att du har en tävlingsinstinkt.
Vad är det konstigaste du någonsin har läst i ett personligt brev?
– Min kollega fick en gång en ansökan med ett personligt brev från en man som berättade hela sin livshistoria på omkring tio sidor där han bland annat beskrev i detalj om ett tillfälle då han hade ett olyckligt möte med skogens konung på riksväg 40.
Fredrik tycker även att du ska fundera över vilka saker som finns skrivet i ditt CV och inte behöver tas upp igen i det personliga brevet
– Var du har jobbat, vilka sju språk du talar och dina extraordinära systemkunskaper står sannolikt beskrivna i CV:t som du skickat in tillsammans med brevet.
Var därför noga med vad du vill förmedla med ditt brev och tänk på att spara några godbitar till intervjun.
Helena Elfström
Proffice, bemannings- och rekryteringsföretag
För Helena Elfström på Proffice är det viktigt att man håller sig relativt kort i sitt personliga brev och endast fokuserar på det som är relevant.
– En väl genomarbetad ansökan fångar alltid intresset.
Vilken typ av personligt brev föredrar ni, traditionellt utformade eller mer kreativa?
– För vissa tjänster passar till exempel en presentationsfilm bättre. Men tänk på att överarbetade ansökningar med mycket färg, tokiga layouter och så vidare ofta skjuter över målet.
Helena tycker även att man ska undvika att låta negativ och istället försöka hålla en positiv ton rakt igenom och framför allt inte fastna i långa beskrivningar. Håll en tydlig struktur och förklara varför du vill ha jobbet. Lite personlig kan man vara, men välj det som passar för detta tillfälle. Det kan exempelvis bli mer personligt om man skickar med en bild.
– Men inga partybilder eller nakenbilder. Ja, det förekommer faktiskt!
I övrigt anser Helena att det är viktigt att förklara hur din kompetens matchar tjänst och företag, vilket en del verkar ha problem med.
– En kille lyfte fram sin flickvän som övrig merit. En annan skrev att han var 188 centimeter lång och därför passade som mötesbokare. Och en tjej skrev ”jag finns på Facebook, alltså existerar jag”.
Rekryteraren kan lätt missa hur bra du är som person om du överarbetar din ansökan och skriver långt bara för skrivandets skull. Helena tipsar om att du istället kan försöka hålla dig kort och vara tydlig.
5 saker att tänka på
• Håll dig till ett A4.
• Var personlig, men i lagom mått.
• Om du vill skicka med en bild ska den se professionell ut.
• Visa att du förstått vad rollen går ut på.
• Våga visa ditt engagemang.
5 saker att undvika
• Beskrivning av ditt privatliv.
• Felstavningar, felformuleringar och konstiga typsnitt.
• Detaljerade utsvävningar.
• Raka upprepningar från CV:t.
• Samma brev till alla.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2014.