Kökskunskap för dummies

16:09 31 Jul 2008

 Hjärta Smärta

Jag har under årens lopp avverkat åtskilliga kastruller, mikrovågsugnar och dyra råvaror på grund av okunskap och slarv. Kebabrullar har värmts upp i kastruller, hamburgerbröd...

Jag har under årens lopp avverkat åtskilliga kastruller, mikrovågsugnar
och dyra råvaror på grund av okunskap och slarv. Kebabrullar har värmts upp i kastruller, hamburgerbröd har brunnit upp i mikron och nu senast fick giftcentralen ett akut samtal å min sambos vägnar då en pizza råkat bli marinerad i ett starkt rengöringsmedel för ugnen.

För att inte du ska gå i samma fällor tog Nöjesguiden hjälp av Johanna Westman för att göra en liten men oumbärlig guide till noviser i köket. Bara att klippa ur och sätta på kylen (den där stora saken i köket).
Johanna Westman är Popitopptjejen som alla killar var förälskade i på nittiotalet. Hon har skrivit Första kokboken i världen som fokuserar på lättlagade recept och andra böcker som tillsammans med hennes teveprogram har fått många köksdebutanter att börja gilla mat och matlagning.
Jag har aldrig lagat mat, hur börjar jag?
–Du har säkert en älsklingsrätt. Börja med att försöka laga den, då vet du hur det ska smaka. Kolla i olika kokböcker och på nätet eller ring mamma (eller pappa) och fråga hur man gör. Handla bra råvaror! Se till att du har gott om plats och gott om tid. Bjud bara hem vänner som kan ha överseende med att du misslyckas första gången, inte dina svärföräldrar. Det ska vara roligt och inte kravfyllt att laga mat.
Vilka är de vanliga misstagen vi begår i köket?
–Många vill nog lite för mycket och börjar med att göra krångliga saker ur kockkokböcker. Sedan står de där med travar av disk och en blek kopia av Wretmans fiskaladåb och då känns det inte värt det. Det är också ganska vanligt att man börjar laga mat utan att kolla om man har alla ingredienser hemma. Då måste man improvisera och byter ut saker hej vilt utan att riktigt veta varför mjöl behövs för att reda av en sås. Översaltning är också vanligt. Man smakar och smakar under matlagningen och blir avtrubbad smakmässigt och plötsligt är det för mycket. Sedan måste man låta matlagning ta tid, och inte som jag ibland, göra för många saker samtidigt.
Om man har svårt att komma på vad man är sugen på, hur gör man då?
–Jag får inspiration från en massa håll. Kanske ser jag en grönsak i affären som ser fin ut. Jag prenumererar också på Ekolådan och blir ofta inspirerad till nya rätter därifrån. Jag drar mig aldrig för att fråga om recept till exempel under resor, och har hittills bara fått nej en gång. Men det kan också vara någonting jag ser på teve eller naturligtvis i kokböcker och tidningar.
Har du något bra snabbmatstips?
–Italiensk mat är underbart enkel och snabb, och väldigt lätt att lyckas med. Kycklingfiléer som vänds i mjöl och steks i smör, och så har man i citronsaft eller vitt vin och finhackad persilja. Ha lite tagliatelle till och en tomatsallad. Tomater med riktigt god mozzarella och basilika, olivolja och ett gott bröd är också smarrigt. Har jag dåligt med ingredienser hemma kan jag koka spaghetti som jag vänder ner i en stekpanna med fräst vitlök och chilipeppar i olivolja och så öser jag på riven parmesan. Det finns oändligt många rätter som går fort att laga.
Hur gör man för att det ska bli kul om man är helt ointresserad av mat?
–Bläddra i kokböcker, gå till en riktig saluhall och handla råvarorna, bjud hem en kompis som gillar att laga mat, sätt på musik du gillar, kanske ett glas vin under arbetet?
Ska man lyssna på någon särskild musik när man lagar mat?
–Mat och musik är oftast roligast om man låter sig inspireras av andra kulturer. Jag gillar ganska glad musik, sextiotals-schlagers och åttiotalsdisco. Det är ju kul när man kan sjunga med också. Klassisk musik kan vara bra när det är pilligare maträtter eller lite mer finlirsmat. Pop och rock om man improviserar och hackar saker lite rufft och slarvigt.

Några fina husmorstips



* För att kolla om spaghettin är klar kan du slänga lite på kylen. Färdig spaghetti fastnar. Det räcker med att prova med ett (1) strå. Testa inte detta med makaroner.

* Ett gammalt ägg står på högkant om det läggs i ett glas med kallt vatten. Ett färskt ägg lägger sig. Om ägget är gammalt, släng det.

* Rör ner ett par matskedar ketchup och lika mycket rött portvin de sista fem minuterna köttfärssåsen sjuder. Låt alltid eventuell pasta koka med i såsen i någon minut.

* En matsked socker i såsen bryter av smaken på ett trevligt sätt, utan att det på något sätt smakar sött.

* Ett gem under kastrullens ena kant när du kokar mjölk gör så den inte bränner vid lika lätt. Om du ändå lyckas bränna till exempel en sås med mjölk i kan du hacka en lök och sila såsen genom hacket för att få bort den brända smaken. Släng därefter hacket.

* Råkar du salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skalad potatis. Den suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick. Släng sedan potatisen.

* Har såsen eller skyn blivit för fet? Lägg i några isbitar och låt fettet klumpa sig runt dessa. Plocka sedan upp dem tillsammans med fettet med en matsked och släng bort det.

* Riv ost på ett bakplåtspapper. Då står rivjärnet stadigt och osten är lätt att hälla upp.

* Färsk citronsaft på den grillade köttbiten mörar och ger god smak.

* Köp en riktigt bra olivolja till alla grönsaksrätter och istället för smör på brödet.

* Saxar kan ersätta kniven en hel del. Klipp örter fint i ett glas, bacon i lagom bitar eller varför inte pizzan till exempel?

* Riv löken till köttbullarna på rivjärn. Då känner man inte av lökbitarna i bullen men får ändå till rätt smak.

* Frys in överblivna vinslattar i frysen. Vitt vin gör under verk med stekt kyckling, köttfärssås, frästa zucchini skivor eller spaghetti Carbonara.

* Lär dig göra en god bechamelsås och du kan göra om nästan alla sorts rester (inte sushi) till en supergod gratäng.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!