Foto: Emma Svensson

Klara Doktorow ger ut relationsbibel

11:01 4 May 2020

Klara Doktorows och Veronika Palms bok Relationsbibeln är som parterapi, men billigare.

Den varma, bjussiga och underhållande radioprofilen Klara Doktorow har länge hörts strössla relationsråd och berätta anekdoter i podcasten Trettio plus trevar. Sedan hon blev en del av Vakna med Nrj i mars 2019 har allt fler fått upp ögonen för henne, men inbitna Breaking News-fans känner antagligen igen henne främst från deras sexpanel. I boken RelationsbibelnFör er som vill hålla ihop länge som Klara har skrivit tillsammans med psykologen Veronika Palm är hon mer utlämnande än någonsin tidigare.

En bibel alltså! Det är ganska stora skor att fylla?
– Haha, ja. Men när Hudbibeln släpptes så kändes det plötsligt lite mindre kristet att göra något liknande för relationer. När vi började spåna på boken så sa jag att det skulle vara en bibel för relationen, och Veronika tyckte det lät bra. Då googlade jag "Relationsbibeln" och det fanns inget, inte en träff. Så med dunkande puls registrerade jag det överallt. Sen tvivlade vi, men det kändes så nära det vi ville åstadkomma med boken. Så då var det okej att titeln blev lite lökig.

Självförtroendet att skriva en handbok om relationer har däremot inte alltid synts till i Klaras egna förhållanden.
– Jag har länge tänkt att jag inte ska vara ihop med någon alls för att jag är bråkig och svår att leva med. Det som är skönt med min man Kjell är att han också är lite svår att leva med. Då kan vi leva med varandra.

Klara beskriver det som att hon kan vara sig själv utan att någon ligger på plus och den andra på minus, och att hon tidigare upplevt vissa sidor hos sig själv som tillkortakommanden.
– Jag har känslorna utanpå. När jag mår bra mår jag otroligt bra, och när jag mår dåligt kan det stjäla mycket från relationen. Det tog lång tid att förstå att jag behöver vara med någon som klarar av både topparna och det avgrundsdjupa. Jag har gått i terapi och lärt mig mycket, men om du ringde och frågade mina ex hur jag är som flickvän skulle de bara skratta rakt ut.

Vad har det givit din nuvarande relation att skriva boken?
– Vi är tightare än någonsin. Kjell har inte velat läsa hela boken förrän den kommer från tryck, men jag har smugit in alla tester och övningar i vår relation. Det har verkligen funkat, Kjell sa vid något tillfälle att “Vad fan har hänt med dig? Du har blivit så rimlig”.

Det flummiga och något oväntade tipset som hjälpt Klara mest är att aktivt tänka fina och positiva tankar om Kjell.
– Det låter Mia Törnblomskt, men det funkar! Man lurar hjärnan lite och känner sig mer kär.

Vad är din generella inställning till självhjälpsböcker?
– Det är svårt att göra något som inte blir klyschigt, men jag har läst massor. Jag tänker på min och Veronikas bok som grundläggande parterapi. Tipsen du får i boken är samma som du får om du börjar gå i terapi. Här får du dem billigare, men behöver jobba mycket själv.

Jag påpekar att de flesta självhjälpsböckerna glöms bort efter en kort tid och aldrig riktigt tjänar sitt syfte.
– Ja, precis. Av den anledningen beställde Veronika hem alla relationsböcker som fanns ute när vi drog igång det här. Hon provade tipsen på sin man för att se hur de fungerade, och vissa var så krångliga att han knappt förstod. Man ska ju inte behöva vara psykolog för att läsa boken. Vi har utgått från hur relationer ser ut och vilka problem som är vanliga. Det är enkla och konkreta tips för alla förhållanden.

2000-talets populäraste svenska relationsbok är Dan Josefssons och Egil Linges Hemligheten som baseras på anknytningsteorin. Klara tycker att det är dags att flytta fokus från den. 
– Man kan inte stoppa folk i fack, människor är inte så enkla. Det är egentligen samma sak med den här trenden att människor ska vara blå, röda, gröna eller gula personer. Vi är flera miljarder människor, kom inte och säg att det bara finns fyra typer av oss. Alla har sin skit, så om man istället utgår från själva problemet och vilka känslor som triggas igång, då tror jag man har bättre förutsättningar att fungera bra i en relation. Jag har dessutom gått i terapi utifrån anknytningsteori, och det hjälpte till viss del. Men jag blev varken bättre på att bråka, fördela ekonomi jämställt eller att njuta av ett ligg.

Kan du komma på ett vedertaget relationsråd som du tycker är riktigt dåligt?
– Ja, att man inte ska bråka.

Typ det här “Är det rätt så är det lätt”?
– Exakt, det ska inte vara lätt. Då är det nog snarare något som är jättefel. Det kanske finns någon i historien som varit tokkär rakt igenom, men i vanliga fall funkar det inte så. Om det hela tiden känns bra så känner man nog egentligen inget alls.

Hur tror du att du skulle ta emot den här boken om den inte var din?
– Jag hade köpt den! För att jag har behov av den. Jag tycker att det är en fin guide för att vara ihop länge. Eller så länge man borde vara ihop, för alla relationer ska inte hålla. Jag är ju gift och vill såklart att det ska vara för alltid – det vill ju alla – men det är egentligen skitsamma om man sedan mår dåligt i det. Jag tycker att det är viktigt att göra åren man har tillsammans njutningsfulla. Man ska inte behöva känna att man slösat tid.

Varför tror du att folk byter partner ofta när de flesta fantiserar om evig kärlek?
– Jag tror att det handlar om utbud i Stockholm. När jag fortfarande bodde på Gotland som tonåring hade alla långa relationer. Här i Stockholm finns det så många alternativ att det blir svårt att välja. Om du går ut en fredag i november i en småstad finns det inte många singlar, kanske två om du har tur. Det är jävligt begränsat. Men jag tror också att det är en bra sak. Jag tror att man ger relationen mer tid och vågar förlåta varandra i större utsträckning. När man bearbetar saker tillsammans tror jag att respekten finns där och man är fina mot varandra.

Relationsbibeln – För er som vill hålla ihop länge släpps den 18 maj.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2020.