"Känslosamt men rått" – Westkust släpper debutalbumet Last Forever

14:26 22 Apr 2015


Foto: Hilda Randulv.

En hörselskada och ett upptaget systerband stod i vägen, men nu finns äntligen Westkusts debutalbum tillgängligt för allmän lyssning.


Det har gått några år sedan Göteborgs musikscen fick upp ögonen för Westkust. Första materialet släpptes 2012, stavades Junk EP och kunde ge hoppet tillbaka till den bittraste av popentustiaster. Men debutalbumet kommer alltså först nu. 
– Vi började skriva och repa skivan hösten 2013, men sen fick vi ta en paus. Gustav (Andersson, sångare och gitarrist, reds. anm.) fick problem med en bullerskada i öronen, säger Julia Bjernelid, bandets andra sångare.

När skivan väl var inspelad och klar stötte de på nästa hinder. Westkust delar två medlemmar med systerbandet Makthaverskan, och de hade fullt upp med sin USA-turné. Last Forever, som skivan heter, fick helt enkelt vänta till april 2015 innan den såg offentlighetens ljus. Men å andra sidan är det ju inte alltid dåligt att dra ut på saker. Westkust verkar ha hittat sitt sound under uppehållet.
– Vi har verkligen fattat hur vi vill låta nu, och hittat vår grej, berättar Julia Bjernelid. Det låter nog mer eget den här gången än vad vi gjort tidigare.

När singeln Swirl kom för någon månad sedan lät inte reaktionerna vänta på sig. Pitchfork och Stereogum hyllade den, och plötsligt var förväntningarna på den kommande skivan ännu större. Enligt Julia Bjernelid är låten extremt representativ för hur Westkust låter 2015.
– Den är rätt hård, men har samtidigt en snällhet i sig, som vi vill att det ska vara. Vi gillar när det är känslosamt men rått.

Nu drar Westkust ut på en miniturné tillsammans med School ‘94, som också tillhör skivbolaget Luxurys stall. Framtiden för den göteborgska popmusiken har definitivt börjat ljusna.

Läs också: Nöjesguidad: Alice B från School '94.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!