För tre år sedan startade det konstnärsdrivna medielaboratoriet CRAC - Creative Room for Art and Computing. Här har konstnärer fått möjlighet att experimentera med avancerad (och dyr) digital teknik som annars vore utom räckhåll för de flesta. I september presenteras verksamheten i en utställning på ärevördiga Liljevalchs konsthall. Vad blir det som visas? Vi ringde upp CRAC:s projektledare Peter Hagdahl.
- Det blir nya verk av ett tjugotal konstnärer - Henrik Håkansson, Lotta Antonsson, Ann-Sofi Sidén, Carl Michael von Hausswolff och andra som varit med och byggt upp verksamheten under de här tre åren.
[B]Hur fungerar det att visa sådan här konst i en så gammal miljö som Liljevalchs?[/B]
- Visserligen har de flesta verken kopplingar till nya medier på ett eller annat sätt, men det blir inte enbart virtuella saker utan en hel del fotografi, video och andra tvådimensionella medier.
[B]Hur står det till med konsten på Internet? Man snubblar inte direkt över bra saker när man letar...[/B]
- Nej. Självklart kan konst fungera bra på Internet, men man måste komma ihåg att nätet fortfarande är ett relativt nytt medium och under utveckling.
[B]Kan man kanske säga att konst på Internet är "site-specific"?[/B]
- Eh, nej, faktiskt inte. Den är raka motsatsen, antitesen, till det. Den är inte alls bunden till en viss plats. Däremot är den beroende av mediet.
CRAC, [I]Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60, från 9 september till och med 1 oktober[/I]