Inzoomning på Expressens roll i det stora horbråket

10:29 5 Apr 2017

Läs allt om den direkta lögnen, när reportern lät sina egna negativa åsikter om lågstadielärare bli till ord i Little Jinders mun, och det kanske mest anmärkningsvärda av allt.

Till att börja med vill jag säga att kvällstidningshat på slentrian är bland det mest tröttsamma jag vet. Men i fallet Det stora horbråket mellan Little Jinder och Camilla Läckberg har Expressen faktiskt både ljugit, tagit saker helt ur sitt sammanhang och lagt ord i Little Jinders mun. Och då är det kanske på sin plats att någon påpekar det. Den som har missat vad bråket handlar om kan läsa min recap här. Knäpp fast säkerhetsbältet, för nu åker vi.

1. Den direkta lögnen
I podcasten Hemma hos Strage berättar Little Jinder att hon fått ett vykort från en kvinna efter att ha medverkat i Breaking News.
– Hon skrev ett vykort till mig: “Underskatta ej publiken, vårda ditt språk. Visa lite ödmjukhet och raljera ej om sprit och fylla. I hopp om bättring, hälsar Eva i Eskilstuna, säger Little Jinder i podcasten.

Sedan utspelar sig följande ordväxling.
Jinder: Hora! Nej, jag skoja *skratt*.
Strage: Du satte upp det på kylskåpet?
LJ: Ja, det var min första skriftliga utskällning som jag fått.
FS: Det var också, kan vi tillägga, skrivet med en snygg lärarhandstil.
LJ: Skrivstil!
FS: När du fått tillbaka din uppsats och hade fått en tvåa i sjuan var omdömet skrivet med exakt den handstilen.
LJ: Vykortet skrek ju lågstadielärare.  

Expressen har dock återgivit samtalet så här:

"Artisten tog inte helt lätt på det kritiska vykortet, utan tycker att det känns som om det var skrivet av en lågstadielärare.
– Hora! Det där var min första skriftliga utskällning. Skrivet med skrivstil. Vykortet skrek lågstadielärare! Vad är det för sjukt tråkmåns-kent-land vi lever i, undrar Little Jinder."

Tog inte helt lätt på då det kritiska vykortet? Det var väl PRECIS vad hon gjorde? Hon har ju satt upp det på kylskåpet!

2. När reportern lät sina egna negativa åsikter om lågstadielärare bli till ord i Little Jinders mun
"Artisten tog inte helt lätt på det kritiska vykortet, utan tycker att det känns som om det var skrivet av en lågstadielärare."

Läs konversationen mellan Jinder och Strage igen. Är det bara jag som inte hittar ett negativt ord om lågstadielärare? Det står väl bara att lågstadielärare skriver fint? Trots det har reportern tolkat in andra saker. Kan det ha att göra med reportens eget förakt för lågstadielärare?

3. Det kanske mest anmärkningsvärda av allt
Den som redan har läst bråkrecapen kan skippa det här. Men det är ändå ANMÄRKNINGSVÄRT att Expressen valt att klippa bort att Little Jinder säger "nej, jag skoja!" och skrattar direkt efter att Little Jinder kallar brevskrivaren "hora". Och att de utelämnar att det är en skämtsam callback till tidigare i podden när Little Jinder säger att "Nöjesguiden är horor".

Det riktigt intressanta är att meningen "Little Jinder skriver nu i en post på sitt Instagram-konto att uttalandet var sarkastiskt menat" tillkommit i slutet av artikeln efter att Camilla Läckberg uppmärksammat den och Det stora horbråket™dragit igång. När jag skrev bråkrecapen öppnade jag för att det skulle kunna tyda på att Expressen är så dumma att de inte fattade att Little Jinder skämtade, och att reportern handlade i god tro. Men den hållningen har jag övergett.

Det är faktiskt fullkomligt otänkbart att en ung person ska ha lyssnat på podcasten och trott att Little Jinder tycker att brevskrivaren med lärarhandstil är en hora på riktigt. Reportern har väl dragit en rövare, helt enkelt. Sedan har redaktionen insett att det inte ser så bra ut, men ändå valt att ha kakan och äta den genom att behålla artikeln precis som den är med undantag för det lilla tillägget i slutet.

Läs även: "Bråkrecap: Camilla Läckberg vs. Little Jinder"

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!