Bråkrecap: Camilla Läckberg vs. Little Jinder

09:04 4 Apr 2017

Läs ALLT om det stora horbråket mellan deckardrottningen och Sveriges enda rockstjärna.

Allting började med en artikel i Expressen som faktiskt är sensationellt elakt vinklad. Artikeln handlar om att Lill-Babs inte alls stör sig på Little Jinder, i motsats till vad Little Jinder hävdar i Fredrik Strages podcast Hemma hos Strage. Mot slutet av artikeln har journalisten klippt in en annan sak Little Jinder pratar om i podden och ryckt den helt ur sitt sammanhang. Little Jinder berättar om ett vykort hon fått från en äldre kvinna efter sin omtalade medverkan i Filip och Fredriks tv-program Breaking News.
– Hon skrev ett vykort till mig: “Underskatta ej publiken, vårda ditt språk. Visa lite ödmjukhet och raljera ej om sprit och fylla. I hopp om bättring, hälsar Eva i Eskilstuna, säger Little Jinder i podcasten.

Då äger följande ordväxling rum.
Jinder: Hora! Nej, jag skoja *skratt*.
Strage: Du satte upp det på kylskåpet?
LJ: Ja, det var min första skriftliga utskällning som jag fått. 
FS: Det var också, kan vi tillägga, skrivet med en snygg lärarhandstil.
LJ: Skrivstil!
FS: När du fått tillbaka din uppsats och hade fått en tvåa i sjuan var omdömet skrivet med exakt den handstilen.
LJ: Vykortet skrek ju lågstadielärare.

Det här har Expressen klippt ihop till:
"Artisten tog inte helt lätt på det kritiska vykortet, utan tycker att det känns som om det var skrivet av en lågstadielärare.
– Hora! Det där var min första skriftliga utskällning. Skrivet med skrivstil. Vykortet skrek lågstadielärare! Vad är det för sjukt tråkmåns-kent-land vi lever i, undrar Little Jinder i "Hemma hos Strage".

Inte nog med att ordet "hora" låter betydligt hårdare när det inte följs av "Nej, jag skojade" och ett skratt väljer Expressen att utelämna att ordvalet är en skämtsam callback till tidigare i podcasten när Little Jinder säger att "Nöjesguiden är horor". (Vi på Nöjesguiden föreslår att du som läser det här lyssnar på podden här från 06.45 och bildar dig din egen uppfattning av det).

(Efter att bråket fått medial uppmärksamhet har Expressen lagt till "Little Jinder skriver nu i en post på sitt Instagram-konto att uttalandet var sarkastiskt menat" i slutet av artikeln, vilket får oss att undra om de inte alls hårdvinklade medvetet utan är så dumma att de faktiskt trodde att Little Jinder tycker att brevskrivaren är en hora på riktigt).

Sedan läste i alla fall Camilla Läckberg artikeln och rasade på Instagram: 
"Som kvinnor har vi fört - och för - en hård kamp under många år för att slippa få ordet "hora" slungat på oss av män. Jag får själv det slungat mot mig i sociala medier av män med patetiskt jämna mellanrum. Så att som kvinna använda det ordet till en annan kvinna tycker jag är under vår värdighet och respektlöst mot alla de som fått ordet i förakt slungat mot oss. [...] Man kallar inte en annan kvinna "hora" i det läget. Dessutom - "lågstadielärare" är inget som heller i min åsikt som mamma ska användas nedsättande - ordet "lärare" är i mina ögon en hjältebenämning i sig! Lärare for president!" skriver hon och lägger till hashtagen #detfinnsensärskildplatsihelvetetförkvinnorsomintehjälpervarandra.

Det dröjde inte länge innan Little Jinder svarade henne i kommentarsfältet. 
"Haha du kanske borde lyssna på avsnittet, det där är ett lösryckt citat som inte stämmer överens med kontexten. Innan du gör åsiktsinlägg kanske du borde göra lite research" och "Dessutom, om du vill hjälpa kvinnor kanske du inte ska använda dina en miljard följare till att hänga ut en annan kvinna som 'dålig feminist' haha. Kanske dags att köpa en hjärncell eller två för dina bokmiljarder", skriver Little Jinder.

Camilla Läckberg erkände då att hon borde satt sig in i vilket sammanhang Little Jinder använde ordet "hora".
"Det har du rätt i. Borde ha lyssnat först. Men jag har lyssnat nu och står även efter det fast i min ståndpunkt att dina ord kan väljas med betydligt mer omsorg", skriver hon.

Deckardrottningen beklagade sig även över Little Jinders "omogna" ordval.
"Och det var ju ett moget svar i debatten. Där avstannade all min lust att vilja föra en debatt med dig om detta totalt", skriver hon.

I ett svar till en läsare som påpekar att Little Jinder skämtar när hon säger "hora" skriver Camilla Läckberg "Inte lämpligt och förklaringen 'skämt' inte tillräcklig. Ersätt ordet 'hora' med 'neger' och känn hur kul det är, eller hur lämpligt det är som svordom i det här sammanhanget". Oooooookej.

"Intressant att du orkar föra en debatt om mina personliga ordval i en podcast du initialt inte har hört. Gud vad pinsam du är? Starkt att du inte tar bort inlägget ändå, det får man ge dig!", svarar Little Jinder.

Sedan fick Little Jinder stöd av sina vänner Rebecca & Fiona, som kommenterade inlägget från sin gemensamma Instagram. 
"När du väljer att hänga ut en 'kvinna' så här och citera den ur sitt sammanhang skapar du en plattform för dina följare att spy ur sig fett elaka saker mot en ensam tjej som bara försöker leva. Det blir helt enkelt mobbning och det tror jag inte att du heller tycker är bra för systerskapet", skriver artistduon.

Little Jinder har dessutom svarat Camilla Läckberg med tre inlägg på sin egen Instagram. Ett där hon skriver:
"Jättetråkigt att media är så lågintelligenta att dom citerar sarkasm som bokstavliga "åsikter" jag har, dessutom i helt fel kontext haha. Inte för att jag förväntar mig högre verkshöjd av en skvaller eller kvällstidning... men GUD SÅ PINSAMT att offentliga personer läser den här SMÖRJAN och ska kommentera!!! KOM IGEN. Ping @lackberg PS älskar både kvinnor och lärare KRAM SVERIGE".En inzoomad bild på Camilla Läckbergs ansikte där hon skriver: 
"Här är en kvinna som använder sina 1miljard följare på instagram till att hänga ut en annan kvinna som dålig feminist med hashtagen #detfinnsensärskildplatsihelvetetförkvinnorsomintehjälpervarandra kan vi bara ha en tyst minut för det nu".

Och ett screenshot på sin egen kommentar om händelsen till Nöjesbladet:


På Instagram upprepar Camilla Läckberg att hon står fast vid åsikten som hon hade när hon inte hade lyssnat på podden.
"Varför skulle jag ta bort det? Har ju lyssnat nu och min åsikt är oförändrad", skriver hon.

Uppdatering: Senare på kvällen kastade sig Anna Book in i kommentarsfältet på den första bilden Camilla Läckberg la ut.

"(emojis) Sorgligt hur lätt det spårar från alla håll. Håller med dig @lackberg - Men riktigt läskigt att se hur många kommentarer yttras (emoji) gör mig på riktigt ledsen åt alla håll. Den viktigaste frågan måste ju ändå vara att alla vi människor måste bli vänligare, förstående & mer stöttande gentemot varandra (emojis) Att kalla någon för fula ord oavsett orsak eller anledning. Kan aldrig vara okej. Sitter själv med en hög vidriga påhopp & kränkningar just nu (emojis) & känner att jag borde polisanmäla sådant beteende & agerande ....men kommer det hjälpa?!? När kommer det någonsin att hjälpa?!? Om det finns såååå mycket hat & människor som sååå lätt ger sig på andra utan att ha ordentliga källuppgifter åt vilket håll det än må vara.....så blir man bara rädd för vad konsekvenserna för det kan bli (emojis) När ska rätt bli rätt? Fel bli fel? Sanning bli/vara sanning? Lögner lögn? Trakasserier bli trakasserier? Förtal bli förtal? (emojis) Fan att det ska vara såååå svårt! Det är sååå lätt att döma, utan att veta eller ens bry sig om att åtminstone försöka att införskaffa så mycket äkta fakta & sanningshalt i vad det än må handla om. Och väldigt lätt att fabrisera & efterfabrisera vad som sagts eller gjorts. Och DET är det mest beklämmande (emoji) & något blir ju inte sant, för att 10.000 ropar vi såg musen ( ett litet skämt mitt i allt (emojis) ) Skämt å sido / tycker inte att det bara är män eller kvinnor, killar eller tjejer, pojkar & flickor som inte ska kalla varandra för nedsättande saker eller ord. Alla borde visa mer förståelse, vänlighet, ödmjukhet, kärlek & respekt för varandra. Oavsätt kön, etnicitet, religon, smak eller tycke ( som bara några få exempel ) Men....undrar när den drömmen ska bli verklighet (emoji)", skriver hon kort och kärnfullt.

Vi på Nöjesguiden lovar att återkomma i ärendet så fort SVT Opinion har låtit Joakim Lamotte och Ronnie Sandahl debattera om man får säga hora eller inte.

Läs även: "Inzoomning på Expressens roll i Det stora horbråket"

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook för att inte missa fler spännande bråkrecaps.
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!