INTERVJU: "Skivan ska kännas i hela kroppen" – JJ om nya "V"

10:34 20 Aug 2014

Uppriktig undran: när ska vi få se en ny pressbild på dessa två? 

Det finns vissa artister som man knappt tänker på som mänskliga, av olika anledningar. De kan göra överjordisk musik, bete sig alienartat på scen eller i intervjuer. JJ är en sådan duo – i den allra bästa bemärkelsen.

I dagarna kommer deras nya album V ut på mytiska skivbolaget Sincerely Yours, och för oss som har tillbringat sommaren med singeln All White Everythingmed tillhörande video, är den ett välkommet och något oväntat tillskott i vår would be-skivsamling. Inför skivsläppet, och spelningen på Debaser Strand i mitten av september, ringde jag upp Joakim Benon och Elin Kastlander för ett samtal om albumets känsla, Sincerely Yours framtidsplaner och att dela saker själsmässigt med Lorentz.

Hej, det är Greta från Nöjesguiden.
Joakim: – Hej, det är JJ från Sverige.

Vad gör ni?
J: – Vi är mitt i city.

Härlig plats. Ska vi prata lite om skivan?
J: – Ja. Elin ska bara springa och möta någon, hon kommer tillbaka alldeles strax.

Det är lugnt. Hur har arbetet med den sett ut?
J: – Oj. Vi har alltid känt inom oss vad vi ska göra, hur det ska vara när vi gör den, att den ska vara väldigt fristående från allt annat. Vi har haft känslan, tagit chanserna vi har fått att göra den när de har kommit, och oftast har det inte riktigt gått att… De här faktorerna som gör att man ens kan göra en sån sak är inte så lätta att hitta i den här världen, det är så mycket som händer runtomkring. Det handlar om i vilken zon vi behöver vara för att kunna göra just den skivan.

Jag förstår. Har ni jobbat något ihop med övriga Sincerely Yours?
J: – Nej. Nej, nej, nej. Inte med skivan. Vi ville att det skulle vara så mycket som möjligt av bara Elin och mig. Så mycket JJ som möjligt och så lite av något annat som möjligt.

Hur märks det på skivan?
J: – Den är vi. Det är så vi är. Vi försöker hitta oss själva med den, hitta vad vi är. Skivan är uppenbarligen det vi är, om vi gör någonting intensivt under lång tid.

Jag såg också att ni ska spela på Debaser snart!
J: – Ja, i september! Det ska bli jätteroligt. Till exempel så ska vår vän Kristina, Merely som hon heter, spela med oss. Det blir lite överraskningar och sådant.

Känns det roligt att spela mycket nytt material?
J: – Ja, verkligen. Jag har hört våra nya grejer några gånger där de ska spelas, ute. Det är gjort för att höras högt. Det ska kännas i hela kroppen.

Ni har samarbetat med Lorentz på hans nya skiva, även om det kanske hörs mest att Elin är med. Hur började ni jobba ihop med honom?
J: – Vi är vänner. Vi delar väldigt många saker, rent själsmässigt.

Som vad?
J: – Friheten. Kärleken. Att vilja busa, vilja freaka ur och leva life, som Lorentz skulle ha sagt. Han är en jätterolig människa att göra allt möjligt med.

Jag läste en intervju med er i Rodeo, som blev en smula uppmärksammad, eller vad man ska säga. Bryr ni er om vad som skrivs om er?
J: – … uppmärksammad? Nej, eller, det känns väldigt fel när man har gjort något med varandra, pratat och sådär, och så skriver någon något annat. Eller att man märker att någon tolkar in något, översätter, förvränger tills det inte alls stämmer. Det känns hemskt, förfärligt faktiskt, och det har hänt så många gånger. Det känns poänglöst. Vi är ändå här för att försöka vara oss själva och göra fantastiska saker. Men annars blir vi glada om man blir inspirerad att skapa på grund av oss.
Elin: – Hej!

Joakim och jag pratade om Sincerely Yours förut, att ni inte jobbat med resten av gänget på er skiva. Men hur mycket umgås ni egentligen privat?
E: – Vi bor ju inte på samma ställe.
J: – Det är lite olika. Pelle (Nordpolen, reds anm) bor ju i Stockholm. Men den senaste tiden känns det som att vi har träffats mycket och firat, kalasat.

Vad har ni firat?
J: – Sincerely Yours 2014 är ju helt fullspäckat!
E: – Med Kendall 
(Johansson, reds anm).

J: – Ja, med allt möjligt. Det känns som att alla gör något nu, Pelle kommer med något nytt snart, Kristina kommer med något nytt snart, Eric (Berglund/ceo, reds anm) har precis släppt sin skiva, Kendall…

Det känns som att ni har det bra, i gruppen.
J: – Det är ett väldigt speciellt gäng vi har hamnat i.

Onekligen. Vilka gör ni musik för?
E: – Kidsen.
J: – Alla. Kidsen i oss alla. Nej, men… Ensamma själar.

"V" går att lyssna på här och köpa här. Gör det.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!