Iiris Viljanen. Bild: Daniel Holmström

Iiris Viljanen: "Jag har inspirerats mycket av serietidningsförfattare"

16:23 3 May 2017

Den finlandssvenska popklenoden berättar om sin förkärlek till Kalle Anka och hiphop.

Iiris Viljanen har lite i skymundan utvecklats till en av landets mest egensinniga popröster. Med sitt lågmälda, nästan novell-liknande berättande över smarta pianoslingor har hon charmat både kritiker och allsköns indiehuvuden i Sverige. Hateff Mousaviyan bytte några ord med henne inför den stundande dubbelkonserten på Malmö Live.

Hur är läget?
– Jo, det är bra, har haft några dagar ledigt för första gången i vår och rest bort en sväng. Nu är jag tillbaka i Stockholm och värmer upp fingrarna inför Malmö Live på lördag.

Berätta lite om din relation till Malmö. Du bodde här tidigare, inte sant?
– Ja jag studerade radioproduktion där för ett par år sedan. Senare åkte jag dit och spelade in en skiva med Fylgia Calling, en duo jag hade förut med en kontrabasist. 

Ryktet säger att du såg mycket hiphop-spelningar när du bodde här, och att det på sätt och vis var så du utvecklade ditt sätt att pratsjunga dina texter. Vilka spelningar lämnade starkast intryck?
– Timbuktu och Damn! på Malmöfestivalen 2012, och Chords och Spiderdogs på ett ställe i Västra hamnen, som jag tyvärr inte minns namnet på och som inte verkar finnas längre.

Hur brukar din skrivprocess se ut?
– Olika från gång till gång. Ofta kommer musiken först men ibland fungerar det tvärtom. Texten skriver jag en första grund till i ett kör. Sen när jag börjar testa hur musiken ska snirkla kring det så blir det några ändringar i texten.

Vilka andra textförfattare har betytt mycket för dig? Och vad är det hos dem som talar till dig? 
– Jag har inspirerats mycket av serietidningsförfattare. Bland annat läste jag mängder av finska Kalle Anka-tidningar när jag var ung. De är skrivna och översatta helt annorlunda än den svenska versionen. Texten är poetiskt och komiskt skriven och de använder många gammaldags uttryck, vilket jag gillar.

Vad har du för planer för 2017?
– Under sommaren och hösten ska jag vara ute och spela både pianoskivan och Mercedes, och mot vintern går jag nog i ide ett litet tag.

Hur stor är du i Finland?
– Har inte riktigt någon koll på det, haha. I vår var vi och spelade i Österbotten och i höst ska vi förhoppningsvis göra några spelningar i södra Finland.

Ser du några skillnader i hur din musik tas emot i Sverige jämfört med Finland?
– Svårt att säga, då jag som sagt har ganska dålig koll på Finland. Jag tror den tas emot på ungefär samma sätt.

Inte för att utmåla dig som någon slags ambassadör för den finska musikscenen, men... vilka samtida artister borde folk kolla in?
– Till exempel KAJ, Burning Hearts och Ultra bra (som gör comeback i sommar).

Här hittar du biljetter och mer info om Iiris Viljanens spelning på Malmö Live.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!