Miljöpartiet Vänersborg, SD-kvinnor, Centerpartiet, Moderata Ungdomsförbundet

”Hörru Stefan Löfven, har du tänkt på att mitt jobb hänger på en låg krogskatt?” – Partiernas vallåtar recenserade!

17:36 11 Aug 2014

Medsols från det övre vänstra hörnet: Miljöpartiet Vänersborg, SD-kvinnor, Centerpartiet, Moderata Ungdomsförbundet

Att det är valår betyder att det är säsong för vallåtar. Vi minns alla Miljöpartiets hiphoplåt, Alliansen Skellefteås försök till We are the World och Ny demokratis lökiga dansbandsdänga. Vallåtarna ska både representera partierna och vara ett uttryck för att de älskar kultur.  Men oftare än sällan slutar det hela som lyteskomik med gamla stelbenta partier som inte förstår sig på musik.

2014 verkar dessvärre inte vara vallåtens år, och flera av riksdagens partier har valt att inte släppa någon. Kanske inser partierna att vallåtar nästan alltid slutar i skratt. Men det betyder lyckligtvis inte att det inte gjorts några vallåtar alls och vi kan skatta oss lyckliga att flera partier har gett sig in i det minerade fält som kallas vallåten. Nöjesguiden har lyssnat på de fem vallåtar som hittills gjorts och hittat allt från schlagerförsök till Ted Gärdestad-drömmar.

Moderaterna – Vi bygger framtiden

När Moderaternas vallåt kom till gick det förmodligen till så här: dag efter dag ägnades åt att djupanalysera den svenska populärmusiken för att hitta de element som just nu är populära, eller snarare var det när Loreen vann Melodifestivalen. Vi hör lite syntpiano hämtat från Dannys Amazing, lite coola glidiga syntslingor och en uppenbar buildup som avslutas i en refräng som först hörs utan trummor och sedan med – för det är ju häftigt och svängigt liksom, det har jag läst. Detta ackompanjeras förstås av ett fantasilöst nynnande som är gjort för att fastna i hjärnan men som istället glöms bort direkt.

Vi får reda på att Moderaterna gillar att tänka själva, att de skapar sina egna liv och att det är "vi och framtiden". Men låten är snarare en tydlig spegling av den image Moderaterna försökt skapa. Vi gillar det som "folk gillar", kokar ihop en soppa på ingredienser som ska tilltala alla men som slutar upp som en blaskig sörja utan utmärkande egenskaper eller mål.

Fest där låten kommer att spelas:Dagens Medias dj-battle, när Sound of da Police av KRS-One slutat ljuda och Beatrice Ask behöver en ny låt att dansa till.

SD-kvinnor – Tillsammans

Genom ett intro som doftar fotbollskör tas vi till någonting som förmodligen ska låta som ett arenarockigt melodifestivalbidrag. Hooken är direkt snodd från Veronica Maggios Jag kommer och förmodligen är syftet att locka den publik av ”unga svenska tjejer” som Sverigedemokratisk ungdom i veckan försökte att fånga in med sin reklamfilm Ung svensk tjej.

Det är i princip motsatsen till den gubbiga vispop Sverigedemokraterna försökt sig på med Blåsippans väg och Vi är på gång nu från 2006 respektive 2010. Budskapet är också medvetet blygsamt, det enda konkreta vi får reda på är att SD-kvinnor ”tillsammans” älskar Sverige och att de ”bygger upp vårt land på nytt”.

I överlag är det dock en hyfsat stabil poplåt utan särskilt utmärkande egenskaper och som därför inte är lika pinsam som många vallåtar brukar vara. Av andra, ganska uppenbara anledningar är den dock, förstås, värd att fullkomligt fördömas.

Fest där låten kommer att spelas: På ett riktigt traditionellt midsommarfirande när någon fått för sig att festen behöver "livas upp".

Centerpartiet – Nära dig

Centerpartiets grej är om något att inte uttala sig tydligt om någonting. Så är även fallet i deras vallåt Nära dig. Det enda vi egentligen får reda på är att Centerpartiet gillar saker som är närodlade och att det är viktigt att tro på sig själv.

Låten är skriven av schlagerveteranen Fredrik Kempe, vilket Centerpartiet gjort allt för att skryta med trots att Kempe själv inte vill kalla sig centerpartist. Själva låten låter ungefär som om någon fått för sig att Ted Gärdestad låter som en låt någon glatt skrivit för sin ukuleleorkester, och i videon ser vi två antropomorfiserade bönor (!) nöjt stå och lunka i takt till musiken.

För en smärre skrattsalva finns ”popversionen” av Erik Ekblad, som visar varför partier aldrig ska göra dansremixer av sina låtar. Särskilt inte om man uppenbarligen inte vet hur man ska programmera en trummaskin för att istället helt enkelt trycka på ”random”.

Fest där låten kommer att spelas: Kanske på en skördefest någonstans, utan att någon egentligen förstår att det är en politisk låt.

Moderata ungdomsförbundet – Ge Sverige Chansen

För andra valet i rad försöker Moderata ungdomsförbundet locka oss till Alliansen via en poppig vallåt med ”sådant som ungdomar gillar”. I det här fallet består det som ungdomar gillar av en lam Håkan Hellström-pastisch. Om någonting är Håkan Hellströms låtar kända för att vara upplyftande, men på grund av att sångaren oengagerat sjunger innantill blir är det knappast övertygande när han mumlar ”Rösta moderat och ge Sverige chansen”.

Sångaren frågar kaxigt ”Hörru Stefan Löfvén, har du tänkt på att mitt jobb hänger på en låg krogskatt?” och låter som om Moderata ungdomsförbundet är en fräsch ny vind i ett stelt sossesverige. Men det fungerar inte riktigt att sjunga ”här kommer ett nytt arbetarparti” när moderpartiet har styrt landet i snart åtta år. Att MUF "vet hur ungdomar tänker" är extra tydligt genom att de lagt upp låten på hippa Soundcloud istället för Youtube som är "såå 2008". Det går riktigt att se hur MUF:s ordförande Erik Bengtzboe nöjt sitter och trummar med till låten i en nyinköpt hipstermössa.

Fest där låten kommer att spelas: På Alliansens nästa kickoff.

Miljöpartiet Vänersborg – Vi röstar grönt

Även Miljöpartiets lokalavdelning i Vänersborg har försökt sig på att göra en vallåt. Och det låter ungefär som det går att förvänta sig. Det är dystra verser om att leva på hoppet och en melodi som påminner om Woody Guthries Buffalo Skinners. Men Miljöpartiet vill faktiskt påminna oss om att en lysande framtid är möjlig, och refrängen är lunkig och positiv med lite countrystämmor på det. Det låter lite som refrängen till en av de vispopslåtar som alltid är med i Melodifestivalens tidiga deltävlingar.

Tyvärr låter det mer nostalgiskt än framåtsyftande, och istället för att låta som om den bästa av tider är framför oss låter det som om bandet drömmer sig tillbaka till folkscenen som befolkade New Yorks Greenwich Village under början av sextiotalet.

Fest där låten kommer att spelas: På Urkult där Miljöpartiet kommer att pumpa den från ett bokbord i förhoppning om att kanske smälta in.

Via Nöjesguidens valvaka kan du ta del av annorlunda perspektiv på höstens riksdagsval. Förhoppningsvis slipper du höra vallåtarna.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!